Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.

sailor54

Uzman
Selam, Nitro 16 Ryzen 7840HS X RTX4060 laptopum var. Laptopta G-Sync açıkken ekran Hz değeri üzerinde FPS aldığım zaman (165+) hafif yırtılmalar oluşuyor. G-Sync kapatırsam FPS fark etmeksizin görüyorum yırtılmaları. Entegre grafik kartı 780M'de de durum bu şekilde. Tüm bunlar olması gerektiği gibi mi?

Öte yandan eski kasam (R3500 GTX1650s) ve ViewSonic FreeSync monitörümde de ekran yırtılmaları mevcut. Monitör uyumlu olmadığı için G-Sync açamıyorum haliyle FreeSync da işe yaramıyor sanırım. Bu durumda yırtılmalar normal mi yoksa bir sorun mu var anlayamadım.

Son düzenleyen: Moderatör:
Çözüm
G-SYNC mantığını anladım hocam. Ama laptoptaki entegre kart ve kasa/monitör üzerindeki FPS fark etmeksizin yırtılmayı pek anlamlandıramamıştım. Sanırım o da ekran Hz değerinin FPS ile eş değer olamamasıyla ilgili.

Mantıken kasada NVIDIA kart FreeSync monitörle uyuşmuyor, laptoptaki 780M de G-Sync panel ile etkileşmiyor. Doğru mudur?

Laptopumun garantisi devam ederken kafamda hiç soru işareti kalmasın istedim.
Bazı laptoplarda G-Sync düzgün çalışmayabiliyor yada olmayabiliyor. Evet kafanızın takılması gereken bir durum yok. Normal bir şey.
G-Sync aralığının dışına çıkmış oluyorsun. Üst FPS limiti koyabilirsin.
Cevap için teşekkürler hocam. O şekilde de yırtılmalar biraz ekranın alt kısmına sıkışıyor ama benim merak ettiğim zaten teknik bir sorun olup olmamasıydı. O halde entegre kartla ve kasamda vs. gördüğüm yırtılmalar da normal değil mi?

Cevap için teşekkürler hocam. O şekilde de yırtılmalar biraz ekranın alt kısmına sıkışıyor ama benim merak ettiğim zaten teknik bir sorun olup olmamasıydı. O halde entegre kartla ve kasamda vs. gördüğüm yırtılmalar da normal değil mi?
V-Sync açabilirisiniz. Teknik bir sorun değil. Kabaca ekranınızın, ekran kartınıza yetişememesi sonucunda olan bir durum.

V-Sync açabilirisiniz. Teknik bir sorun değil. Kabaca ekranınızın, ekran kartınıza yetişememesi sonucunda olan bir durum.

G-SYNC mantığını anladım hocam. Ama laptoptaki entegre kart ve kasa/monitör üzerindeki FPS fark etmeksizin yırtılmayı pek anlamlandıramamıştım. Sanırım o da ekran Hz değerinin FPS ile eş değer olamamasıyla ilgili.

Mantıken kasada NVIDIA kart FreeSync monitörle uyuşmuyor, laptoptaki 780M de G-Sync panel ile etkileşmiyor. Doğru mudur?

Son düzenleyen: Moderatör:

Bazı laptoplarda G-Sync düzgün çalışmayabiliyor yada olmayabiliyor. Evet kafanızın takılması gereken bir durum yok. Normal bir şey.

Çözüm
G-Sync mantığını anladım hocam. Ama laptoptaki entegre kart ve kasa/monitör üzerindeki FPS fark etmeksizin yırtılmayı pek anlamlandıramamıştım. Sanırım o da ekran Hz değerinin FPS ile eş değer olamamasıyla ilgili.

NVIDIA denetim masadından V-Sync aç.

Tamamdır hocam teşekkürler. Kusra bakmayın ben yıllardır kasadayken hiç dikkat etmedim tearing olayına. Laptopta yüksek fps ler alınca dikkatimi çekti sonra kasada da olduğunu fark ettim.

Önleme yollarını buldum ama amacım sadece entegre amd gpu-gsync laptop ekranı ile kasada nvidia gpu/freesync monitör yırtılmasının teknik bir sorun olup olmadığını öğrenmekti. Anladığım kadarıyla gayet normal. 🙏