NAS cihazları kolay kolay bozulmuyor ama ihtimaller dahilinde. NAS'ın bozulması problem değil hocam. Önemli olan diskin durumu. Raid 1 veya raid 10 şeklinde kullanırsanız 2 diske aynı veriyi yazdığından problem olmuyor. Diğerinde kopyası duruyor. İki diskin aynı anda bozulması epey zor. Tabii burada NAS için üretilen HDD kullanıldığını varsayıyorum. Aynı durum SSD kullanan NAS için geçerlidir. Her SSD NAS kullanımına uygun olmayabiliyor.NAS'da çok pahalı. Her şeyi. Peki cihaz bozulursa ne yapacağım?
Aşağı yukarı 2014'den beri teknoloji haberlerini takip ederim. Yılda 1 veya 2 kere büyük veri merkezlerinde sorunlar yaşandığı okurum. Bunların çoğunda veriler geri döndürülmez şekilde gitmiş veya hacklenmiş oluyor. Veri merkezleri bireysel hizmette Raid 1 veya 10 gibi depolama yapmıyor. Kurumsal bazda hizmetleri de pahalı.Evet, veriyi çekmek işkence olabilir ama Google'ın ve Microsoft'un çok büyük veri merkezleri var. Burada saklanan şeyler bozulmaz diye düşünüyorum...
Bu konuda haklısınız. NAS cihazları da NAS diskleri de epey pahalı. 2 tane 1 TB NAS diski ve NAS cihazını 5K ödemiştim. İkinci el aldım. Diskler sıfırdı. Şimdiki fiyatlara bakınca SSD kullanan NAS cihazları daha mantıklı duruyor.NAS'ın diski falan bozulsa dünya para. 15 bin TL verip bozulursa ne işime yarayacak? O kadar zengin değilim yani.