Oradaki eski şehrin olduğu taraflardaki kiliseye (Fourvière) giden bayır insanı bitirir.
Nehir tarafındaki çıkmaya çalışırsan öyle. Eugene Wernert tarafına yolun düştüğü gün o taraftan çıkarsan rahat.
Berlin sanki daha iyi gibi. Katedral kısmındaki ada cidden çok hoşuma gitmişti.
Berlin'i de yazabilirdim ama üstünden yıllar geçmesine rağmen hâlâ doğu/batı olarak ayrıldığı dönemlerden kalan ve şehrin dokusunu bile değiştiren çok izler var. Tarihi değer açısından lafım yok ama şehir bütünlük hissini veremiyor.
Havalimanı tam kaybolma merkezi. Şehir merkezine ilk gidiş cidden çok zor. İspanya’da Malaga ve Sevilla gibi şehirleri de öneririm. Ben bayılmıştım.
Çok fazla iş ve seyahat için bir yerlere gittiğimden olabilecek her tür havalimanına alıştım. Hiç dikkat etmemiştim sen bunu diyenen kadar. İspanya'nın güney şehirleri için çok güzel şeyler duyuyorum ama şimdilik sadece Madrid, Barcelona ve San Sebastian'a gidebildim. Sonraki gidişimde zamanım kalırsa Malaga civarına gitmek fikri aklımda var.
Venedik ve Roma’ya kıyasla neyini beğendiniz? Ben en son gittiğimde çok vaktim yoktu diye pek inceleyemedim, yakın zamanda tekrar uğramama değer mi?
Venedik'i sevmeyen az sayıda kişiden biriyim herhalde. Su taşkınları çok, koku sorunu var, yazın anlam veremediğim bir nem sorunu var, şehir mühendisliği açısından çok önemli bir tarihe sahip ama turistik açıdan benlik değil.
Roma'yı da seviyorum. Antik ve orta çağ dönemlerinden kalan kalıntılar ve tarihini beğeniyorum. Yine de eski kalıntılar ve modernleşmeye çalışıp bunu da pek başaramamış yeni binaların yan yana olması bana fazla alakasız gibi geliyor. Orta ve Kuzey Avrupa'daki (Britanya dahil) şehirlerin dokusu bu eski yapılarla çok uyumlu olabiliyor (Edinburgh gibi) ama 50-60'ların Akdeniz mimarisi ve antik kalıntılar maalesef o kadar uyumlu olmuyorlar. Eskiyi korumaları tabii ki takdir edilecek bir şey ama yaşam alanlarını 1950'lerin Akdeniz mimarisiyle dip dibe yapmak ne kadar doğru bilmiyorum.
Floransa'nın ise Rönesans dönemindeki şehir mimarisine büyük oranda sadık kalması ve eski Firenze dokusunu korumasını çok seviyorum. Sadece şehir olarak değil, bölge olarak orası çok güzel bence.
Mükemmel bir ülke ve şehir. Savaş bitse de herkes görebilse keşke.
Ben de özledim. Savaştan dolayı oradaki şirketle bağlantımıza devam edemiyoruz, 3 yıldır gidemedim. Aynı zamanda eski kız arkadaşımın büyüdüğü şehir olması da benim için anlamını artırıyor.