MeReKGs67

Uzman
1080p bir monitörümüz var diyelim. İşlemcimiz 5600, ekran kartımız 5070 olsun. Testlerine bakmadım ama herhalde bazı oyunlarda 1080p'de darboğaz yapacaktır diye düşünüyorum. DSR ile çözünürlüğü 2K veya 4K'ya alıp ekran kartına binen yükü arttırarak bu darboğazı azaltmamız veya tamamen ortadan kaldırmamız mümkün değil mi?

Ben kendim için de soruyorum aslında 4060 2K'ya yetmez diye bütçe olarak 1080p monitör alabildim ama GTA 6 için 9060 XT 16 GB gibi bir ekran kartı alırsam işlemci yeter mi diye düşünüyorum.

Olur. Ama görüntü çok kötü gözüküyor. Yerine GPU kullanımı artıracak daha fazla ayar açmak daha iyi olur.

1080p bir monitörümüz var diyelim. İşlemcimiz 5600, ekran kartımız 5070 olsun. Testlerine bakmadım ama herhalde bazı oyunlarda 1080p'de darboğaz yapacaktır diye düşünüyorum. DSR ile çözünürlüğü 2K veya 4K'ya alıp ekran kartına binen yükü arttırarak bu darboğazı azaltmamız veya tamamen ortadan kaldırmamız mümkün değil mi?

Ben kendim için de soruyorum aslında 4060 2K'ya yetmez diye bütçe olarak 1080p monitör alabildim ama GTA 6 için 9060 XT 16 GB gibi bir ekran kartı alırsam işlemci yeter mi diye düşünüyorum.
Evet mantıklı 1620p yapıp dlss kaliteyle 1080p gerçek görüntüye çekebilirsiniz.Hem görüntü nativeden iyi olur hem de yükü gpuya bindirerek darbogazı engellersiniz.
Çamur falan yok görüntü daha guzel 1080den.Dldsr deniyor.

DSR kullanmak yerine DLDSR kullan. DLSS varsa quality yap. Neredeyse ayni performansı elde ediyorsun ve görüntü daha kaliteli oluyor Native'a nazaran. GPU yükü artacağı için darboğaz azalmış olur.

DSR kullanmak yerine native görüntü alıp V-Sync ile FPS'i sabitleyebilirsiniz, böylelikle de darboğaz engellenebilir.

Darboğaz halinde 170 FPS almak varken neden V-Sync açsın?

Evet mantıklı 1620p yapıp dlss kaliteyle 1080p gerçek görüntüye çekebilirsiniz.Hem görüntü nativeden iyi olur hem de yükü gpuya bindirerek darbogazı engellersiniz.
Çamur falan yok görüntü daha guzel 1080den.Dldsr deniyor.
DLSS olmasa da görüntü nativeden her türlü daha iyi olmaz mı?

Screenshot_175.webp

Benim ayarım bu şekilde. Normal masaüstünde 1080p şeklinde kullanıyorum 1620p yaptımı görüntü tuhaf gözüküyor. Bu arada bazı oyunlarda şahit oldum ayarlardan 1620p'ye çektiğim zaman ekranı 4'e böldüğünüzü düşünün. Sadece 1/4'ü yansıyor ekrana oyunun. Metro 2033 Redux ve The Walking Dead oyununda bu başıma geldi çözümünü yapamadım.

Gerek yok bunlarla uğraşmaya. Darboğaz yaparsa yapsın, zararı yok ki.

Oyun performansını azaltmıyor mu hocam darboğaz?

DSR kullanmak yerine DLDSR kullan. DLSS varsa quality yap. Neredeyse ayni performansı elde ediyorsun ve görüntü daha kaliteli oluyor Native'a nazaran. GPU yükü artacağı için darboğaz azalmış olur.

Darboğaz halinde 170 FPS almak varken neden V-Sync açsın?

V-Sync ve darboğaz ne alaka hocam ben de anlamadım?

DLSS olmasa da görüntü nativeden her türlü daha iyi olmaz mı? Veya DLAA açsak mesela?

DSR düzgünlük ayarını kaçta kullanıyorsunuz siz?

Son düzenleme:
DLSS olmasa da görüntü nativeden her türlü daha iyi olmaz mı?

Evet iyi olur. Konuyu tam okumamistim, yanlış anlasilmis.

Benim ayarım bu şekilde. Normal masaüstünde 1080p şeklinde kullanıyorum 1620p yaptımı görüntü tuhaf gözüküyor. Bu arada bazı oyunlarda şahit oldum ayarlardan 1620P'ye çektiğim zaman ekranı 4'e böldüğünüzü düşünün. Sadece 1/4'ü yansıyor ekrana oyunun. Metro 2033 Redux ve The Walking Dead oyununda bu başıma geldi çözümünü yapamadım.

Tam ekran secenegi secmistiniz degil mi? Darbogaz yapsin onemli degil. O oyunlarda monitorunuzun maksimum Hz'si kac degeri ise o degeriyle FPS'i sabitleyip oyle oynayin.

Oyun performansını azaltmıyor mu hocam darboğaz?

Darbogaz oyle degil. Normalde ekran kartinin tam verimiyle 200 FPS alabilecekken islemci yetersizligi yuzunden 160 FPS aliyorsunuz diye dusunun. Oyun performansi azaltiyor demek yanlış bir tabir.

V-Sync ve darboğaz ne alaka hocam ben de anlamadım?

Input lag sizin icin onemliyse V-Sync acip FPS sinirlandirmaniza gerek yok. Islemci verebildigi kadari FPS'iyle oynayin.

DLSS olmasa da görüntü nativeden her türlü daha iyi olmaz mı? Veya DLAA açsak mesela?

Evet iyi olur. Ben performans kaybi olmasin diye DLSS ayari acin demistim. Ama siz darbogaz yasayacaginiz icin DLAA seceneginizi kullanabilirsiniz.