kuthael

Uzman
Forumda çoğu kişi direkt GoodbyeDPI gibi programlar öneriyor ama DoH kullanan pek kimse görmedim. Halbuki DNS over HTTPS (DoH) çoğu DNS tabanlı engelde işe yarıyor ve ekstra program kurmaya gerek kalmıyor.

Ben bir süredir Cloudflare DoH kullanıyorum. Modemden yapılabiliyor, modem desteklemiyorsa Windows üzerinden de yapılabiliyor. Discord gibi servislerde işe yarıyor. İleride Steam gibi oyun platformları DNS tabanlı engellenirse onlarda da çalışabileceğini düşünüyorum.

Ayrıca oyunlarda ekstra gecikme oluşturduğunu fark etmedim. Çünkü DoH sadece DNS sorgusunda çalışır, oyun içi veri trafiğini etkilemez.

DoH nedir?

DNS sorgularını normal şekilde değil, HTTPS üzerinden şifreli gönderir. Bu sayede DNS tabanlı engelleri aşmak mümkün olur.

Ek program çalıştırmadan sistem içinden yapılabilmesi en büyük avantajı.

1) Modem veya router üzerinden DoH (en iyi yöntem)

Modem destekliyorsa en sağlıklı yöntem bu.

Genelde yapılacaklar:

Modem arayüzüne gir (genelde 192.168.1.1)
DNS veya DoH ayarlarını bul
DoH adresi olarak şunu gir:

Kaydedip modemi yeniden başlat.

Bu şekilde modeme bağlı tüm cihazlarda otomatik çalışır (telefon, PC, konsol vs).

2) Windows 11 üzerinden DoH

Windows 11'de doğrudan destek var.

Ayarlar → Ağ ve İnternet
Wi-Fi veya Ethernet seç
Donanım özellikleri kısmına gir
DNS sunucusu ataması → Düzenle
Manuel seç
IPv4 aç

Şifreleme kısmında:

DNS over HTTPS → Manuel

DoH adresi olarak:

Yazıp kaydet.

3) Windows 10 DoH (manuel / registry)

Windows 10'da varsayılan olarak açık gelmez.

Şuraya git:

HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Services\Dnscache\Parameters

Yeni DWORD oluştur:

EnableAutoDoh = 2

Sonra DNS olarak:

1.1.1.1
1.0.0.1

Girilebilir.

Neden DoH?
Ek program gerektirmez
Sistem içinden çalışır
Stabil çalışır
Oyunlarda ekstra ping oluşturduğunu görmedim
Çok bahsedilmeyen bir yöntem

GoodbyeDPI çalışıyor ama bunun yerine DoH daha temiz bir çözüm olabilir.

Son düzenleyen: Moderatör:
Forumda çoğu kişi direkt GoodbyeDPI gibi programlar öneriyor ama DoH kullanan pek kimse görmedim. Halbuki DNS over HTTPS (DoH) çoğu DNS tabanlı engelde işe yarıyor ve ekstra program kurmaya gerek kalmıyor.

Ben bir süredir Cloudflare DoH kullanıyorum. Modemden yapılabiliyor, modem desteklemiyorsa Windows üzerinden de yapılabiliyor. Discord gibi servislerde işe yarıyor. İleride Steam gibi oyun platformları DNS tabanlı engellenirse onlarda da çalışabileceğini düşünüyorum.

Ayrıca oyunlarda ekstra gecikme oluşturduğunu fark etmedim. Çünkü DoH sadece DNS sorgusunda çalışır, oyun içi veri trafiğini etkilemez.

DoH nedir?

DNS sorgularını normal şekilde değil, HTTPS üzerinden şifreli gönderir. Bu sayede DNS tabanlı engelleri aşmak mümkün olur.

Ek program çalıştırmadan sistem içinden yapılabilmesi en büyük avantajı.

1) Modem veya router üzerinden DoH (en iyi yöntem)

Modem destekliyorsa en sağlıklı yöntem bu.

Genelde yapılacaklar:

Modem arayüzüne gir (genelde 192.168.1.1)
DNS veya DoH ayarlarını bul
DoH adresi olarak şunu gir:

Kaydedip modemi yeniden başlat.

Bu şekilde modeme bağlı tüm cihazlarda otomatik çalışır (telefon, PC, konsol vs).

2) Windows 11 üzerinden DoH

Windows 11'de doğrudan destek var.

Ayarlar → Ağ ve İnternet
Wi-Fi veya Ethernet seç
Donanım özellikleri kısmına gir
DNS sunucusu ataması → Düzenle
Manuel seç
IPv4 aç

Şifreleme kısmında:

DNS over HTTPS → Manuel

DoH adresi olarak:

Yazıp kaydet.

3) Windows 10 DoH (manuel / registry)

Windows 10'da varsayılan olarak açık gelmez.

Şuraya git:

HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Services\Dnscache\Parameters

Yeni DWORD oluştur:

EnableAutoDoh = 2

Sonra DNS olarak:

1.1.1.1
1.0.0.1

Girilebilir.

Neden DoH?
Ek program gerektirmez
Sistem içinden çalışır
Stabil çalışır
Oyunlarda ekstra ping oluşturduğunu görmedim
Çok bahsedilmeyen bir yöntem

GoodbyeDPI çalışıyor ama bunun yerine DoH daha temiz bir çözüm olabilir.
Steam erişim engeli gelirse işe yararmı ?

DPI'ı DoH çalışmadığı için kullanıyoruz. Eğer kullandığın ISS Türksat, Türk Telekom ve Superonline gibi DPI cihazı kullanıyorsa kullanıcılarında DoH ile sansürlü sitelere erişmek mümkün olmuyor. İster DoH kullan, ister DoH3, ister DoQ ister DNSCrypt hiçbir şey fayda etmez. DNS sorgularını gizlersin o kadar. Sansürü aşamazsın. DPI kullanmayan Türknet ve Netspeed vs. gibi küçük İSS'lerde dediğin doğru.

Herhangi bir DNS adresi olur mu? Örneğin Mullvad DNS, Quad9 gibi, yoksa sadece Cloudflare teknik olarak bu imkanı sağlıyor?

DoH sadece DNS kullanmanın bir yoludur. Bir sitenin IP adresini doğru şekilde almanı sağlar en fazla, bu küçük ISS'lerde yeterli olabiliyor ama Turk Telekom, Superonline gibi büyüklerde DPI sistemlerini atlatmana yetmez.
Ben de Türk Telekom kullanıyorum ancak sadece DoH yetiyor.

Herhangi bir DNS adresi olur mu? Örneğin Mullvad DNS, Quad9 gibi, yoksa sadece Cloudflare teknik olarak bu imkanı sağlıyor?
Genelde tüm DNS sağlayıcıların DoH adresi var hatta Quad9 DoH, DoH3, DoT, DNSCrypt, DoQ dahil hepsini destekliyor. Cloudflare'dan daha fazla kapsama alanı var. Gizliliğe önem veriyorsan Quad9 daha iyi.

Turknet kullaniyorum ve bende calisiyor. Diger iss leri bilmiyorum.
Steam erişim engeli gelirse işe yararmı ?
Discordda ise yariyosa steamde de yarar diye dusunuyorum.

Ben de Türk Telekom kullanıyorum ancak sadece DoH yetiyor.
ben arkadasa yaptirdim o da turk telekom kullaniyor gayet iyi calisiyor.
diger bi arkadasa da yaptirdim vodefone kullaniyor ve calisiyor.
Her DNS olmaz, DoH destekleyen DNS olması gerekiyor. Yani normal DNS adresi tek başına yeterli değil, o servisin DoH endpoint'i olması lazım.

Ben Cloudflare kullanıyorum çünkü genelde hızlı ve stabil çalışıyor ama teknik olarak DoH destekleyen başka servisler de aynı şekilde kullanılabilir.

Son düzenleme:
DOH engel kaldırma sadece türknet olur. Superonline ve TT İnternet olmaz. DPI engelleme yöntemini 2018 beri kullandıklarından beridir DOH ve benzerleri kullanılmaz oldu.