SAT, YKS, TOEFL, GRE ve ALES'e girdim. Türk merkezi sınavları bence yabancı denklerine göre daha zor ve ölçmekten ziyade caydırmaya yönelik. Sınava girmeye ve sınavın yanıltmalarına karşı kendinizi hazırlamaya daha çok zaman ayırmanız gerekiyor. Ayrıca yerli sınavlar süre konusunda çok daha kısıtlı davrandığı için bilgiden çok hızlı test çözebilme yeteneğiniz ölçülüyor. Testlerin ölçtüğü bilgi konusunda o kadar bir fark yok.
Asıl sorun ilkokuldan başlayarak öğrenme yaşında kültürel faaliyetlerin azaltılması ve bitirilmesi. Birçok öğrencinin edebi, sanatsal ve sportif yetenekleri bilinçsiz ailelerce yok ediliyor. "Haydi evladım bu sene sınava gireceksin, bırak hobini da test çöz" diye diye yoz nesiller yetiştirdik. Öğrenciler liseden bir tane bile makale yazmadan mezun oluyor. Okullardaki sanatsal ve sportif faaliyetler göstermelik ve çoğu zaman politik (Cinnah konulu resim yarışması vardı mesela ben lisedeyken.). Ortalama Türk öğrenci ders çalışmaktan kafasını kaldırıp hayatında kaç kere galeri gezdi? Konsere gitti? Eline elektronik alet alıp kurcaladı mı? Müzik aleti çaldı mı? Zengininden fakirine test çözüp ders çalışıp bomboş CV'lerle, portfolio'larla geziyoruz.