Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.

mijorlua

Gelişen
Merhaba,

Dragos B450M anakartım var, FACEIT oynamak istiyorum ancak şu hatayı alıyorum: "TPM attestation not ready, please upgrade your BIOS"

Yaptığım ayarlar:

• fTPM → AMD CPU fTPM (Enabled)
  • IOMMU → Enabled
  • Secure Boot → Enabled (UEFI/Standard)
  • CSM → Disabled
  • TPM 2.0 → Windows'da tpm.msc üzerinden aktif, "ready for use" görünüyor
  • Windows Güvenliği → Cihaz Güvenliği altındaki tüm korumalar aktif (Bellek bütünlüğü dahil)
  • BIOS → En güncel sürüm kurulu

Tüm bu ayarlara rağmen hata devam ediyor. Aynı sorunu yaşayan veya çözüm bulan var mı?

Çözüm
Merhaba,

Verdiğiniz tüm tavsiyeler için teşekkürler. MSI B550-M PRO VDH anakarta geçiş yaptım ve sorunum çözüldü. Bundan sonra bu tarz markalardan anakart alma düşüncesine girerseniz, bu yaşadığım sorun aklınıza gelsin iyi forumlar.
Recep Abi, WhatsApp üzerinden firmaya konuyu detaylı şekilde anlattım ama verdikleri cevap gerçekten yetersizdi; “merhaba, oyun hataları hakkında bilgimiz yoktur” gibi geçiştirici bir yanıtla konuyu kapattılar. Açıkçası bu yaklaşım, teknik destek konusunda ne kadar ilgisiz olduklarını gösteriyor.

Sürücü sayfalarına baktığımda da durum pek farklı değil; BIOS dışındaki tüm sürücüler için “yakında yüklenecek” yazıyor. Yani ortada ne düzgün bir destek var ne de güncel yazılım takibi. BIOS tarafında ise zaten en güncel ve tek var olan sürümü kullanıyorum (22 Eylül 2025 tarihli). Buna rağmen hiçbir çözüm sunulmamış olması gerçekten kötü bir durum.

Sistemi alırken aslında tüm parçaları tek tek kontrol etmiştik. Ancak anakart tarafında sadece B450 olduğunu görüp çok detaya girmeden, hazır sistem olduğu için güvenip satın aldık. Açıkçası bu noktada daha fazla sorgulamak aklımıza gelmedi.

Ama şu an geldiğimiz durumda hem teknik destekten doğru düzgün bir geri dönüş alamamak hem de sürücü/BIOS tarafındaki eksiklikler yüzünden ciddi bir mağduriyet yaşıyoruz. Bu da insanın ister istemez “keşke daha fazla araştırsaydık” demesine sebep oluyor.

Dragos, BIOSTAR, ASRock bu markalar hep BIOS söz konusu olunca sorun çıkartıyor, ASUS B550 serisi ile upgrade yapmak mantıklı olur, bugün TPM sorununu çözseniz yarın mutlaka başka bir ayar sorun çıkartır. Windows TPM klasörünü silip değiştirenler olmuş, çok sağlıklı olduğunu düşünmüyorum, Windows'u yeniden kurmak daha mantıklı.

Ürün üzerine detaylı bak, illaki bir yerde üretici bilgisi vardır. Oradan üreticiye ulaş yeni BIOS iste onu yazdırmayı dene. SHANGZHOAYUAN, machinist olarak iki marka görüm ama BIOS bulamadım. Lensle tara tek tek marka model olarak not et sonrasında tek tek XXXX BIOS veya XX BIOS dump olarak ara iyi ihtimalle Update olarak algılar olmadı programlarsın. Bu tarz kartlara yapabileceğin maksimum bu, yasal olarak firmanın yapması gerekenler falan nedir bilmiyorum. Keşke buna tarz kartlara para vereceğine B350 A320 tarzı kart alsaydın geçmiş olsun. (Baktım sitelerindekiyle aynıymış 2026 sanmıştım firmaların biriyle iletişime geçmen lazım 2026 sürümü için. )

Son düzenleme: