Merhaba, önlisans Elektrik Elektronik tercih etmeyi düşünüyorum. Daha sonradan DGS ile lisans tamamlamayı düşünüyorum. DGS soruları AYT'den daha kolay deniliyor. Temel matematiğim var ama ileri düzey yeni nesil sorular tarzı yapamıyorum. DGS ile tercih yapabildim diyelim, üniversite zorlar mı; vakıfta vs. okusam dersleri vb.

Son düzenleyen: Moderatör:
Sana kolaysa herkese kolay. Ben kimseye DGS'ye güvenip 2 yıllık okumasını tavsiye etmem. Devlet her sene kontenjanları kısıyor, rastgele kararlar alıyor. Bir bakarsın 2026-2027 Mayıs ayında "X,y,z bölümlerinde DGS kaldırdık hacım" derler. Hiç belli olmaz işleri.

Benim lise dönemi pandemiye denk gelmişti. Bu nedenle aşırı salmıştım ve sınavı kazanamadım mezuna kaldım. Bir türlü kendime gelemedim, üniversite okumak mantıksız gelmeye başlamıştı. Mezun senemde yine başaramayınca bari bir tane diplomam olsun diye yazdım ön lisans bölümünü. Sonrasında ailem ve kız arkadaşım çok zorlayınca DGS’ ye girmeye karar verdim. Sınavı kazandım okuduğum bölümde de zorlanmıyorum. Sadece ilk başta her şey ingilizce olunca afallamıştım ancak toparladım. Genel ortalamam 3.18, dönem ortalamam 3.94. DGS seninde dediğin gibi genel olarak YKS’ ye kıyasla daha kolay bir sınav, TYT çalışarak kazanabilirsin. DGS’yi zor yapan şey sadece kontenjanın çok az olması. Bu seçmek istediğin bölüm ve okula değişkenlik gösteriyor tabi ki. Mühendislik kazanması biraz daha zor olabilir, iyi bir okul istiyorsan daha da zorlaştırır kontenjan açısından. Birde yazacağın ön lisans bölümünden hangi bölüme DGS yapabiliyorsun kontrol etmelisin. Sınava gireceğin sene istediğin bölüme geçemediğini öğrenirsen bütün emeklerin boşa gider. Aklında soru varsa cevaplayabilirim.

Benim lise dönemi pandemiye denk gelmişti. Bu nedenle aşırı salmıştım ve sınavı kazanamadım mezuna kaldım. Bir türlü kendime gelemedim, üniversite okumak mantıksız gelmeye başlamıştı. Mezun senemde yine başaramayınca bari bir tane diplomam olsun diye yazdım ön lisans bölümünü. Sonrasında ailem ve kız arkadaşım çok zorlayınca DGS'ye girmeye karar verdim. Sınavı kazandım okuduğum bölümde de zorlanmıyorum. Sadece ilk başta her şey İngilizce olunca afallamıştım ancak toparladım. Genel ortalamam 3.18, dönem ortalamam 3.94. DGS seninde dediğin gibi genel olarak YKS'ye kıyasla daha kolay bir sınav, TYT çalışarak kazanabilirsin. DGS'yi zor yapan şey sadece kontenjanın çok az olması. Bu seçmek istediğin bölüm ve okula değişkenlik gösteriyor tabii ki. Mühendislik kazanması biraz daha zor olabilir, iyi bir okul istiyorsan daha da zorlaştırır kontenjan açısından. Bir de yazacağın ön lisans bölümünden hangi bölüme DGS yapabiliyorsun kontrol etmelisin. Sınava gireceğin sene istediğin bölüme geçemediğini öğrenirsen bütün emeklerin boşa gider. Aklında soru varsa cevaplayabilirim.

Teşekkürler ön lisans ile tekniker olmak istiyorum DGS'den de yapabilirsem mühendis olarak yükselmeyi düşünüyorum tekniker olarak girmek daha kolay elektrik dağıtım şirketlerine çünkü.

Birde yazacağın ön lisans bölümünden hangi bölüme DGS yapabiliyorsun kontrol etmelisin. Sınava gireceğin sene istediğin bölüme geçemediğini öğrenirsen bütün emeklerin boşa gider. Aklında soru varsa cevaplayabilirim.
Bunu anlamadım? Mesela x ünisinden ön lisans elektrik elektronik mezun oldum diyelim sonradan y üniversitesinde DGS elektrik elektronik mühendisliği bölümü yapamaz mıyım?

Okulu önemli değil diploma olması yeterli iş için yani kurumlarda çalışmak için mezun olmam diploma olması yeter.

Eğer programlı düzenli bir şekilde geç kalmadan çalışmaya başlarsan kazanmaman için hiçbir sebep yok. Ben 5 ay kala çalışmaya başladım, 2 ayını boş geçirdim. Anlayacağın 3 aylık çalışma ile kazandım. Bu 3 ayda konuları iki kere bitirip bir sürü deneme çözdüm, 2017’ye kadar olan çıkmış sorular dahil. Dediğim gibi zor bir sınav değil sadece kontenjanların az olması zor yapıyor.

Eğer programlı düzenli bir şekilde geç kalmadan çalışmaya başlarsan kazanmaman için hiçbir sebep yok. Ben 5 ay kala çalışmaya başladım, 2 ayını boş geçirdim. Anlayacağın 3 aylık çalışma ile kazandım. Bu 3 ayda konuları iki kere bitirip bir sürü deneme çözdüm, 2017’ye kadar olan çıkmış sorular dahil. Dediğim gibi zor bir sınav değil sadece kontenjanların az olması zor yapıyor.
hangi bölümü seçtiniz peki

Bunu anlamadım? Mesela x ünisinden ön lisans elektrik elektronik mezun oldum diyelim sonradan y üniversitesinde DGS elektrik elektronik mühendisliği bölümü yapamaz mıyım?

Okulu önemli değil diploma olması yeterli iş için yani kurumlarda çalışmak için mezun olmam diploma olması yeter.
Yapabilirsin. Ben Yaşar üniversitesinde Dış Ticaret bölümünü bitirdim. Sonrasında Dokuz Eylül Üniversitesinde Uluslarası Ticaret ve İşletmecilik bölümüne geçtim. Okullar arası sınırlamalar yok. Ancak benim girdiğim dönem şöyle bir olay olmuştu. Benim okuduğum bölümde 3-4 arkadaşım daha sınava hazırlanıyordu. İkisi yönetim bilişim bölümü istiyordu ve Dış Ticaret bölümünden o bölüme geçebileceğini sanıyordu. Sınava az bir süre kala araştırdıklarında geçiş yapamadıklarını öğrendiler. Birisi işletme bölümüne biriside benle aynı bölüme geçti o nedenle. Birde devlet her sene yeni kural yayınlayıp bir şeyleri değiştirebiliyor. Örneğin hangi bölüm hatırlamıyorum ama geçen senelerde bir bölümden diğer bölüme geçiş kaldırılmıştı ve o bölüme geçmeyi düşünen kişiler başka bölüm tercih etmek zorunda kalmıştı.

Uluslararası Ticaret ve İşletmecilik. Normalde işletme düşünüyordum sonradan kendi bölümümde ikinci yabancı dil dersleri olduğunu gördüm. Almanca öğrenmeyi istiyordum hep benim için fırsat olduğunu düşünüp bu bölümü başa yazdım.