Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.

Mustafa23

Çalışkan
Bilgisayarım birden donuyor. Hiçbir şekilde tepki vermiyor. Fare ve klavye çalışmıyor. Kasadan kapatmak zorunda kalıyorum.

• Farklı RAM denedim yine değişen bir şey yok.
  • Windows 11 ve Windows 10 denedim, EXPO'yu kapattım değişen bir şey yok.
Bilgisayarı kapatırken veya yeniden başlatırken de ya logoda donuyor ya da logo 4 dakika boyunca dönüyor ve ardından mavi ekran "DRIVER_POWER_STATE_FAILURE" hatası veriyor.

Ayrıyeten anakartımda 1-3 slotuna RAM takınca kesinlikle ekran gelmiyor. Debug LED "AB" hata kodu veriyor. 4'lü RAM denedim fakat yine ekran alamadım aynı hata ile karşılaştım.

2 tanesi G.Skill Trident Z5 Neo 16x2 6000 MHz CL32, 2 tanesi ise G.Skill Trident royal 16x2 6000 MHz CL28. Her türlü kombinasyonu denedim sadece 2 ve 4. slotta ekran alabiliyorum. 1 ve 3'e RAM takılı ise ekran gelmiyor. Anakartımda arıza mı vardır sizce? Aynı anakartı alanlar hiç donma/kitlenme yaşamamış. Çözümü bilen var mı? Eğer anakart ise garantiye göndereyim. Alalı 2 ay oldu.

Not: BIOS versiyonum güncel.

Sistem özelliklerim:
  • Anakart: MSI X870E Carbon Wi-Fi
  • İşlemci: Ryzen 7 9800X3D.
  • Ekran Kartı: ASUS TUF RTX 5070 Ti
  • RAM: G.Skill Trident royal 16x2: 32 GB 6000 MHz CL28.
  • Güç Kaynağı: MSI MPG A1000G 1000WATT.
  • Sıvı Soğutma: MSI E360.

Son düzenleyen: Moderatör:
Çözüm
Arkadaşlar anakartım arızalı çıktı. Fakat bunu servis değil, ben anladım. Amazon üzerinden aynı anakarttan sipariş verdim. 3 haftadır kullanıyorum, hiçbir donma/kitlenme yok.

Bunun haricinde serviste aynı şekilde mavi ekran hatası almış. Fakat sorunun kaynağını bulamadıklarından dolayı, olayı benim üzerime yıkarak "oyun kaynaklı hata var" dediler.

14.05.2025'te azami 20 iş günlük servis süresi doldu. Vatan Bilgisayar ile iletişime geçtim. Yasal haklarımı kullanarak iademi istedim. Fakat yardımcı olmayacaklarını ilettiler.

Tüketici hakem heyetine başvurdum. Şu anda 25. iş günündeyiz ve hala anakart teslim ettiğim mağazaya ulaşmadı. Buna rağmen paramı iade etmemekte ısrar ediyorlar ve halen aradığımda “yardımcı olamıyoruz, tüketici haklarına başvurmuşsunuz, süreci beklemelisiniz” diyorlar. Acayip komikler.

ServisPoint adlı servis firmasına minidump dosyalarını, videoları gösterdiğimde, bendeki belgelere göre işlem yapamayacaklarını, “bizler burada hata almazsak anakartın sorun yoktur” deyip çıkışı yapılır dediler. Anakarttaki mavi ekranı gördüklerini söylüyorlar fakat kaynağını bulamadıklarından dolayı oyuna bağlıyorlar :)

Siz siz olun bu tarz bir durum ile karşılaşırsanız hiç servis ile uğraşmayın. Tüketici hakem heyetine başvurun. Bakalım sonuç ne olacak.

Şunu da aktarayım: Servis süresi, satıcıya bildirim tarihinde veya servis istasyonuna ulaştığında başlar. Vatan Bilgisayar bunun aksini iddia edip bana “satıcıya bildiriminde başlamaz, servis istasyonuna ulaştığında başlar” diye ısrar ediyor :)

Sonuç, başta da belirttiğim gibi: Amazon'dan aldığım MSI X870E Carbon Wi-Fi kullanıyorum ve hiçbir sorun yok.

Not: 2 kez servise verdim. Birincide mavi ekran almamışlar. İkincide mavi ekran almışlar.

Yardımlarınız için çok teşekkür ederim.
Tüm sürücülerim güncel ona rağmen böyle bir sorun ile karşılaşıyorum. Bunun haricinde güncellenmemiş hali yani Windows'un kendi kurduğu sürücü modeli ile de aynısını yaşıyorum yani güncel olsa da olmasa da durum bu maalesef. Yüklemediğim iki sürücü var onlarda beni ilgilendirmeyen sürücüler diye yüklemedim. Birisi Onboard ekran kartı sürücüsü, diğeri ise RAID sürücüsü.

Bilgisayarım birden donuyor. hiçbir şekilde tepki vermiyor. fare ve klavye çalışmıyor. Kasadan kapatmak zorunda kalıyorum. Farklı RAM denedim yine değişen bir şey yok. Windows 11 ve Windows 10 denedim, EXPO'yu kapattım değişen bir şey yok. Bilgisayarı kapatırken veya yeniden başlatırken de ya logoda donuyor ya da logo 4 dakika boyunca dönüyor ve ardından mavi ekran "DRIVER_POWER_STATE_FAILURE" hatası veriyor. Ayrıyeten anakartımda 1-3 slotuna RAM takınca kesinlikle ekran gelmiyor. Debug LED "AB" hata kodu veriyor. 4'lü RAM denedim fakat yine ekran alamadım aynı hata ile karşılaştım.

2 tanesi G.Skill Trident Z5 Neo 16x2 6000 MHz CL32, 2 tanesi ise G.Skill Trident royal 16x2 6000 MHz CL28. Her türlü kombinasyonu denedim sadece 2 ve 4. slotta ekran alabiliyorum. 1 ve 3'e RAM takılı ise ekran gelmiyor. Anakartımda arıza mı vardır sizce? Aynı anakartı alanlar hiç donma/kitlenme yaşamamış. Çözümü bilen var mı? Eğer anakart ise garantiye göndereyim. Alalı 2 ay oldu.

Not: BIOS versiyonum güncel.

Sistem özelliklerim:
Anakart: MSI X870E Carbon Wi-Fi
İşlemci: Ryzen 7 9800X3D.
Ekran Kartı: ASUS TUF RTX 5070 Ti
RAM: G.Skill Trident royal 16x2: 32 GB 6000 MHz CL28.
Güç Kaynağı: MSI MPG A1000G 1000WATT.
Sıvı Soğutma: MSI E360.

1-3'te RAM takıp görüntü gelmiyorsa, ya anakart arızası ya işlemci arızası vardır. Muhtemelen pinlerde sorun var. Zaten sistemin boot edememesi olsun, donmalar takılmalar vs. olsun, kilitlenmeler olsun...

Elin yatkınsa, işlemciyi çıkar da bak bakalım pinlerde problem görünüyor mu? Zaten yamuk varsa sırıtır o kabak gibi gösterir kendini. Bir falso görürsen garantiye gönder derim.

Edit: Anakartın kullanım kılavuzunu okudum, 2. slotta kesinlikle RAM takılı olmak zorundaymış. Denemişsin ama ben yine de bir ihtimal diyerek sorayım. 1-2, 2-3 olarak denedin mi? Önce Trident Z5'leri dene, olmazsa Trident Royal'leri dene.

Edit 2: Debug LED "AB" göstergesi bir hata değildir. Anakartının BIOS'a girdim, işlem bekliyorum demesidir. AB de takılı kalıyor ve ilerlemiyorsa yukarıdaki dediklerim geçerli. Ayrıca, kitleri birbirlerine karıştırma. 4 RAM birden takma. Kitler uyumsuz geliyordur belki.

Son düzenleme:
1-3'te RAM takıp görüntü gelmiyorsa, ya anakart arızası ya işlemci arızası vardır. Muhtemelen pinlerde sorun var. Zaten sistemin boot edememesi olsun, donmalar takılmalar vs. olsun, kilitlenmeler olsun...

Elin yatkınsa, işlemciyi çıkar da bak bakalım pinlerde problem görünüyor mu? Zaten yamuk varsa sırıtır o kabak gibi gösterir kendini. Bir falso görürsen garantiye gönder derim.

Edit: Anakartın kullanım kılavuzunu okudum, 2. slotta kesinlikle RAM takılı olmak zorundaymış. Denemişsin ama ben yine de bir ihtimal diyerek sorayım. 1-2, 2-3 olarak denedin mi? Önce Trident Z5'leri dene, olmazsa Trident Royal'leri dene.

Edit 2: Debug LED "AB" göstergesi bir hata değildir. Anakartının BIOS'a girdim, işlem bekliyorum demesidir. AB de takılı kalıyor ve ilerlemiyorsa yukarıdaki dediklerim geçerli. Ayrıca, kitleri birbirlerine karıştırma. 4 RAM birden takma. Kitler uyumsuz geliyordur belki.
Hocam dediklerini EXPO kapalıyken yaptım şimdi 1 ve 2'ye bağladım 3600 MHz'te çalıştı. Yani görüntü geldi. Fakat 2 ve 3'e bağladığımda "EC" hatası veriyor ekran hiç gelmiyor yine aynı şekil EXPO kapalı halde gelmedi ekran. 3. slotta arıza var gibi hocam ne diyorsunuz? Zaten mavi ekran hatasındaki sonuca göre de Ethernet soketine düzgün güç iletilemediğinden böyle bir hata aldığım gözüküyor. Ne diyorsunuz?

Son düzenleyen: Moderatör:
Hocam dediklerini EXPO kapalıyken yaptım şimdi 1 ve 2'ye bağladım 3600 MHz de çalıştı. Yani görüntü geldi. Fakat 2 ve 3'e bağladığımda "EC" hatası veriyor ekran hiç gelmiyor yine aynı şekil EXPO kapalı halde gelmedi ekran. 3. slotta arıza var gibi hocam ne diyorsunuz?
Madem garantisi var, ben tüm yaşananların kanıtlarıyla kutulanıp postalanmasından yanayım. Ekran görüntüleri, fotoğraf falan.
Slot da arızalı olabilir, işlemci de arızalı olabilir, anakartın başka bir komponentinde de bir sorun olabilir. Güç hataları PSU'dan da olabilir.

Anakartı bi gönder gitsin bence. MSI'ın anakartını zerre önermiyorum. Gerçi MSI markasını hiç önermiyorum da neyse.

Zaten mavi ekran hatasındaki sonuca göre de Ethernet soketine düzgün güç iletilemediğinden böyle bir hata aldığım gözüküyor. Ne diyorsunuz?
Öyle bir şey yok, nereden çıktı? Varsa bile, kesin var diyebileceğin bir veri yok elinde. Sürücü çökmesi yaşamışsın sadece.
Türkçe meali de ağ sürücüsünün düzgün kapanmadığı veya uyku moduna geçişte takılı kaldığı. Bu sürücü kaynaklı bir durum da olabilir.

Aygıt Yöneticisine tıklayın. Ağ Bağdaştırıcıları'nı genişletin, internet bağdaştırıcınıza sağ tıklatın, özellikler'i tıklatın.
Güç Yönetimi sekmesine tıklayın ve ardından Güç tasarrufu için bilgisayarın bu aygıtı kapatmasına izin ver kısmının tikini kaldırın. Bir de bunu deneyin. Gelişmiş kısmında WoWLAN Bağlantı kesintisinde uyku kısmını devre dışı bırakın. Mavi ekrana göre sorun internetle alakalı evet.

Aygıt Yöneticisine tıklayın. Ağ Bağdaştırıcıları'nı genişletin, internet bağdaştırıcınıza sağ tıklatın, özellikler'i tıklatın.
Güç Yönetimi sekmesine tıklayın ve ardından Güç tasarrufu için bilgisayarın bu aygıtı kapatmasına izin ver kısmının tikini kaldırın. Bir de bunu deneyin. Gelişmiş kısmında WoWLAN Bağlantı kesintisinde uyku kısmını devre dışı bırakın. Mavi ekrana göre sorun internetle alakalı evet.

Sadece Ethernet sürücüleri içinmi uygulayayım. Wi-Fi ve Bluetooth içinde uygulamam gerekiyor mu?