Yurtdışında herhangi bir üniversitede veya başka bir eğitim-ögretim aşamasında okuyunca bunun TR'de geçerli olabilmesi için denklik alınması şart. Bunun için de YÖK'e başvuruyorsun, üniversiteden aşağı kademeler için muhtemelen MEB'dir. Tabi öyle her üniversite için denklik vermiyorlar, mesela hiç sınav kaygısı olmadan parayla tıp okutan kalitesiz üniversiteler var. Tabi ki YÖK bunlara denklik vermiyor, bu da demek oluyor ki onların diploması burada kağıttan başka bir şey değil. Birisi yukarıda MİT'den de mi denklik istiyorlar demiş. Burada konu üniversitenin TR'deki üniversitelerden iyi ya da kötü olmasıyla ilgili de değil sadecw, neticede TR'ye bağlı olmayan bir üniversite ve bütün bir ülkenin altyapısına bu mezuniyetinizi entegre etmeniz gerekiyor e işte onun adi da denklik. Bu iş sadece bize has da değil, bütün ülkeler bunu istiyor. Neticede sizin ülkenizle hiçbir altyapı bağlantısı olmayan bir yerden mezun oluyorsunu, e devlet nereden bilecek bunun doğru olduğunu? İşte bu problemleri gidermek icin denklik alıyorsunuz.

Denklik almak için de "abi ben geldim al bu da diplomam hadi bana denklik ver" demiyorsun tabi. Önce onu tercüme ettiriyorsun yeminli tercümana okuduğun ülkede, sonra elcilik onaylıyor, sonra getirip bakanlığa vs gösteriyorsun dışişleri olması lazim, oradan YÖK vs derken bayağı bir aşaması var. Neticede adam falanca ülkeden gelip "ben doktorum ameliyat da edebiliyorum" diyecek, hangi devlet buna "aa Oksford'dan mezun olmuş hemen götürün milletin dalağın böbreğini kessin" der?

O zaman benim universite diplomam bir şey ifade etmiyor4 yurt disi icin. Onun denkigi icin sinava falan girmek gerekli yurt disinda galiba.

Evet. İleride gitmek isterseniz gideceğiniz ülkenin denkliğine başvurmanız gerekli. Yurt dışı düşünmüyorsanız hiç uğraşmayın bunlarla.