Ben de çocuk gelişimi okuyup, oradan DGS ile özel eğitim öğretmenliğine geçiş yapacağım. Bizler gibi, pek bir alternatifi olmayan kişiler için gayet mantıklı bir yol ama arkadaşın dediği gibi bazı üniversiteler almayabiliyor, bundan dolayı bölümden çok belirli bir Üniversite hedefiniz varsa önceden bakmakta fayda var.Kısaca bahsetmek gerekirse: İstediğim 4 yıllık bölümün taban puanlarının birden çok fazla yükselmiş olması ve 2. Öğretimlerin kapanması nedeniyle 2 yıllık düşünüyorum, çok güzel 2 yıllık bölümler var ancak sadece 2 yılda bir cacık olmaz gibi duruyor (istisnalar var) bu yüzden bilgisayar programcılığı gibi 2 yıllık bölümlere gidip dikey geçiş sınavı ile bilgisayar mühendisliği veya yazılım mühendisliğine geçmek ne kadar mantıklı?
DGS ile 4 yıllık bir bölüme yerleşmek için sanırsam 2 yıllık bölümü bitirmek gerekiyor önce, yani tıp okuyormuş 6 yıl gibi seçilen bölümler okunuyor anlaşılan, DGS YKS'ye nazaran çok çok daha kolay bir sınav orası kesin ancak 2 yıllık bölüm okunacağına 1 yıl çalışsak yine olur gibime geliyor.
Detaylar
Kim cevapladı?İbrahim Göksoy
Başarılı
Benim bildiğim her üniversitede yapabilirsin. Üniversite sınavı gibi her yıl DGS sınavı oluyor ve sınava girip puan alıyorsun her üniversitenin DGS puanı oluyor ve DGS için ayrı kontenjanı oluyor. Genelde üç veya beş kişi olur DGS kontenjanları. Puanına göre giriş yaparsın. Ve DGS konuları mat-1 konuları oluyor. İki sene üniversite okurkon yandanda matematiğe çalışırsan çok yüksek puanlar alabilirsin. Kardeşim ve arkadaşım DGS yaptı oradan biliyorum. Arkadaşım DGS ile İzmir üniversitesinden ODTÜ makine kazandı. Kardeşim Konya Necmettin Erbakan Üniversitesi'nden istatistik kazandı.
Tıp gibi olmuyor hayır, önlisans bölümde aldığın dersleri saydırarak birçok dersten muafiyet veya alttan alma durumu oluyor. Üniversitelere göre değişkenlik göstererek 3. sınıftan başlıyorsun ve alttan dersler alıyorsun. Yine normal lisans bölümü okumuş gibi oluyor ve sadece ya bir dönemin veya bir yılın uzayabiliyor. O senin derslerdeki performansına bağlı. Tabi, bazı üniversitelerde direkt 1. sınıftan başlatıyorlar. Bunu DGS tercih zamanı üniversiteleri arayarak öğrenci işlerinden öğrenebiliyorsun.Kısaca bahsetmek gerekirse: İstediğim 4 yıllık bölümün taban puanlarının birden çok fazla yükselmiş olması ve 2. Öğretimlerin kapanması nedeniyle 2 yıllık düşünüyorum, çok güzel 2 yıllık bölümler var ancak sadece 2 yılda bir cacık olmaz gibi duruyor (istisnalar var) bu yüzden bilgisayar programcılığı gibi 2 yıllık bölümlere gidip dikey geçiş sınavı ile bilgisayar mühendisliği veya yazılım mühendisliğine geçmek ne kadar mantıklı?
DGS ile 4 yıllık bir bölüme yerleşmek için sanırsam 2 yıllık bölümü bitirmek gerekiyor önce, yani tıp okuyormuş 6 yıl gibi seçilen bölümler okunuyor anlaşılan, DGS YKS'ye nazaran çok çok daha kolay bir sınav orası kesin ancak 2 yıllık bölüm okunacağına 1 yıl çalışsak yine olur gibime geliyor.
Bu yıl DGS girdim ve sıralama tahminlerime baktığımda 2023 yılında 4.5K, 2022 yılında 2.1K geldiğini gördüm. DGS çok kolay bir sınav evet bunda mutabığız ancak kontenjanlar az ve her yıl indiriliyor bu da bölümlerin sıralamalarını her yıl düşürüyor. Girenlerin sayısı da arttığından dolayı sıkıntı yaşanıyor.
Benim bir tanıdığım mimarlığa geçiş yaptı mesela 3. sınıfta başladı ve alttan ders alıyor. YKS nazaran çalışma süreci ve konuları çok daha basit 1 yılda 1. bile olabilirsin. Sadece Türkçe ve Matematik derslerini içerdiğinden dolayı ve bunlar temel seviyede olduğundan bu kadar rağbet görüyor.
EmirhanRadicus
Üstün
- Makaleler
- 1
@Emir @İbrahim Göksoy @2098
Kontenjan olayı biraz gözümü korkuttu açıkçası, istediğim 2 yıllık gelmez ise mezuna kalır 4 yıllık bir yerlere giderim, cevaplarınız için teşekkür ederim.
Kontenjan olayı biraz gözümü korkuttu açıkçası, istediğim 2 yıllık gelmez ise mezuna kalır 4 yıllık bir yerlere giderim, cevaplarınız için teşekkür ederim.
Yeni konular
-
-
-
-
İstanbul içi yurt dışı iPhone satan mağaza veya telefoncu önerisi
- İskenderBüyük
-
-
-