• Apple WWDC 2026 etkinliğini Techolay canlı yayınında takip ediyoruz.
    iOS 27, macOS 27, iPadOS 27 ve diğer Apple duyurularını yayın boyunca birlikte değerlendiriyoruz.

En iyi veri depolama yöntemi hangisi?

NAS'da çok pahalı. Her şeyi. Peki cihaz bozulursa ne yapacağım?
NAS cihazları kolay kolay bozulmuyor ama ihtimaller dahilinde. NAS'ın bozulması problem değil hocam. Önemli olan diskin durumu. Raid 1 veya raid 10 şeklinde kullanırsanız 2 diske aynı veriyi yazdığından problem olmuyor. Diğerinde kopyası duruyor. İki diskin aynı anda bozulması epey zor. Tabii burada NAS için üretilen HDD kullanıldığını varsayıyorum. Aynı durum SSD kullanan NAS için geçerlidir. Her SSD NAS kullanımına uygun olmayabiliyor.
Evet, veriyi çekmek işkence olabilir ama Google'ın ve Microsoft'un çok büyük veri merkezleri var. Burada saklanan şeyler bozulmaz diye düşünüyorum...
Aşağı yukarı 2014'den beri teknoloji haberlerini takip ederim. Yılda 1 veya 2 kere büyük veri merkezlerinde sorunlar yaşandığı okurum. Bunların çoğunda veriler geri döndürülmez şekilde gitmiş veya hacklenmiş oluyor. Veri merkezleri bireysel hizmette Raid 1 veya 10 gibi depolama yapmıyor. Kurumsal bazda hizmetleri de pahalı.
NAS'ın diski falan bozulsa dünya para. 15 bin TL verip bozulursa ne işime yarayacak? O kadar zengin değilim yani.
Bu konuda haklısınız. NAS cihazları da NAS diskleri de epey pahalı. 2 tane 1 TB NAS diski ve NAS cihazını 5K ödemiştim. İkinci el aldım. Diskler sıfırdı. Şimdiki fiyatlara bakınca SSD kullanan NAS cihazları daha mantıklı duruyor.

Neden Google yerine Mega? Biri adı sanı duyulmayan bir şirket, diğeri ise Drive yani Google küresel bir şirket. Bunu anlamış değilim.
Küresel dediğiniz şirket, verilerinizi satıyor haberiniz olsun. Küçük bir aratmayla Google'un çok kirli çamaşırını bulursunuz. Ne belgemi ne de fotoğrafımı Google'a emanet ederim. Ayrıca, gönderdiğiniz her dosyayı Google görebiliyor ve işleyebiliyor. Mega'ya gönderdiğiniz dosyalar ise şifreli bir şekilde gittiği için Mega bunları göremiyor. İlla Mega kullanın demiyorum, işini Google'dan iyi yapan birçok hizmet var ama yine de size kalmış bir şey.

Büyük veri merkezlerinin açığı bulunmasının da çok zor olduğunu düşünüyorum. Siz bunun hakkında ne düşünüyorsunuz?
İlla Mega kullanın demiyorum, işini Google'dan iyi yapan birçok hizmet var ama yine de size kalmış bir şey.
Bunun hakkında araştırma yaparım.

İfadeler: 62
Büyük veri merkezlerinin açığı bulunmasının da çok zor olduğunu düşünüyorum. Siz bunun hakkında ne düşünüyorsunuz?
Veri merkezine kadar gitmeye gerek yok. Hesabınızı açık bıraktığınız bilgisayarın kötü ellere düşmesi yeterli. Kimsenin veri merkezini direkt hedef alacağını(açık bulmadığı sürece) düşünmüyorum. Onun yerine ilgili kişinin bilgisayarına veya telefonuna erişmek daha kolay...

Olaya sadece veri merkezi olarak bakmak yanlış. Donanımda olan ve fark edilmeyen açık verilerin ele geçirilmesine yeterli olabiliyor. En basitinden trafiği yönlendiren router ağında açık varsa verileriniz ele geçirilebiliyor. Bu konuda donanım üreticileri pek güven vermiyor.

En basitinden trafiği yönlendiren router ağında açık varsa verileriniz ele geçirilebiliyor. Bu konuda donanım üreticileri pek güven vermiyor.
Kısacası her yerden vuruyor bize. İnternette araştırdığım zaman Google'ın öyle hacklenme mevzusu bulamadım. Link varsa atar mısınız?

Google hacklenmedi hocam ama bazı kullanıcıların verilerini ama teknik ama güncellemesi sonrası oluşan problemler yüzünden erişim sıkıntı çekmişti. Bazı kullanıcıların verileri de silindiği olmuştu.

Keza bu dönemlerde farklı rulelerde verisi silinen kullanıcıların postlarını görmüştüm.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…