Detaylar
Kim cevapladı?dombikpanda 16
Çalışkan
İşlemcinizin modeli nedir tam olarak değişen hava ortamı o anlık çalışma süresi etkiler. Benim asıl takıldığım iki senaryoda da tüketime göre sıcaklık değerleri yüksek (O işlemci soğutucuna sahip bir kaç arkadaşımdan gördüğüm kadarıyla ).Arctic Liquid Freezer 3 Pro 420 mm var ve vidaları sonuna kadar sıktığım zaman 155W çekip, 95 dereceleri görüyor ama normalde 161W çekip 92 dereceleri görüyordu. Tam olarak ne kadar gevşek bırakmam lazım?
demjr 90
Üstün
Ryzen 7 9800X3D işlemcim var ve Aydın Efelerde yaşıyorum.İşlemcinizin modeli nedir tam olarak değişen hava ortamı o anlık çalışma süresi etkiler. Benim asıl takıldığım iki senaryoda da tüketime göre sıcaklık değerleri yüksek (O işlemci soğutucuna sahip bir kaç arkadaşımdan gördüğüm kadarıyla ).
dombikpanda 16
Çalışkan
Benim arkadaşımda da aynı işlemci vardı(farklı forumlar üzerinde de o konfigürasyona sahip olan insanlardan da gördüğüm sonuç o sizinkinden daha iyi durumda ) oda sıcaklığı 30 derecede yaptığı test sonucunda bu şekilde bir sorun yaşıyordu değişim talebi gönderdi ve onaylandı. Sonrasında yeni gelen ürünle watt limiti değiştirilmiş işlemci il 190w sistemden güç çekerken 90 derece görüyordu.Ryzen 7 9800X3D işlemcim var ve Aydın Efelerde yaşıyorum.
dombikpanda 16
Çalışkan
O nasıl bir bilgi hocam gözünüzü seveyim raporlamayacağım yanlış bilgiden ama sizi konu hakkında bilgilendireceğim. Öncelikle hangi sıvı soğutmayı kullanırsanız kullanın işlemci watt limitini kaldırdığınız da 95 dereceyi görürsünüz. Sadece 95 dereceyi sistemden ne kadar güç çekiyorken gördüğü önemlidir: bir soğutma ile 150w çekerken 95 dereceyi, biri ile 200w çekerken 95 dereceyi, biri de 300w sistemden güç çekiyorken 95 dereceyi görebilir yani kullandığınız sıvı soğutma kalitesine göre aynı sıcaklık değerine sahip işlemciyi daha üst kullanımlarda çalıştırmanıza olanak sağlar. Kaldı ki termal limite dokunmadığınız da işlemcinizin 95 derecenin üstüne de çıkamaz, termal limite takıldıkça sistemden çektiği watt değerini düşürür(Örn: 200w ile başladığını bir sentetik testde her geçen zamanda eğer 95 dereceye takılıdaysanız işlemcinizin sistemden daha az güç çektiğini görmeye başlayacaksınız yani test sonucunda 180w değerlerine kadar düşebilirsiniz) tabi bu şart siz bios ayarlarından bu değerle(Maksimu sıcaklık) oynamazsanız geçerli olur. Herhangi bir şekilde limiti ile oynamamış işlemci ile de test yaptığınız da bu sefer maximum watt değeri olan 162w üstüne çıkamaz ama sıcaklık değerleri de daha aşağı seviyede seyir etmiş olur.Bu işlerden çok anlamam da sıvı soğutucu kullanılan bir işlemcinin 92 derece görmesi normal mi ya?
10-11 derece sonra zaten sistem kapanıyor. Kaldı ki 92 derece gören sistem pekala 100 de görebilir.
Son düzenleme:
Arctic Liquid Freezer 3 Pro 420 mm var ve vidaları sonuna kadar sıktığım zaman 155W çekip, 95 dereceleri görüyor ama normalde 161W çekip 92 dereceleri görüyordu. Tam olarak ne kadar gevşek bırakmam lazım?
Hepsini eşit baskı yaparak sonuna kadar sıkmamanız lazım. Tarif etmesi ne kadar kolay bilemedim ama örneğin ben bu işlemi yaparken pompayı itiyorum. İterken mesela sağ üst vidayı 2-3 tur, sol alt vidayı 2-3 tur diye gidiyor.
RAM ayarlarından sonra mesela en az 2-3 kere macun değişip soğutucu denemişimdir. Hepsinde bu yöntemle eşit baskı sağlayabildim, işlemci yönünde sorun yaşamadım yani. @demjr
Sonuna kadar zorlamana da gerek yok. Vidalar dönmemeye başladığı zaman salsan yeterli.
Son düzenleyen: Moderatör:
demjr 90
Üstün
Soğutucumda bir sorun mu var diyorsunuz? Daha yeni garantiden gelmişti halbuki.Benim arkadaşımda da aynı işlemci vardı(farklı forumlar üzerinde de o konfigürasyona sahip olan insanlardan da gördüğüm sonuç o sizinkinden daha iyi durumda ) oda sıcaklığı 30 derecede yaptığı test sonucunda bu şekilde bir sorun yaşıyordu değişim talebi gönderdi ve onaylandı. Sonrasında yeni gelen ürünle watt limiti değiştirilmiş işlemci il 190w sistemden güç çekerken 90 derece görüyordu.
dombikpanda 16
Çalışkan
Eğer montajı yanlış yapmadıysan, termal macun uygulamasını doğru yaptıysan ve fan ayarları doğru bir şekilde yapıldıysa( doğrudan kastım aslında burada kişisel ayarlarda olabilir daha sessiz çalışması için ama siza ne demeye çalıştığımı anlamışsınızdır) evet sorun olabilir.Soğutucumda bir sorun mu var diyorsunuz? Daha yeni garantiden gelmişti halbuki.
demjr 90
Üstün
Arkadaşınız hangi sıvı soğutmayı kullanıyor?Eğer montajı yanlış yapmadıysan, termal macun uygulamasını doğru yaptıysan ve fan ayarları doğru bir şekilde yapıldıysa( doğrudan kastım aslında burada kişisel ayarlarda olabilir daha sessiz çalışması için ama siza ne demeye çalıştığımı anlamışsınızdır) evet sorun olabilir.