Elektrik-Elektronik Mühendisliği için hangi dili öğrenmeye başlanmalı?

• Konuyu başlatan Konuyu başlatan Cass
  • Başlangıç Tarihi Başlangıç Tarihi
  • Mesaj Mesaj 16
  • Görüntüleme Görüntüleme 619
Makaleler
1
Elektrik-elektronik kazandım, bu sene hazırlık okuyacağım. Dersler başladığında far görmüş tavşana dönmemek için boş zamanlarımda çalışmak istiyorum. Sorun şu ki hangi kodlama dilini öğretiyorlar, neler yapıyorlar hiç bilmiyorum. Aranızda mühendislik okumuş veya bu konuda bilgisi olan arkadaşlar varsa yardım edebilir mi?

Üniversite müfredatınıza göre değişebilmekle beraber çoğunlukla ilk yıl ağır dersleriniz olmuyor, sıfırdan eğitim alıyorsunuz. C ve Python gibi dillere biraz aşina olmak çoğu durumda yetecektir.

Peki eğitim seti veya kitap vesaire almam gerekir mi? Yoksa video izleyip deneyerek aşinalık kazanabilir miyim?

Peki eğitim seti veya kitap vesaire almam gerekir mi? Yoksa video izleyip deneyerek aşinalık kazanabilir miyim?
Eğitim setlerinin çoğunlukla para tuzağı olduğunu düşünüyorum. Şahsi tavsiyem videolar ve internetteki herkese açık C/Python eğitimlerini denemeniz. Ancak eğitim setine/kitaplara yönelmenizin de negatif bir etkisi olacağını düşünmüyorum.

Hocam liseyi teknokent kolejinde endüstriyel otomasyon ve mekatronik üzerine okudum ve elektrik-elektronik dersleri de alıyorduk. Bize plc dillerini anlattılar ve lise düzeyinde basit bir öğretim yapmışlardı.

Hatta plc cihazının başında sözlü oluyorduk .

Müfredatına bak üniversitenin sitesinden de elektronik mühendisliği için yazılım dili öğrenme hazırlığına girmenin pek amntığı olduğunu düşünmüyorum.

Öncelikle meslektaşım olma yolunda ilk adımı attığın için tebrik ederim. Endişelenme dersler başladığında çok temelden ilerleyecekleri için zorlanmayacaksın. 1. sınıfta mühendisliğe giriş vb. bir dersin olacak ve oldukça başlangıç seviyesi içeriği var. Asıl dersler 2. ve 3. sınıfta yer alıyor. Kendini kasmamanı tavsiye ederim. Muhtemelen programlama dersinde olur ancak üniversiteler arası fark var.
Dediğim gibi, üniversiteler arası farklar çok oluyor ancak genelde eski teknoloji ve diller üzerine eğitim yapıyorlar. Spesifik bir alanda çalışmayacaksan muhtemelen hiç işine yaramayacak. Ama mantığını ve prensiplerini öğrenmek seni diğer dillerde ve alanlarda çalışmak için destekleyecektir.
Dil konusu çok detaylı ve karmaşık ama basitçe anlatmaya çalışacağım;
Programlama dillerine gelince bu o kadar geniş bir alan ki anlatamam.
Mesela plc ve scada başlı başına bir alan. Bunun içinde qbasic den c++ dillerinden tut kendi yapılarına, dillerine kadar neler var neler.
Bahsettiğim alanda da geçerli olarak C dili ve onun varyantı dilleri öğrenirsin. Ancak kullanacağın program-sistem C temelli olur ama kendi kuralları ve kütüphanesi olabilir. Sana tavsiyem bu konuda acele etmemen.

Eğer dersen illaki öğreneceğim, C++ dilinden başlaman sana fayda sağlayacaktır. Muhtemelen ders anlamında C yada C++ öğretecekler. Bunun en kolay yöntemi şudur. Youtube da bedava bir sürü video var. Açarsın adım adım o ne yapıyorsa sende yaparsın ve aynı sonuca ulaşmaya çalışırsın. Bu kişisel eğitim yöntemi tavsiyem. Sonra baktın iyice öğrendin ve daha büyük bir şeyler arıyorsun. STM32 öğrenmeye başlaman sana faydalı olacaktır.

Ancak! unutma ki programlama senin iş hayatında hiç lazım olmayabilir. ( Mesela ben şu an sadece SQL kullanıyorum)

Uzun bir açıklama oldu ancak birkaç tavsiye daha vermek isterim;
Hazırlık sınıfında derslerini ihmal etmeden ilk dönem sadece biraz eğlenmeye ve üniversiteyi keşfetmeye harca. Daha sonraları pek vaktin olmayacak. Zor çalışma yılı atlattın ve kendine pek fazla yüklenme, biraz rahatla.
Kulüpleri tanı ve belki biraz sosyal faaliyete dahil olmaya karar verirsin. Mental olarak çok faydalı olacaktır. (Mesela ben okçuluk, teakwando, kampçılık ve müzik ile ilgilendim.)
Programlama dillerinden önce İngilizce öğrenmeye zaman ayırmayı düşün.
Okulu bitirmeden önce mutlaka bir takım başarılar edin. Hatta iş bulursan mesleğinle ilgili işe başla. Unutma! sadece mezun oldun diye iş bulacaksın. Böyle bir kaide yok.
Linkedin hesabı aç ve en azından 2. sınıfta doldurmaya başla. Olmazsa olmaz değil ama sana katkısı olma ihtimali yüksektir.
2. sınıfta mühendislik alanında faaliyet gösteren kulüpleri incele ve katılmaya çalış.

Tekrar başarılar dilerim.

Çok teşekkür ederim tavsiyeleriniz için, gerçekten yol gösterici bir mesaj. Zaman geçtikçe dönüp okurum tekrar tekrar muhtemelen

Programlama dersinde C++ ve C# işledik. Mikroişlemciler dersinde C işledik. Başka da programlamanın P'sini görmedik.

Ancak kendini geliştirirken yaptığın çalışmalarda çok fazla C ve Micropython kullanıyorsun. Bir de biz fantazi olarak her şeyi Rust ile yazmaya çalışıyorduk.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…