blaiszy

Uzman
Ekran kartı değişikliği sonrası temiz Windows 11 kurdum. Sonrasında iki sorunum oldu; 1- bilgisayarı kapat veya yeniden başlat dediğimde kapatılıyor veya yeniden başlatılıyor kısmındaki siyah ekranda donuyor sadece Power tuşundan basılı tutarak kapatabiliyorum. 2- şu sıra Valorant oynadığım için ona denk gelmiş olabilir ama çoğunlukla karşılaşma bulundu kısmında bilgisayar komple kilitleniyor yine Power tuşundan kapatıp açmam gerekiyor. ChatGPT ile bayağı uğraştım ama sorunun çözümünü bulamadım. MINIDUMP DOSYASI.
Sistem: 9800X3D, MSI X870E Edge Ti Wi-Fi, XPG Lancer 2x16 6000 CL30, MSI gaming Trio 5070 Ti OC, ASUS ROG STRIX 1000W 80+ Platinum.

Screenshot_1.webp

Son düzenleyen: Moderatör:
Ekran kartı değişikliği sonrası temiz Windows 11 kurdum. Sonrasında iki sorunum oldu; 1- bilgisayarı kapat veya yeniden başlat dediğimde kapatılıyor veya yeniden başlatılıyor kısmındaki siyah ekranda donuyor sadece Power tuşundan basılı tutarak kapatabiliyorum. 2- şu sıra Valorant oynadığım için ona denk gelmiş olabilir ama çoğunlukla karşılaşma bulundu kısmında bilgisayar komple kilitleniyor yine Power tuşundan kapatıp açmam gerekiyor. ChatGPT ile bayağı uğraştım ama sorunun çözümünü bulamadım. MINIDUMP DOSYASI.
Sistem: 9800X3D, MSI X870E Edge Ti Wi-Fi, XPG Lancer 2x16 6000 CL30, MSI gaming Trio 5070 Ti OC, ASUS ROG STRIX 1000W 80+ Platinum.

Eki Görüntüle 187656
BIOS güncel mi, OCCT Power testinde de kapanma oluyor mu, direkt kapanıyor mu yoksa reset atma şeklinde mi? Sadece yükte mi oluyor yoksa boşta da var mı bu sorun? @blaiszy

BIOS güncel mi, OCCT Power testinde de kapanma oluyor mu, direkt kapanıyor mu yoksa reset atma şeklinde mi? Sadece yükte mi oluyor yoksa boşta da var mı bu sorun? @blaiszy

BIOS güncel, Power testi yaptığımı hatırlamıyorum ama Power hariç diğer bileşenler için yaptığım stres testlerinde donma kapanma yaşanmadı, sistem reset de atmıyor kapanmıyor da direkt kilitleniyor Power tuşundan kapamazsam donmuş/kilitlenmiş şekilde saatlerce duruyor. Oyun esnasında hiç olmadı Valorant'ta denk geldi hep ve ajan seçme ekranında ya da karşılaşma bulundu ekranında oluyor. Tam olarak boşta hiç olmadı ama Windows üstünden bilgisayarı kapat dediğimde siyah ekranda noktalar dönerken orada da donuyor ve kapanmıyor.

BIOS güncel, Power testi yaptığımı hatırlamıyorum ama Power hariç diğer bileşenler için yaptığım stres testlerinde donma kapanma yaşanmadı, sistem reset de atmıyor kapanmıyor da direkt kilitleniyor Power tuşundan kapamazsam donmuş/kilitlenmiş şekilde saatlerce duruyor. Oyun esnasında hiç olmadı Valorant'ta denk geldi hep ve ajan seçme ekranında ya da karşılaşma bulundu ekranında oluyor. Tam olarak boşta hiç olmadı ama Windows üstünden bilgisayarı kapat dediğimde siyah ekranda noktalar dönerken orada da donuyor ve kapanmıyor.
Bir müddet Power testi yapın bir bakın ona da, Valo dışında başka bir oyunda daha deneyin. Ekran kartı kaynaklı problem olabilir yazılımsal bir sorun yoksa. Driver'ları deneyin DDU ile güvenli modda kaldırdıktan sonra, RevoUninstaller ile de Advanced Scan yaparak kaldırabilirsin.

Daha önce sorun yoksa, ekran kartından sonra başladıysa temiz kurulum driver deneyin, RAM ayarı yapın Nitro kısmını onu vereyim, Power testinde bakın bir de:

Advanced-AMD Overclocking-DDR Options-Nitro Settings Nitro-Enable Robust Training-Enable Rx-2 Tx-3 Control Line-1 Rx-Tx Burst Length-8x-8x

Memory Context Restore ve Power Down Disabled kalsın. @blaiszy

PBO kısmını da PBO Enable PBO Limits-Motherboard Curve Optimizer All Cores -15 değerini verebilirsin şimdilik. Bu şekilde bir dene, Power testi yap 15-20 dk. Clean install driver kurulumu yap, sonrasında tekrar geri dönüş yaparsın. @blaiszy

Temassızlık vesaire olmasın kablolamada ona da dikkat edin, ekran kartı slota tam oturduğundan emin olun vs. Bu adımlar kar etmezse kablo ve slotu kontrol edersiniz. Boşta da donma yapar ekran kartı, bu tarz hafif yükte de yapabilir, PSU sorununda genelde tam yük verildiğinde sistem kapanır, boşta nadir olur.

Donma daha çok ekran kartı-RAM-işlemci kaynaklı olur. PSU çok beklememek lazım. Yazılımsal kısmını da biraz irdeleyin, BIOS'tan önerdiğim ayarlamaları yapın EXPO üzerine.

Şu programı Beta sürümü indirip bir SS atın, defender kapatın açmadan, winring0 blackliste aldığı için hata veriyor.

Aynı şekilde şu ikisini de SS atarsanız iyi olur, HWiNFO sensör moddan sıcaklıklar işlemci-RAM-ekran kartı için ve PSU voltaj hatları atabilirsin. @blaiszy

Furmark ile tam yüke bindir, yandan GPU-Z sensör kısmını aç, onun da SS'ini atarsın, bakarız.

Furmark'tan Furmark KNOT seçmen daha iyi olur, 1440p ya da 4K seçebilirsin çözünürlüğü. MSAA x4 ayarlayabilirsin ayarlar kısmından ekstra.

Ek olarak bunlar kar etmezse, BIOS default alıp dene, EXPO ve PBO stokta kalsın, Integrated Graphics kapatmanı öneririm bir de, sorumlu o olabilir, Radeon driver kurduysan şu program ile kaldırıp Advanced Scan yap sonrasında:

@blaiszy Integrated Graphics her halukarda kapalı kalsın.

1758813255453.webp

1758813283042.webp

1758813297474.webp

@blaiszy Bu kısmı dengeli power plan olarak bu şekilde ayarla. Windows Fast Startup kapat.

Son düzenleme:
OCCT Power testi yaptım her şey stabil çalışıyor sıcaklıklar normal seviyede ve kilitlenme, restart, kapanma gibi sorun olmadı. Default BIOS sadece EXPO açık test ettiğimde de aynı sorunu yaşadım. Integrated graphic her zaman kapalı kullanıyorum zaten hiç açmadım. Memory context ve Power down disable denemiştim değişen bir şey olmamıştı. Fast startup da kapalı, güç seçeneklerim de aynı şekilde paylaştığınızla, ayrıca güç seçeneği olarak dengeli performans ve nihai performans üçünü de denedim değişen bir şey yine olmadı. PC kapatırken donma sorunu eski ekran kartımda da oluyordu ama sık değildi. Yeni ekran kartını takıp temiz kurulım yaptıktan sonra su an kapat tuşuna basıp kapayamıyorum donup kalıyor. Valorant'taki takılıp kilitlenme sorunu ekran kartı değişip temiz kurulum yaptıktan sonra olmaya başladı. Donanımsal ise ekran ksrtı olduğunu düşünüyorum ama bence sorun yazılımsal. Ama sebebini bulamıyorum.

OCCT Power testi yaptım her şey stabil çalışıyor sıcaklıklar normal seviyede ve kilitlenme, restart, kapanma gibi sorun olmadı. Default BIOS sadece EXPO açık test ettiğimde de aynı sorunu yaşadım. Integrated graphic her zaman kapalı kullanıyorum zaten hiç açmadım. Memory context ve Power down disable denemiştim değişen bir şey olmamıştı. Fast startup da kapalı, güç seçeneklerim de aynı şekilde paylaştığınızla, ayrıca güç seçeneği olarak dengeli performans ve nihai performans üçünü de denedim değişen bir şey yine olmadı. PC kapatırken donma sorunu eski ekran kartımda da oluyordu ama sık değildi. Yeni ekran kartını takıp temiz kurulım yaptıktan sonra su an kapat tuşuna basıp kapayamıyorum donup kalıyor. Valorant'taki takılıp kilitlenme sorunu ekran kartı değişip temiz kurulum yaptıktan sonra olmaya başladı. Donanımsal ise ekran ksrtı olduğunu düşünüyorum ama bence sorun yazılımsal. Ama sebebini bulamıyorum.
EXPO kapalıyken oluyor mu, dediğim PBO+RAM ayarlarını bir deneyin Nitro ile beraber.

EXPO kapalıyken oluyor mu, dediğim PBO+RAM ayarlarını bir deneyin Nitro ile beraber.

EXPO kapalı hiç denemedim, yanlış aktarmışım EXPO açık kalanı default demek istemiştim. FurMark yapmıştım zaten şimdi tekrar yapıyorum ve hiçbir sorun yok olması gerektiği gibi her şey. Sizce direkt format atıp o şekilde sorunu çözebilir miyim?

EXPO kapalı hiç denemedim, yanlış aktarmışım EXPO açık kalanı default demek istemiştim. FurMark yapmıştım zaten şimdi tekrar yapıyorum ve hiçbir sorun yok olması gerektiği gibi her şey. Sizce direkt format atıp o şekilde sorunu çözebilir miyim?
Denemekte fayda var, BIOS kaynaklıdır belki de Beta sürümde isen. Ekran kartından önce de bu sorun vardı dedin çünkü, yazılımsal olabilir. Win11 PRO kurup o şekilde bir dene, BIOS default çek format öncesi.

Benım verdiğim PBO RAM ve Nitro ayarlarını uygula formattan sonra, Valo'da öyle dene.

Denemekte fayda var, BIOS kaynaklıdır belki de beta sürümde isen. Ekran kartından önce de bu sorun vardı dedin çünkü, yazılımsal olabilir. Windows 11 Pro kurup o şekilde bir dene, BIOS default çek format öncesi.

Benım verdiğim PBO RAM ve Nitro ayarlarını uygula formattan sonra, Valorant'ta öyle dene.

Format atmayı son çare gördüğüm için format atmadım. BIOS'u güncel sanıyordum daha 1-2 hafta önce yapmıştım ama çok sık güncelleme getiriyorlar 2 sürüm gerideymişim onu güncelledim. BIOS'u default alıp EXPO ve iGPU kapattım sadece. Ve bilgisayardaki tüm 3. parti yazılımları sildim HWiNFO, FurMark vb. (yabancı forumlarda MSI anakartların bazen sorun çıkarabildiği yazıyordu). Fast Startup'ı da defaulta çektim yani açık. Şu an bilgisayarı kapat veya yeniden başlat dediğimde hiçbir sorun olmuyor bunu düzelttim sanırım oyunlarda da komple sistemin kilitlenmesini şu anlık o da olmadı. Denemeye devam edeceğim bir süre tekrar güncellerim yazıyı belki birisinin işine yarar.

Bende yeni sistem kurdum ve senin sistemine oldukça benziyor, aynı sorunları yaşıyorum ve bu Kernel Power 41 muhtemelen sorunu açıklamıyor. Biz zorla kapattığımız için oraya Kernel Power 41 veriyor. Bilgisayarı kapattığımda kapanıyor ekranında kalıyor, Valorant oynarkende pc donuyor.