Bu arada olur, ani bir değişiklik yaparsınız diye söylüyorum, İzmir ihtimalini düşünmeyin bile. Hayatınızın gelmiş geçmiş en büyük hatasını yaparsınız. İzmir öyle anlatıldığı gibi güzellikler diyarı, galaksinin en güzel şehri falan değil. Kızların iki üç hikayesine aldanmayın. Burası Türkiye'nin en büyük köyü. Hatta evrenin en büyük köyü. İsyanımı görüyorsunuz, uyarmak istedim sizleri. Eğitim olarak da berbat zaten. Sular her gün kesiliyor burada da, hatta buna ilk maruz kalan şehir burasıydı zaten.

Ankara'ya gitmeyin hocam. Son yıllarda çok göç aldı, inanılmaz bir trafik sıkıntısı var. Nüfus aşırı fazla. Sular sürekli kesiliyor. Ankara'yı düşünüyorum dediğiniz için yazmak istedim.
Vallahi hocam, Ankara’da yaşıyorum fakat henüz böyle bir sorunla karşılaşmadım. Gerçi yaşadığım ilçe biraz sessiz, sakin bir yer; ondan olabilir.

Vallahi hocam, Ankara'da yaşıyorum fakat henüz böyle bir sorunla karşılaşmadım. Gerçi yaşadığım ilçe biraz sessiz, sakin bir yer; ondan olabilir.

Derse gidip gelirken sürekli trafik sıkıntısı çekiyorum ben. Ankaray sürekli bozuluyor. Ankaray kullanmayayım otobüs kullanayım dersem kızılaya ulaşamıyorum trafikten. Özellikle saat 5 civarlarında. Ayrıca oturduğum yerde sürekli sular gidiyor.

Paranız varsa ağrı doğubayazıt gibi küçük bir yerde bile paşa paşa yaşarsınız.

Öğrenci olduğunuzu varsayarak ve kaynağımızı üniversite araştırma laboratuvarlarının üniversite şehirlerinin memnuniyet sıralaması 2022 chart'ına göre konuşursak bir öğrenci olarak.
Eskişehir,
Ankara,
Antalya,
Çanakkale,
Muğla,
İstanbul'un Asya kısmı,
Aydın,
Edirne,
Tekirdağ.
Ve İstanbul'un Avrupa kısmında mutlu olabilirsiniz.

Aynı Chart'a göre de en kötü 10 kısmı size şu şekilde sıralıyayım.

Hakkari,
Bingöl,
Kilis,
Muş,
Bayburt,
Şırnak,
Yozgat,
Iğdır,
Kars,
Uşak.

Küçük şehirler hem sosyoekonomik, hem de kültürel olarak size pek bir şey katmaz. İş bulma şansınız pek azdır, siyasi rant uğruna şehir kısmı talan edilmiştir, bir tanıdığınız olmadan kolay kolay büyük şehirlerde yaptığınız gibi iş bulamazsınız. Ekonomik durumunuz iyiyse dediğim gibi toros dağlarında bile keyifli bir hayat sürebilirsiniz.

Coğrafyasını da göz önünde bulundurmak lazımdır. Ankara'nın doğusundaki illerin havası serttir. Kendim bingöllüyüm. Perşembe saat 19.00'ı baz alacaksak şu an eksi 10 derecedeyiz, Allah Erzurum'daki, Ardahan'daki, Iğdır ve Van'daki arkadaşlara yardım etsin. Oralar daha da soğuk. Bizim aksimize arkalarında yüksek rakımlı yerlere kurulmuş şehirler bulunan Akdeniz kısmı şehirleri daha sıcaktır.

Not: Bu lafımın üstüne de oturun sabaha kadar bana istediğiniz kadar ırkçı deyin, aşağılık deyin, hakaret edin. Umurumda değil. Doğudan bir doğulu arkadaşınızın önerisidir, uzak durun burada adam falan yemiyoruz doğrudur ama/ancak/lakin/veyahut daha iyi seçenekleriniz varken buraları pek seçmeyiverin gari, en azından şu yaşlı kesim ölene kadar uzak durun. Kendini bu kadar az geliştirmiş bir güruh daha yok. Kendileri acı çektikleri için çocuklarına da acı çektiriyorlar, sanat sepet işleriyle işleri yok, çoğu kahvede sabahtan akşama kadar oturuyor.

Çoğu şehrin en iyi semtlerinde oturmak olabilir bu soruya cevap.

Ben Türkiye'de sorunsuz bir yer olduğunu sanmıyorum, sadece daha az sorunlu yerlerin olduğunu düşünüyorum. Bursa yazanlar İstanbul kadar garip kaçmış şahsen.

Ege taraflarında gelir seviyesi yüksek yerlerde daha sessiz sakin bir hayat dönüyor. Ama benim gördüğüm en sorunsuz yer neresi dersen Bodrum - Turgutreis diyebilirim.

Merhaba, yaşadığım şehri sevmediğim için şehir değiştirme planım var. Tek kriterim serseriler olabildiğince az olsun ve eğitimli bir yer olsun, onun dışında fiyat veya kalabalık olması sorun değil. Nereleri önerirsiniz? Mesela aklımda İstanbul, Ankara ve Eskişehir gibi şehirler var.

Serseriye şu an ülkenin her yerinde denk gelirsin onu bir kenara bırakalım senin aradığın kriterler koçun adasında vardır belki.
Ulaşım, iş olanağı, harcamalar ve kira ödenekleri şehirdeki eğitim durumu ve bölgesel olarak yaşantı anlamında değerlendirecek olursam 2 sene yaşamış olduğum Kocaeli'yi tercih ederdim belki yerel insanı eğitim olarak iyi gelmeyebilir İstanbul gibi kısımları da var izmit tarafında işlek caddeler var ne idüğü belli olmayan insanlara siyasi yürüyüşlere denk gelebiliyorsun orada bir İstanbul boğuculuğu hissettiriyor yalan yok ama Kocaeli'nin her ilçesi bir şehir gibi yani çok mu dindarsın başiskele var fabrika işlerinde çalışmaya uygun birisi olduğunu mu düşünüyorsun gebze var kafam rahat olsun kırsal olsun çok gelişmiş olmasına gerek yok sakin olsun manzarası iyi olsun benim olsun diyorsan sahiplerini hiçbir zaman bilemediğim gebzeden izmite doğru giderken sahil şeridi boyunca denize bakan evler var o kısım benim çok hoşuma gidiyor başiskele dindar bir ilçe ama eş cinsel adamı görünüş olarak tuhaf bir kitabı meşhur yeşil otobüsün içinde kitap okurken görebiliyorsun ben vatandaşın bu şekilde birbirlerinin yaşantısına karışmayışını seviyorum bir de şu var İstanbul'da -1.katta verdiğin kira parasına Kocaeli'de çok güzel evde kalabiliyorsun daha yeni ve daha büyük. İş ve ulaşım imkanı var zaten şehirdeki fabrikalar yüzünden dışarıdan gelen insan sayısı yerli insan sayısını geçmiş durumda Kocaeli Üniversitesi yüzünden de öğrenci şehri olarak kabul ediliyor hem İstanbul'a hem Sakarya'ya ulaşımı var bu iki şehirden okumaya gelen çok insan var.
Hızlı tren de ulaşım açısından çok etkili yani bir hafta sonunu Ankara'da geçirirsin bir hafta sonunu Sakarya'da bir hafta sonunu İstanbul'da ulaşım seçeneği de çok fazla ve çalışmak isteyene günü birlik işler de var özellikle öğrenci kişiler için öğrenci projesi adı altında günlük 1K veren yerler var şehir yaşantısına girmedikten sonra Kocaeli'de istediğin bir yerde paşalar gibi yaşarsın ama onun dışındaki sıradan şehirlerde turizm bölgesiyse kirası yüksek ulaşımı pahalı genel olarak her şeyi pahalı oluyor fabrika bölgeleri yine bir nebze ülke geneline göre daha rahat.
İstanbul, Ankara ve Eskişehir'i düşünüyorsun ama Eskişehir'i bilmediğim için onu saymadan yazıyorum diğer iki şehirde köle değilsen yaşamanın anlamı yok ulaşımı dert kirası dert hırt sorunu tam anlamıyla iki şehirde de bolca mevcut fabrikaları o şehirlerde zaten.