Bu arada amacım hevesini kırmak değil, sadece ne yapmak istediğine karar verdiysen bu topa gir diye önden uyarmak istedim.
Çok boş vaktim yok iş yüzünden. Heralde vakit bulamam o kadar araştırmaya ve öğrenmeye. Genede küçük şeylerden başlayıp azda olsa daha çok şey öğrenmek istiyorum.

Çok zor, gerçekten çok zor. Üstelik teknoloji çok nankör bir kategori. Sürekli geliştiği için 1 ay bile takip etmediğinde 10 yıl gerideymiş gibi hissedebiliyorsun. Temel altyapıya sahip olmak tabii bu konuda kilit nokta ama yine de sürekli takip etmen gerekiyor.

Bunun dışında sorgulama yeteneğine sahip olmak gerekiyor. Mesela bir monitöre bakıyorsun Akakçe'de, fiyatı uygun; ürünün sitesine girip özelliklerine bakarsın, daha sonrasında bu özellikleri gerçekten sunup sunmadığına yönelik araştırmaya girersin. Çeşitli kaynaklardan araştırma yaparsın, bunun sonucunda farklı kaynakları birbiriyle kıyaslar ve ürün hakkında sonuç değerlendirmesi yaparsın. Teknolojide hiçbir zaman kağıtüstü veriler, gerçeği kesin olarak yansıtmaz.

Yabancı dil kesinlikle gerekiyor. Bazı problemleri Türkçe aratınca çıkmıyorken Latince, Hintçe, Almanca, Çince, Rusça veya İngilizce aratınca şak diye çıkabiliyor. En azından aratman gereken terimlerin yabancı dil isimlendirmelerini bilsen yeterli.

Kaynak olarak Hardwareluxx, Hardware Unboxed, Gamers Nexus, Monitors Unboxed, Techless, Tom's Hardware, TechPowerUp, KitGuru, Hardware Busters, Hardware Canucks gibi kanallar geliyor başlıca aklıma.

Çok fazla ürünün özelliklerinin listelendiği Google Docs datasheetlerini ise Reddit'te bulabilirsin.
Harbi oyle. 1 yil askere gittim, uzaklastim; 3 yil da aile ici sorunlardan dolayi teknolojiden vs. uzak kaldim, bayagi bir seyi unutmusum. Bazen islemciler icin hangi chipseti destekliyor diye bakma ihtiyaci duyuyorum. 20 yasindayken falan 2. el fiyatlarini dahi bilirdim tüm donanimlarin ve parcalarin.

Donanım konusunda yazılıma kıyasla çok bilgili değilim. Hatta bazen forumlarda bu yüzden eleştiri aldığım oluyor. Haksız da değiller. Bu yüzden, madem yazılımda bilgiliyim, donanımda da kendimi geliştirmek istiyorum. Fakat nereden başlamam gerektiğini bilmiyorum. Donanımı daha iyi anlamak ve öğrenmek için hangi kaynaklardan başlamamı önerirsiniz?

Donanım konusunda ne gibi gelistirmek istiyorsun mesela uyumluluk konusunda mi yoksa ariza tespiti gibi mi?

Uyumluluk konusunda kafaya takmana gerek yok basit birkaç dakikalik arastirmayla uyumlulugunu ogrenirsin. Donanimlari bilmek ve ogrenmek icin surekli sistem toplama videolari izle ve anakart chipset modeline, islemciye, RAM hangi model kullanmis DDR5 mi DDR6 mi gibi. Bunlarla 6 ay icinde her seyi ogreneceksin.

Ariza tespiti icin ise donanimlarin nasıl calistigina bakmalisin. Mesela kuzey koprusu dedigimiz sey, anakart uzerindeki tum parcalarin birbiriyle iletisimini saglar. RAM arizasi genellikle mavi ekran verir. Bilgisayar donuyorsa PSU, anakart arizasi, depolama birimi arizasi, islemci arizasi, sürücü problemi gibi. Sihirli bir alet yok yani ariza tespiti icin tek tek bakacaksin parcalara.

O kadar gozunde buyutme donanimi cunku cok basit. Profesyonel duzeyde ogrenmek istiyorsan universitelerin egitim modulleri var onlara bakabilirsin. Bir ara Harvard veya Oxford muydu neydi, yazilimla ilgili dokümanlarini indirmistim Torrent'ten. Calismaya firsat olmadi tabii o ayri bir konu.

Son düzenleyen: Moderatör:
Bana bir rehber konusu çıktı galiba 😁 Söylenebilecek cok fazla şey var.

Öncelikle TRdeki 'guya' ürün incelemelerinden uzak durun. Her şeyi carpitiyorlar ve niteliksiz anlatım diz boyu. Ben 2018 gibi tek tük araştırmaya başlamış ve sadece forum, inceleme okuyarak kendini teknoloji editörü sananlara kafa tutacak seviyeye geldim. Şöyle söyleyeyim YT de kimsenin detayına görmeye yeltenmeyeceği detaylara girip 'TR'nin en detaylı' diye başlık atmaya cüret bulabiliyorum.

Bir diğer tavsiyem de zamana yayman ve isteyerek yapman olur. Matematik, tarih, Türkçe (ders olan) gibi işine gelmediği sürece'-neden ugraşayım ne işime yarayacak' dedirtir. Üretken olmayı seviyorsan rehber içeriği yapıyormuş gibi araştır. Paylasman falan önemli değil. Burada amaç tertipli olmak.
Klavye rehberimin bu kadar astronomik seviyelere çıkması da bu sayede oldu. Kendim öğrenirken başkalarına da öğretme sorumluluğu hissettim ve daha detaya girdim. Bu obsesif/ paronayak/takıntılı/meraklı olmak ile daha da çok pekişiyor.