Şuanki yks sınavı doğru çalışınılırsa aşşırı kolay bir sınav ama ölçme sistemi doğru değil. TYT mantığı(temelleri kavrama yetisi) doğru(bence) ama AYT değil.
Aynen kanka bayağı kolay sınav. 2000 öncesindeki rezalet sınavlara da aynısını demişsinizdir herhalde.
YGS-LYS gibi sistem ve puanlama gelsin, nasıl bir hakkaniyet geliyor görürüz.

4 yıl daha işşizligi geciştiriyo sadece üni yada lise okumak meslek sahibi+fr+rus+ing bilmek bile 1.000€ maaş talep ederim üni ve liseye harcadıgım zamanı meslek ögrenmeye adasaydım keşke diploma degil torpil iş yapıyor asya ülkelerinde japonya haric.

Okulda yapılan sınavların aynı olmadığı konusunda garanti verebilirim. Üniversite sınavının aynı olması ise gayet normal sonuçta meslek lisesinin amacı adı üstünde "meslek" öğretmektir. Hatta çok değil 15 yıl öncesinde direkt katsayı sistemi sebebiyle meslek liselerinden 4 yıllık kazanılması imkansıza yakındı.
Haklısınız. Zaten öyle olsaydı herkes kazanızı hocam 😃.

Çok iyi eğitim sistemi var daha 1. sınıfta ezilirken hayatın nasıl olduğunu anlamana yarıyor. :thumbsup:o_O
Sonraki aşamayı görenler sadece seviye geçebilir.

SAT, YKS, TOEFL, GRE ve ALES'e girdim. Türk merkezi sınavları bence yabancı denklerine göre daha zor ve ölçmekten ziyade caydırmaya yönelik. Sınava girmeye ve sınavın yanıltmalarına karşı kendinizi hazırlamaya daha çok zaman ayırmanız gerekiyor. Ayrıca yerli sınavlar süre konusunda çok daha kısıtlı davrandığı için bilgiden çok hızlı test çözebilme yeteneğiniz ölçülüyor. Testlerin ölçtüğü bilgi konusunda o kadar bir fark yok.

Asıl sorun ilkokuldan başlayarak öğrenme yaşında kültürel faaliyetlerin azaltılması ve bitirilmesi. Birçok öğrencinin edebi, sanatsal ve sportif yetenekleri bilinçsiz ailelerce yok ediliyor. "Haydi evladım bu sene sınava gireceksin, bırak hobini da test çöz" diye diye yoz nesiller yetiştirdik. Öğrenciler liseden bir tane bile makale yazmadan mezun oluyor. Okullardaki sanatsal ve sportif faaliyetler göstermelik ve çoğu zaman politik (Cinnah konulu resim yarışması vardı mesela ben lisedeyken.). Ortalama Türk öğrenci ders çalışmaktan kafasını kaldırıp hayatında kaç kere galeri gezdi? Konsere gitti? Eline elektronik alet alıp kurcaladı mı? Müzik aleti çaldı mı? Zengininden fakirine test çözüp ders çalışıp bomboş CV'lerle, portfolio'larla geziyoruz.