Beyza

Yetkin
Yer
Kocaeli
Gigabyte vision 3060 Ti 8 GB ekran kartım var. GPU Tweak 3 programını kullanıyorum, overclock moduna tıklayınca kendisi otomatik overclock yapıyor fakat çok yapmıyor. Merak ediyorum, kendim overclock yapabilir miyim, bu değerler neye göre olmalı? Kısaca nasıl yapılır?

1733258532991.webp

1. Güç Hedefini (Power Target) artır. Varsayılan %100’den %110’a çek.
  2. GPU Saat Hızını (GPU Clock Offset) artır. +20 MHz ile başla ve kararlılığı test ederek ilerle.
  3. Bellek Saat Hızını (Memory Clock Offset) yükselt. +100 veya +200 MHz ile başla ve test yaparak uygun değeri bul.
  4. Fan Ayarlarını da manuel moda alıp daha fazla soğutma için hızını artırabilirsin.
Bu işlemlerden sonra stres testleri yap (FurMark veya 3DMark gibi araçlarla) ve hız aşırtmanın stabil olduğundan emin ol.
Stabiliteyi sağladıktan sonra ayarlarını kaydedebilirsin. Artifact dediğimiz bozulma görürsen değerleri indirirsin biraz.

1. Güç Hedefini (Power Target) artır. Varsayılan %100’den %110’a çek.
  2. GPU Saat Hızını (GPU Clock Offset) artır. +20 MHz ile başla ve kararlılığı test ederek ilerle.
  3. Bellek Saat Hızını (Memory Clock Offset) yükselt. +100 veya +200 MHz ile başla ve test yaparak uygun değeri bul.
  4. Fan Ayarlarını da manuel moda alıp daha fazla soğutma için hızını artırabilirsin.
Bu işlemlerden sonra stres testleri yap (FurMark veya 3DMark gibi araçlarla) ve hız aşırtmanın stabil olduğundan emin ol.
Stabiliteyi sağladıktan sonra ayarlarını kaydedebilirsin. Artifact dediğimiz bozulma görürsen değerleri indirirsin biraz.
Recep hoca'nın dediklerini yaptıktan sonra mutlaka yarım saatlik OCCT ile stabil testi yaptır. Bu süre içinde hata almazsanız işler yolunda demektir.

After burner kullanarak OC scanner özelliğiyle de bir takım ayarlar yapabilirsin.
1733259923504.webp

Burada benim kartım yaptğım için grafiği paylaşıyorum; Undervolt yaparak ekran kartını serin ve performanslı çalıştırabiliyorum.

Son düzenleme:
  1. Güç hedefini (Power target) artır. Varsayılan %100'den %110'a çek.
  2. GPU saat hızını (GPU clock offset) artır. +20 MHz ile başla ve kararlılığı test ederek ilerle.
  3. Bellek saat hızını (Memory clock offset) yükselt. +100 veya +200 MHz ile başla ve test yaparak uygun değeri bul.
  4. Fan ayarlarını da manuel moda alıp daha fazla soğutma için hızını artırabilirsin.

Bahsettiğiniz işlemleri yaparken zarar verme şansım var mı?

Tabii ki var. Kartı tamamen eline alma şansın var. Test etmen ve dikkatli adımlarla ilerlemen gerek. Tavsiyem başta 100MHz sonra sonlara doğru 50 veya 25MHz artırarak ilerlemen. Sıcaklıkta ve görüntüde tuhaflık sezersen geriye git.

En güvenli yöntem uygulamanızda bulunan bu butonu kullanarak kartınızı en güvenli optimize edecek ayarı kendisinin bulmasını sağlamakta bir çözümdür. Manuel uğraşmak istemiyorsanız en güvenli yol bu.
1733260663788.webp