Bazı sebeplerden dolayı üniversite okumadım. Lise devrinde ODTÜ bilgisayar mühendisliği der dururdum. Lise hocalarım zamanında umudum kırılmasın diye söylememiş. Benim potansiyel oraya kadar gidemezmiş. 2 ay önce söyledi matematik hocam. Beni 8 yıldır tanıyor ve ODTÜ asla olmaz dedi. Hayalimdi, hayal oldu. Merak ettiğim şey ise ne kadar zor olduğu?

Mesela kaç saat çalışmak lazım? Hangi kaynaklar olmalı?
Yayın ismi verir misiniz, öyle internetten bakacağım.

İyi Sosyaller.

Kazanmaktan mı bahsediyorsunuz?

Kazanmaktan bahsediyorsanız, hayvan gibi zor. İlk 1K. Sadece çalışmak yetmiyor, sınav esnasında şansınızın da yaver gitmesi gerekiyor, çünkü 1K değil de 2K yaparsanız, 5K yaparsanız anlık bir problem yüzünden kazanamayacaksınız.

ODTU, Türkiye'nin en iyi teknik üniversitelerinden, mezun olması da zor oldukça tabi ki de.
Ayrıca, sektör de zor. Rekabet çok fazla, evrimleşme aşamasında bir bölüm. Nereye evrilecek bilmiyorum. Bol şans.

Ayrıca, sektör de zor. Rekabet çok fazla, evrimleşme aşamasında bir bölüm. Nereye evrilecek bilmiyorum. Bol şans.
Juniorları etkilenir falan ama eğer büyük üniversitelerde okursa bence hiç sorun olmayacak. Çünkü açıkçası kötü üniversitede okuyanlar iş bulamayacak gibi duruyor. Torpil hariç tabii.

Ne zor anlamadım? Bölümü kazanmak mı yoksa bölümün kendisi mi? Verimli ve istikrarlı çalışan insan kazanır. Bölüm içinse:

Arkadaşım okuyor. Adamla 1 yıl ara sıra görüştük 2. yılda görüşemez olduk. Tabii bu onun kariyer planıyla alakalı. ODTÜ okuyan insan projeden projeye, kariyerinin peşinde dolaşmalı çünkü.

Bu arada 24 yaşındayım. Üniversite okuma yaşı geçti benden. Okuyasım yok.
ODTU, Türkiye'nin en iyi teknik üniversitelerinden, mezun olması da zor oldukça tabi ki de.
Mezun olması neden zor? Kuzenim ODTÜ sosyoloji okuyor. Kendisiyle aramız iyi olmadığı için ona sormadım.
Ne zor anlamadım? Bölüm mü kazanmak mı?
Evet bölümü kazanmak. Bu arada dediğim gibi üniversite girme gibi bir niyetim yok. Önceden istediğim için sordum.

Bazı sebeplerden dolayı üniversite okumadım. Lise devrinde ODTÜ bilgisayar mühendisliği der dururdum. Lise hocalarım zamanında umudum kırılmasın diye söylememiş. Benim potansiyel oraya kadar gidemezmiş. 2 ay önce söyledi matematik hocam. Beni 8 yıldır tanıyor ve ODTÜ asla olmaz dedi. Hayalimdi, hayal oldu. Merak ettiğim şey ise ne kadar zor olduğu?

Mesela kaç saat çalışmak lazım? Hangi kaynaklar olmalı?
Yayın ismi verir misiniz, öyle internetten bakacağım.

İyi Sosyaller.
Konudan bağımsız olarak bu noktada bir hayaliniz var ise 'hayal oldu' demek için çok erken olduğunu düşünüyorum. Bölümü bitirmek üzere olan biri olarak kişisel gözlemlerim; diplomanın +1 olduğu bir gerçek ama bu +1, +10 olamıyor. Yaklaşık son 5 senede uçan kuş bilgisayar, yazılım yazar oldu bu sebepten çok fazla okuyan/mezunu var. Şaşmamakla beraber elinden iş gelen birisi kendini diplomalı da diplomasız da olsa bir yerlere ve kişilere her zaman kanıtlıyor ancak o duruma gelebilmesi için bile bir noktada 'tanıdık, torpil' referansı çok gerekli oluyor. Yakın gelecekte bölümün İnşaat Mühendisliğine çok benzer bir şekilde dönüşeceğini düşünüyorum. Trene erken atlayanlar, bir şeyler yapanlar sıyırılacak kalanların ise işi gerçekten çok zor olacak. Ben sıralamamdan bağımsız bir şekilde bu bölümü isteyerek hazırlanmıştım sınava nasipte oldu. Ancak geçmişe dönsem bu gördüklerimle, daha çok çalışma ile Tıp, Diş gibi bölümlere yönelirdim gibi duruyor.

Juniorları etkilenir falan ama eğer büyük üniversitelerde okursa bence hiç sorun olmayacak.
Ben buna GTÜ Bilgisayar Mühendisliği okuyan birisi olarak tam katılmıyorum. İstatistikler ve boştaki yazılımcı sayısı ortada. Hiçbir şeye güvenmemek lazım. Sadece Türkiye'de değil, global çapta da pek iç açıcı bir durum söz konusu değil.

E tâbi top tier üniversitelerin prestij ve iş bulma açısından faydası olur da, istediğin yerde istediğin eğitimi al.. Müfredatlar fosil zaten, gerçekten 20 sene öncesinin gereklilikleri ve şuanın yazılımcı gereklilikleri aynı mı? Bence değil, yani değildir.

Mezun olması neden zor? Kuzenim ODTÜ sosyoloji okuyor. Kendisiyle aramız iyi olmadığı için ona sormadım.
Türkiye'nin en iyi sayılabilecek teknik üniversitesinde mühendislik okumanın kolay olmasını bekleyemezsiniz. E tabi, çalışana elbet kolay. Başka mevzu. Ama ortalama bir üniversiteden zor olacağı bir gerçek.