PC dışında evde ne yapabilirsin sıradan bir apartman dairesinde? Nedeni bu. Kitap falan da bir yere kadar hatta müzil aleti bile çalamazsın apartmanda. Buna rağmen sosyal medya detoksu yapmak istiyorum bi yandan. Böyle de çok gereksiz gözüküyor.
Bu teknolojik tekelleşme ortamında, [bağlantıyı koparmak] bana da pek mümkün görünmüyor. Her şeyi bırakıp gitsem, hatta bu yer ıssız bir ada bile olsa, bilgisayardan tamamen ayrı kalabileceğimi hayal etmekte zorlanıyorum. Kullandığımız sosyal medya uygulamalarının her biri, farklı öğrenme biçimlerine hitap ediyor sanki; kimi sesli, kimi yazılı, kimi görsel, kimi de uygulamalı bilgiler sunuyor. Forumlar ve özellikle Twitter, bir tür istihbarat toplama veya dedikodu merkezi gibi işlev görüyor. Reddit ise, insanların daha filtresiz, gerçek (bazen küfürlü) tartışmalarını gördüğüm ve kendi doğrularımı belirlememe yardımcı olan bir yer. Bu platformlardan tamamen kopmam mümkün değil gibi, özellikle şimdi Grok (X/Twitter'ın yapay zekası) da eklendi. Bu durum, her şeye daha analitik yaklaşmama neden oluyor. Dezenformasyon konularını da takip ediyorum ama sadece okuyucu olarak kalıyorum; bu platformlarda aktif olarak paylaşım yaptığımı (tweet attığımı) hiç hatırlamıyorum! Instagram benim için daha çok gerçek ürünlerin veritabanı gibi. Özellikle bir ürün alacağım zaman veya bazı 'trick'leri (püf noktalarını) takip etmek istediğimde, bazen daha objektif bilgiler sunduğu için beni kolay kolay bırakmıyor. Normalde Instagram'ı pek sevmesem de, oranın büyük paraların kazanıldığı bir yer olması, bilgi alma ve öğrenme açısından bazı içerikleri adeta bir hazine gibi değerli kılıyor.
YouTube ise açık ara en sevdiğim platform; bilgisayar başında geçirdiğim zamanın büyük çoğunluğunu YouTube alıyor diyebilirim. Telefonu ise daha sınırlı kullanıyorum; genellikle sadece Instagram veya WhatsApp'tan bir Youtube videosu bildirim gelirse bakıyorum. Bunun dışında telefondan aktif olarak bu platformları kullanmıyorum. Merkeziyetsiz veya yeni çıkan platformları da merak edip denesem de, kullanıcılarının farklı amaçları olması, ekosistemlerinin henüz çok yeni ve niş kalması nedeniyle, bunlar genellikle arada sırada baktığım ve telefonumda sadece yer kaplayan uygulamalara dönüşüyor.
Yapay zeka araçlarını ise oldukça fazla kullanıyorum, özellikle analiz, çeviri, fikir üretme ve analoji kurma gibi konularda. Aslında tüm bu dijital araçlar ve platformlar, zincirleme bir etkiyle beni adeta 'satın almış' gibi hissediyorum. Fakat dışarıdaki gerçek hayat da bu dijital ortamdan kaçıp sığınabileceğim cazip bir alternatif sunmadığından, bu durumdan kurtulmak gerçekten mümkün görünmüyor.
Bir ara minimalizmle ilgilenip YouTube'da bu konuda içerik üreten birini takip etmeye başlamıştım; zamanı geldiğinde o felsefeye daha çok ihtiyaç duyacağımı biliyorum. Çünkü bir noktada 'doymak' ve fazlalıklardan kurtulmak gerektiğini düşünüyorum. Zaten birçok insan da artık fazlalıkları atmanın daha verimli bir yaşam sunduğunu fark ediyor, ben de buna katılıyorum.