Dual Channel anakartta 4 slot RAM kullanmak mantıklı mı?

LeFeyn

Uzman
Merhaba, sizlere danışmak istediğim ve kafamı çokça karıştıran bir durum var. AM5 platformunu es geçeceğim için mevcut AM4 sistemime son bir yükseltme yaparak Lexar 4x8 3200 MHz RAM aldım. Aslında Corsair yükseltmesi yapmıştım, ama RAM'ler arızalı çıkınca iade edip Lexar'ı tercih ettim. Anakartım MSI B450 Gaming Plus Max ve baktığımda RAM'lerin Dual Channel çalıştırıldığını gördüm. Bu da kafamda "Acaba 4x8 değil de 2x16 yükseltmesi mi yapsaydım?" gibi bir sorunun belirmesine sebep oldu. Çünkü baktığımda zaten bu RAM'lerin hepsine aynı anda erişim olmadığını, bunun da performans kazancı sağlamadığını gördüm ya da okuduklarımdan öyle anladım. Amacım sistemi programlarda ve oyunlarda rahatlatmaktı.

Kısaca sormak istediklerim şunlar: 4x8 kullanmak bir işe yaramıyor mu? 2x16 almak daha mı mantıklı? Sistem, örneğin 20 GB RAM kullanmak isterse, Dual Channel olmasından dolayı kullanamayacak mı? Cevaplarınız için şimdiden teşekkür ederim. @Ayhan Dönmez, müsait olduğunuzda siz de yardımcı olabilir misiniz?

(Şu ana kadar stabilite olarak bir sorun gözlemlemedim. Hatta sistemin bir tık rahatladığını düşünüyorum, ama plasebo etkisi de olabilir; emin değilim.)

Son düzenleyen: Moderatör:
4 slot doldurmak her zaman dezavantajlı, 1 DPC 1 dimm per channel kullanmak en iyisi ve stabil hali. 2 DPC kullanmak işten anlamayan için zulüm olur, stabil hale getiremezsin yüksek frekansta. O yüzden 2x8 2x16 kullanmalısın her halukarda. @LeFeyn

4 slot doldurmak IMC çok zorlar, Dual Rank 32 GB IMC'yi yine zorlar, yüksek frekans çıkamazsın. 1x32 yerine 2x16 olmalı demek istediğim o. 4x8 yerine de 2x16 olmalı.

DDR4'te dual channel ekstra önemli DDR5'e göre, o sebepten ötürü 1x16 1x32 tercih etme, single channel olmasın.

@Ayhan Dönmez, o halde elimdekileri iade edip 2x16 modelini almak benim için daha iyi olacaktır. Peki 4x8 ile 2x16 arasında stabilite haricinde bir fark var mı? Yaklaşık 2 haftadır 3200MHz frekansta kullanıyorum ve bir aksilik gözlemlemedim.

Şu anki 4x8 RAM'ler 3200 MT/s özdeş mi hepsi? Stabilse kullanmaya devam edebilirsin, sorun olmaz

Şu anki 4x8 RAM'ler 3200 MT/s özdeş mi hepsi? Stabilse kullanmaya devam edebilirsin, sorun olmaz
RAM'leri aynı anda 2x8 3200MHz CL16 çift kit olarak Amazon üzerinden satın aldım. Bahsettiğiniz stabiliteyi anlık olarak takip edebileceğim bir yöntem var mı?

RAM'leri aynı anda 2x8 3200MHz CL16 çift kit olarak Amazon üzerinden satın aldım. Bahsettiğiniz stabiliteyi anlık olarak takip edebileceğim bir yöntem var mı?
ZenTimings indirip SS atabilirsin mevcut durumu, bir de testmem5 indir, 1usmus profili ile test et, settings-config kısmından ayarlayacaksın. İlk açışta hata verir, PC reslemen gerekli.

HWiNFO yazılımından sensörler kısmından takip edersin değerleri.

3199 MT/s ile 3200 MT/s arasında gidip geliyor. Bahsettiğiniz diğer testi de yapacağım.

@Ayhan Dönmez, merhabalar hocam. Bahsettiğiniz diğer testi de gerçekleştirdim. Tek fark 0.13.1 sürümünde değil 0.12 sürümünde yapmak durumunda kaldım çünkü son sürümde 1usmus dosyasını nasıl çalıştıracağımı bulamadım açıkçası. Sonuçlar böyle:

Test sırasında en düşük 1573MHz (3146 MHz), en fazla 1604MHz (3208 MHz) değerlerini gördüm. Genelde 1598 MHz (3196 MHz) ile 1601 MHz (3202 MHz) arasında değişti.

Dosya Ekleri

• 3.webp
    57,8 KB · Görüntüleme: 54
  • testmem.webp
    236,4 KB · Görüntüleme: 60
Son düzenleme:
Bu şekilde kullanmanda sakınca yok, boş yere masraf etme daha.

Anladım hocam, yardımlarınız için çok teşekkür ederim. Ekstra bir masraf yapmadan direkt elimdekileri iade edip 2x16'ya geçebilirim ama gerek yok diyorsanız sanırım uğraşmaya değmez.
Bu şekilde kullanmanda sakınca yok, boş yere masraf etme daha.

Anladım hocam, yardımlarınız için çok teşekkür ederim. Ekstra bir masraf yapmadan direkt elimdekileri iade edip 2x16'ya geçebilirim ama gerek yok diyorsanız sanırım uğraşmaya değmez.
Senin amacın overclock değil zaten, istediğin frekansı da elde etmişsin, ötesinin lüzumu yok normal kullanıcı için zaten.

DDR4 eski bir platform, bunu bu şekilde kullan, AM5 tarafına geçersin ilerleyen zamanlarda, platformlar öldükçe yenisiyle değişmek gerekli, güncel kalmak lazım. 4 slotun 4'ü de kural olarak doldurulmaz normalde, 2x16 tercih edilir, dual rank için de 2x32 tercih edilir. Overclock işiyle uğraşalanlar 1 DPC sadece 2 RAM slotu bulunan anakartlara yönelir, daha stabil olur.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…