Merhaba,

Diskler uzun zaman boyunca açılmazsa bozulur mu? Mesela bir yıl boyunca hiç açılmayan USB bellek bozulur mu yoksa veriler falan silinmeden geri gelir mi?

Bir de Vatan Bilgisayar'a gitmiştim. Harici disk konusunda çok az şikayet geliyor dedi. Ne kadar doğru diyor, bilmiyorum. Çalışanın dediği doğru mudur?

Şu SSD konusunu da anlamadım. Bu sefer MediaMarkt'a baktım.

Linklere baktığınız zaman gereksiz fiyat olduğunu düşünüyorum. 4 tane harici HDD 39.000 TL'ye denk geliyor ama SanDisk sadece 8 TB. Aralarındaki gereksiz fiyat neden var?

HDD depolama aygıtları için yıllarca hiç güç verilmeden uygun koşullarda muhafaza edilse bile bunlar eski tip mekanik ürünler olduğu için içerideki rulmanların birbirine yapışması gibi durumların yaşanabilme olasılığı var. Bu senaryoda da disk motorunun dönmemesi ile karşı karşıya kalırsınız. SSD için ise yine bir tehlike mevcut. Diğer eski tip gibi bir yapısı yok ama içerisinde elektrik muhafaza eden parçalar mevcut. Bunlara yıllarca güç vermezseniz bu sefer NAND hücreleri sıkıntı yaşar. Son olarak iki adet bağlantı paylaşmışsınız. Birisi HDD, diğeri SSD. Yani SSD daha yeni ve daha pahalı bir teknoloji. Fiyat farkı bu yüzden.

1 yıl kullanmamakla USB veya Disk bozulmaz. Ancak 5-10 yıl hiç elektrik vermezseniz USB veri kaybedebilir, HDD ise mekanik tutukluk yapabilir. Yılda bir kez bilgisayara takmak yeterlidir.
Vatan Çalışanı sabit duracaksa haklı. HDD uzun ömürlüdür. Lakin sürekli yanınızda taşıyacaksanız HDD sarsıntıya gelmez, bozulur.

Fiyat Farkının en büyük sebebi hız ve dayanıklılıktır. SSD, HDD'den 10 kat daha hızlıdır ve yere düşse de bozulmaz. Sadece arşiv yapacaksanız ucuz olan HDD'yi alın.