ShadowLegion 105

Bilgin
Makaleler
1
Malum, DLSS 5, yani Neural Rendering açtığımızda aşırı güç çekimi ve performans düşüşü oluyor. @Yakuza hocamızın paylaştığı konuda, native olarak DLSS desteği olan oyunları modçular halletti. Şu şekilde çözüldü: Örneğin önce 1920x1080'de NR yapılıyor, sonra upscale edilip 4K görüntü veriliyor. Böylece hem aşırı güç çekmiyor hem de çok daha fazla FPS veriyor. 5080'in hakkını verdi. FH6 oyununda bunu denedim ve çalışıyor, herhangi bir sıkıntı yok.

Merak ettiğim konu şu: OptiScaler; FSR 2-3-4, XeSS ya da DLSS desteği üzerinden çağrı yapıp DLSS açabiliyor. Hiçbir şekilde XeSS ya da FSR desteği bile olmayan oyunlara, söylediğim şekilde DLSS 5 eklenebilir mi?

Şu an DLSS Swapper ile zaten ekleniyor ancak direkt 4K çözünürlükte NR yaptığı için çılgınca güç çekiyor. Örneğin A Plague Tale: Innocence oynuyorum. 2019 yapımı ve DX11 bir oyun. DLSS 5 açtığımda 340-350 W güç çekiyor. Kartın TDP'si zaten 360 W. Hem soğutma hem de güç kablosu açısından ister istemez risk oluşturuyor.

Şimdi bu DLSS 5'i kullanırken malum işlem, görüntüyü upscale ettikten sonra upscale edilmiş yüksek çözünürlükte işlendiği için kartları çok yoruyordu.

Bunun upscale edilmeden önce yapılırsa daha iyi sonuç vereceğini de aklı-mantığı olan herkes farkındaydı. Upscale edilmemiş görüntüye DLSS 5 basılacak, sonra upscale edilecek; mevzu buydu ki DLSS'in mantığının dışına çıkılmasın.

Evet, modçular bunu da çözdüler.

Native olarak DLSS desteği olmayan bir oyuna, alıntıdaki gibi DLSS NR eklenebilir mi? Bilen varsa, çok detaylı olmasa da "Şunları indir, şunu yap." şeklinde rehberlik ederse sevinirim.

Bu iş bitti. Performans sorunu artık çözüldü DLSS 5 tarafında. Halo Campaign Evolved' den ekran görüntüleri @Yakuza ;

FG, DLSS kapalı 4K' da DLSS NR açık;

1788943231077.webp

DLSS NR ve DLSS SR açık;

1788943265987.webp

Ayrıca FG açık oyun içinden;

1788943283748.webp

Özellikle FPS oyunu seçtim, hiç bir sıkıntı çıkartmıyor, gecikme yok. Mouse hareketleri iyi. Mükemmel oldu. Kart serin çalışıyor az güç çekiyor ve UV' nin meyvesini yiyebiliyoruz. @Yakuza

Smooth motion açık ve native 4K' da NR yapınc durum vahim. 320W ile 350W arasında gidip geliyor. 9070 XT ve 5080 yakmışlığı var bu güç kablosunun. O yüzden 2-3 saat bu kadar fazla güç çektirmek çok mantıklı değil ancak bu oyunu mecburen böyle oynuyorum NR ile. Fikir olsun diye SS bırakıyorum; (agresif fan profili ayarladım 80 dereceyi görmemek için)
1788945551185.webp

Not: Halo ekran görüntüsünde hata yapmışım. Yeni performans mounda FG vs. kapalı şekilde 59-62 FPS veriyor.

Son düzenleme:
Malum, DLSS 5, yani Neural Rendering açtığımızda aşırı güç çekimi ve performans düşüşü oluyor. @Yakuza hocamızın paylaştığı konuda, native olarak DLSS desteği olan oyunları modçular halletti. Şu şekilde çözüldü: Örneğin önce 1920x1080'de NR yapılıyor, sonra upscale edilip 4K görüntü veriliyor. Böylece hem aşırı güç çekmiyor hem de çok daha fazla FPS veriyor. 5080'in hakkını verdi. FH6 oyununda bunu denedim ve çalışıyor, herhangi bir sıkıntı yok.

Merak ettiğim konu şu: OptiScaler; FSR 2-3-4, XeSS'ya da DLSS desteği üzerinden çağrı yapıp DLSS açabiliyor. Hiçbir şekilde XeSS'ya da FSR desteği bile olmayan oyunlara, söylediğim şekilde DLSS 5 eklenebilir mi?

Şu an DLSS Swapper ile zaten ekleniyor ancak direkt 4K çözünürlükte NR yaptığı için çılgınca güç çekiyor. Örneğin A Plague Tale: Innocence oynuyorum. 2019 yapımı ve DX11 bir oyun. DLSS 5 açtığımda 340-350W güç çekiyor. Kartın TDP'si zaten 360W. Hem soğutma hem de güç kablosu açısından ister istemez risk oluşturuyor.

Native olarak DLSS desteği olmayan bir oyuna, alıntıdaki gibi DLSS NR eklenebilir mi? Bilen varsa, çok detaylı olmasa da "Şunları indir, şunu yap." şeklinde rehberlik ederse sevinirim.

Bu iş bitti. Performans sorunu artık çözüldü DLSS 5 tarafında. Halo Campaign Evolved'den ekran görüntüleri @Yakuza;

Frame Generation, DLSS kapalı 4K'da DLSS NR açık;

Eki Görüntüle 279142

DLSS NR ve DLSS SR açık;

Eki Görüntüle 279143

Ayrıca Frame Generation açık oyun içinden;

Eki Görüntüle 279144

Özellikle FPS oyunu seçtim, hiçbir sıkıntı çıkartmıyor, gecikme yok. Mouse hareketleri iyi. Mükemmel oldu. Kart serin çalışıyor az güç çekiyor ve UV'nin meyvesini yiyebiliyoruz. @Yakuza

Smooth Motion açık ve native 4K'da NR yapınc durum vahim. 320W ile 350W arasında gidip geliyor. 9070 XT ve 5080 yakmışlığı var bu güç kablosunun. O yüzden 2-3 saat bu kadar fazla güç çektirmek çok mantıklı değil ancak bu oyunu mecburen böyle oynuyorum NR ile. Fikir olsun diye SS bırakıyorum; (agresif fan profili ayarladım 80 dereceyi görmemek için)
Eki Görüntüle 279148

Not: Halo ekran görüntüsünde hata yapmışım. Yeni performans mounda Frame Generation vs. kapalı şekilde 59-62 FPS veriyor.

DLSS NR resolution düşürüp FSR1 ile biraz sharpness atabiliyorsun, işte watt düşüyor biraz ama görüntü kalitesinde de bariz düşüş oluyor. Optiscaler'ınki gibi öyle bir sihirbazlık yapılamıyor.

Oyunlarda hiçbir fsr/dlss desteği olmadı mı şu anlık yapacak pek bir şey yok.

RenoDx+DLSS 5 Feeder ile yapılıyor bu, denedim ben işte Oddworld: Soulstorm oyununda %75 çözünürlük+FSR1 sharpness atınca eh işte yani %85'ten aşağısı tatmin edici değil. % düşürdükçe pixelleşmeyi gördüğün için FSR1 de birazcık düzeltiyor maalesef.

Hiç bir FSR/DLSS desteği olmayan emulator'lere bunu yapabilsek zaten ama nerdee?

Hocam bunu DLSS Swapper ile yapabiliyorum. Sormak istediğim konu mesela hiç bir native olarak FSR ya da XeSS desteği bile olmayan A Plague Tale Innocence gibi bir oyunda DLSS5 yükünü hafifletmek için, yani NR'ı 4Kda değil de işte 1080p ya da 1440pde SR'da render ettirip sonra upscale ettirecek bir yöntem var mıdır? Maksat 340-350W değil de 300W altında kalmak.

Hocam bunu DLSS Swapper ile yapabiliyorum. Sormak istediğim konu mesela hiç bir native olarak FSR ya da XeSS desteği bile olmayan A Plague Tale Innocence gibi bir oyunda DLSS5 yükünü hafifletmek için, yani NR'ı 4Kda değil de işte 1080p ya da 1440pde SR'da render ettirip sonra upscale ettirecek bir yöntem var mıdır? Maksat 340-350W değil de 300W altında kalmak.
SR(Super Resolution) desteği yoksa sadece NR resolution düşürebiliyorsun işte o da pixelleştirmeye başlıyor düşürünce, FSR1 atıp sharpness ekleyince azıcık kurtarıyor ama AAA oyunlarda göze batıyor.Oyunu düşük çözünürlükten alıp yüksek çözünürlüğe çıkaracak olan o desteği oyun yapımcılarının vermesi gerek.

Ekran kartının kablo yanması olayının en çok 5090'larda görünmesinin nedeni kablo zaten max 600 watt verebiliyor ve kart sürekli 600 watta çalıştığı için sıkıntı çıkarıyordu. Bizim PSU'nun kabloları 600 watt veriyor da biz zaten %60'ını falan max kullanabiliyoruz. Daisy-chain ya da oturtamama gibi bir sorun olmadıkça ekran kartı 360 watt çalışabilir, ısıya dikkat edilmeli kafi.

0.850v undervolt ile dene mesela onda iyi sonuç alırsın. 0.85v@2623Mhz Stok 5080.

SR(Super Resolution) desteği yoksa sadece NR resolution düşürebiliyorsun işte o da pixelleştirmeye başlıyor düşürünce, FSR1 atıp sharpness ekleyince azıcık kurtarıyor ama AAA oyunlarda göze batıyor.Oyunu düşük çözünürlükten alıp yüksek çözünürlüğe çıkaracak olan o desteği oyun yapımcılarının vermesi gerek.

Ekran kartının kablo yanması olayının en çok 5090'larda görünmesinin nedeni kablo zaten max 600 watt verebiliyor ve kart sürekli 600 watta çalıştığı için sıkıntı çıkarıyordu. Bizim PSU'nun kabloları 600 watt veriyor da biz zaten %60'ını falan max kullanabiliyoruz. Daisy-chain ya da oturtamama gibi bir sorun olmadıkça ekran kartı 360 watt çalışabilir, ısıya dikkat edilmeli kafi.

0.850v undervolt ile dene mesela onda iyi sonuç alırsın. 0.85v@2623Mhz Stok 5080.
0.860@2640MHz ve +500 VRAM ve +400 XBAR ve SYS çalışıyor sorunsuz.

Fanlar çok gürültü yapmıyor. Fan eğrisi sizinki ile birebir aynı 80 Celciusta fan hızı %100 olacak şekilde 330-345W civarı %85-92 fanda takılıyor. Sesi rahatsız etmiyor ve zaten ben öyle 5-6 yıl aynı kartı kullanmıyorum hocam. 6080 çıkana kadar %90da dönsün. Sonra satarım.

Düşüncemde yanlış var mı? Sesten rahatsız olmadıkça agresif UV'de kullanmaya gerek var mı?

Saat hızı kısmıyor. Hotspot da zaten 100ü görmüyor. 87 felan. FurMark'ta en son 96-97 görmüştü 360W sabit de o kadar. Ortalama hotspot da 88-93 gibi.

FurMark't 393 FPS vermişti 81 dereceydi kart ama termal throttling olmuyordu.

0.860@2640MHz ve +500 VRAM ve +400 XBAR ve SYS çalışıyor sorunsuz.

Fanlar çok gürültü yapmıyor. Fan eğrisi sizinki ile birebir aynı 80 Celciusta fan hızı %100 olacak şekilde 330-345W civarı %85-92 fanda takılıyor. Sesi rahatsız etmiyor ve zaten ben öyle 5-6 yıl aynı kartı kullanmıyorum hocam. 6080 çıkana kadar %90'da dönsün. Sonra satarım.

Düşüncemde yanlış var mı? Sesten rahatsız olmadıkça agresif UV'de kullanmaya gerek var mı?

Saat hızı kısmıyor. Hotspot da zaten 100ü görmüyor. 87 falan. FurMark'ta en son 96-97 görmüştü 360W sabit de o kadar. Ortalama hotspot da 88-93 gibi.

FurMark't 393 FPS vermişti 81 dereceydi kart ama termal throttling olmuyordu.

360 watt çalışsın, 7/24 çalışmayacak öyle sonuçta coin falan kazmıyoruz. DLSS-5'ten mahrum kalmaya gerek yok sadece FPS'lere bakarsın işte 3 FPS fazla verip 80-100 watt daha çekiyorsa mesela değmez yani.

360 watt çalışsın, 7/24 çalışmayacak öyle sonuçta coin falan kazmıyoruz. DLSS-5'ten mahrum kalmaya gerek yok sadece FPS'lere bakarsın işte 3 FPS fazla verip 80-100 watt daha çekiyorsa mesela değmez yani.
2-4 FPS fark ediyor ve 50-60W fark ediyor. Çok fazla fark yok aslında.

Aynen öyle 7/24 çalışmıyor. Hanım da oynuyor benim ama arada. Hadi maksimumda günlük 4-5 saat olsun. Ekstrem durumda 6-8 saat.

2-4 FPS fark ediyor ve 50-60W fark ediyor. Çok fazla fark yok aslında.

Aynen öyle 7/24 çalışmıyor. Hanım da oynuyor benim ama arada. Hadi maksimumda günlük 4-5 saat olsun. Ekstrem durumda 6-8 saat.

Şöyle bir senaryo düşün, 60 FPS ise mesela OC bastın 67-68 FPS oldu, üstüne Frame Generation açınca bunların baz FPS %10-15 düşüyor ya oradan işte avantaj sağlarsın o kadar 60'ı korur X2 Frame Generation yürünür gibi gibi.

Şöyle bir senaryo düşün, 60 FPS ise mesela OC bastın 67-68 FPS oldu, üstüne Frame Generation açınca bunların baz FPS %10-15 düşüyor ya oradan işte avantaj sağlarsın o kadar 60'ı korur X2 Frame Generation yürünür gibi gibi.
Baz FPS işi de garip. Bazı oyunlarda mesela 60 altı düzgün iş yapmıyor. Ama mesela Forza'da 60 altına düşse de MFG 4x bile harika sonuç veriyor. Yani 60 yerine 56 almak sorun değil ama hesaplarım günde 8 saat dönse 8-10 yıl ömrü var fanların. Kullanacağım maks 3-4 yıl. Neden %55-60 fan hedefliyeyim ki?

Öyle değil mi hocam? Hesapladım fan ömrünü yani. Sanılan kadar kolay bozulan şeyler değiller. Sizin kartın da soğutması benimkinden 1-2 tık iyidir ama yine giriş seviyesi sayılır. Sizin ve benim gibiler ya 0.850-0.860 kullanacak ya da %80-90 fan, mecburuz. Tabii oyuna göre değişiyor bu 80-90 dediğim 320W ve üzeri.