25702

Becerikli
Son zamanlarda sürekli bilgisayarıma trojan girmeye başladı. Ne yaparsam yapayım engelleyemiyorum. Linux'a geçmek istiyorum ama biliyorsunuz Adobe programları ve bazı oyunları Linux'ta kullanamıyorsunuz. Dual boot ile ikisini de aynı SSD'ye kursam Windows'a virüs girince Linux'a geçer mi? Geçerse engellemenin yolu var mı?

Son düzenleyen: Moderatör:
Geçebilir. Ama virüse bağlı. Çoğu bilgisayar Windows hedefli. Kaspersky gibi antivirüsler bilgisayarınızı korur veya MalwareBytes.

Windows normal şartlarda EXT4 veya BTRFS dosya sistemlerini okuyamadığı için mümkün değil. Ayrıca "sürekli" trojan yiyorsan zaten büyük ihtimalle Neshta gibi bir virüs yemişsindir diye yorumluyorum, format atsan da yedeklerine bulaşmıştır. Komple sıfırlarsan ve yedeklerini de kullanmazsan bulaşamaz.

Windows normal şartlarda ext4 veya Btrfs dosya sistemlerini okuyamadığı için mümkün değil. Ayrıca "sürekli" trojan yiyorsan zaten büyük ihtimalle neshta gibi bir virüs yemişsindir diye yorumluyorum, format atsan da yedeklerine bulaşmıştır. Komple sıfırlarsan ve yedeklerini de kullanmazsan bulaşamaz.

Flash bellekten kısayol virüsü bulaşıyor sadece çok korkulacak bir virüs değil. Her ne kadar önlem alsam da bir şekilde tekrar giriyor bıktım bu trojanden.

Linux üzerinde Windows bölümleri bağlayıp ve Linux üzerinde antivirüs çalıştırın.

Hocam Linux'dan hiç anlamamda biraz daha konuyu açar mısınız?

Virüsün türüne göre değişir. Mesela, arkadaş zaten bahsetmiş; Windows'ta EXT4 ve BTRFS dosya sistemi doğrudan görüntülenemiyor diye. Ama yardımcı programlar ve birkaç işlem ile görüntülemek mümkün. Virüs de bunu yapabilir ve verilerinize erişebilir. Erişim sağlaması durumunda, mesela, açılışa bir script yerleştirir, Linux dosyaları içerisine. Linux başlatılınca bu script de çalışır ve Linux üzerinde de virüs yayılır. Yani sorunun cevabı: Virüs, Linux dosyalarına erişim sağlayabiliyor ise, evet, mümkün.

Virüsün türüne göre değişir. Mesela, arkadaş zaten bahsetmiş; Windows'ta ext4 ve Btrfs dosya sistemi doğrudan görüntülenemiyor diye. Ama yardımcı programlar ve birkaç işlem ile görüntülemek mümkün. Virüs de bunu yapabilir ve verilerinize erişebilir. Erişim sağlaması durumunda, mesela, açılışa bir script yerleştirir, Linux dosyaları içerisine. Linux başlatılınca bu script de çalışır ve Linux üzerinde de virüs yayılır. Yani sorunun cevabı: Virüs, Linux dosyalarına erişim sağlayabiliyor ise, evet, mümkün.

Bu trojan sadece flash bellekten bulaşan kısayol virüsü. Zaten Adobe programları ve birkaç oyun dışında suratına bile bakmayacağım Windows'un.