İstedikleri peşin parayı biriktirip ev alsam ve o evi kiraya versem nasıl olur? Peşinatlı sistemde kura oluyor mu?

Aralarında en mantıklı olanı hangisi? (Fuzulev, Eminevim, Katılım Ev vs.) Aile evinde yaşıyorum, o yüzden o eve taşınma ihtiyacı duymadığım için kiraya verebileceğim.

Bir yakınımız Eminevim ile seneler önce 1 ev 2 araba aldı, geçtiğimiz yaz ayında da yine Eminevim ile eşine i20 almıştı. Eminevim'den memnun bayağı.

Parayı direkt almıyorsun. Sen başta nakiti verdin 6 ay 1 yıl kura bekledin o sırada devalüasyon oldu, paran çöp. Ev fiyatları arttı. Paran çöp. Devlet düşük faizli ev kredisi verdi, paran yine çöp. Yani risksiz bir sistem değil. Eğer 6 ay 1 yıl önce girseydin evet güvenle paranı alırdın ama gelecek 6 ay 1 yıl içinde ne olacağını Allah bilir.

Bence çok mantıksız, sağlam para cukkalayan sistemler bunlar. Enflasyon riski var, sen bişiyi alana kadar enflasyonla o şeyin fiyatı artıyor sıra sana gelecek de ismin çıkacak da ölme eşşeğim ölme. Daha hiç bir şey satın almadan neredeyse tüm paranızı onlara veriyorsunuz bir umutla. Eğer kurada sonlarda çıkarsanız, bugün belirlediğiniz bütçe ile 3-4 yıl sonra alacağınız evin kalitesi veya konumu aynı olmayabilir. Biriktirdiğiniz para erirken, gayrimenkul fiyatları çok daha hızlı yükselebilir, enayi tokatlama sistemi tamamen bu sistemler. Bir kaç kişi kazanır, diğerleri ağzı açık bakar. Kredi çekemeyenlerin kullanmaya çalıştığı sistem. Birazdan onu bunu yaptım diyenlerle dolar burası.

Eniştem bu sayede ev alıyor. Krediden daha mantıklı bence. Gidip şubelerden bilgi almak en doğrusu tabii.

Bence çok mantıksız, sağlam para cukkalayan sistemler bunlar. Enflasyon riski var, sen bir şeyi alana kadar enflasyonla o şeyin fiyatı artıyor sıra sana gelecek de ismin çıkacak da ölme eşeğim ölme. Daha hiçbir şey satın almadan neredeyse tüm paranızı onlara veriyorsunuz bir umutla. Eğer kurada sonlarda çıkarsanız, bugün belirlediğiniz bütçe ile 3-4 yıl sonra alacağınız evin kalitesi veya konumu aynı olmayabilir. Biriktirdiğiniz para erirken, gayrimenkul fiyatları çok daha hızlı yükselebilir, enayi tokatlama sistemi tamamen bu sistemler. Birkaç kişi kazanır, diğerleri ağzı açık bakar.

Uzun vadede riski var ancak kısa vadede mantıklı. Arkadaşım Les Benjamins'te depoculuk yaparak araba aldı 7-8 ayda. 800.000 TL'lik bir araçtı

Parayı direkt almıyorsun. Sen başta nakiti verdin 6 ay 1 yıl kura bekledin o sırada devalüasyon oldu, paran çöp. Ev fiyatları arttı. Paran çöp. Devlet düşük faizli ev kredisi verdi, paran yine çöp. Yani risksiz bir sistem değil. Eğer 6 ay 1 yıl önce girseydin evet güvenle paranı alırdın ama gelecek 6 ay 1 yıl içinde ne olacağını Allah bilir.

Bildiğim kadarıyla peşin verdiğinde kura olmuyor peşin verip taksitleri ödemeye başlayınca 6. ayda parayı sana veriyorlar diye biliyorum.

Kura sistemi dediğiniz gibi riskli bir yöntem.

Bildiğim kadarıyla peşin verdiğinde kura olmuyor peşin verip taksitleri ödemeye başlayınca 6. ayda parayı sana veriyorlar diye biliyorum.

Kura sistemi dediğiniz gibi riskli bir yöntem.

Tamam işte o yüzden 6 ay 12 ay dedim. 6 ayda alacağınız evin fiyatının sabit kalacağı nereden belli? Ayrıca bu sistemlerin en büyük sıkıntısı sektörde popüler olan "elden" para verme olayına izin vermemesi. Şahsen aile şirketimiz bünyesinde bu tür sistemler ile ev almak isteyen kimseye ev satmıyoruz. Dolayısıyla da ev seçim konusunda da elinizi daraltıyor bu durum biraz.

Tamam işte o yüzden 6 ay 12 ay dedim. 6 ayda alacağınız evin fiyatının sabit kalacağı nereden belli? Ayrıca bu sistemlerin en büyük sıkıntısı sektörde popüler olan "elden" para verme olayına izin vermemesi. Şahsen aile şirketimiz bünyesinde bu tür sistemler ile ev almak isteyen kimseye ev satmıyoruz. Dolayısıyla da ev seçim konusunda da elinizi daraltıyor bu durum biraz.

Bahsettiğiniz 2. taraf emlakçılar sanırım neden yaklaşmıyorlar? Onlara daha masraflı mı oluyor?

Bahsettiğiniz 2. taraf emlakçılar sanırım neden yaklaşmıyorlar? Onlara daha masraflı mı oluyor?

Evin satış fiyatı üstünden vergi ödenmesi gerekiyor o yüzden emsal bedeli düşük tutup yani devlete belirtilen fiyatı düşük tutup aradaki parayı nakit, elden almak istiyor insanlar. Eminevim ise size parayı nakit vermiyor. Ev bulun, biz göndereceğiz diyorlar.