Çocukken ablamın üniversite için aldığı sıradan bir Grundig marka laptopta Silkroad oynar, 8-10 tane m-bot açardım. Üzerinden 11 sene geçmesine rağmen laptop hala çalışıyor. Kesinlikle çok daha sağlamlar.

Öylelerdi. Bu konu zaten daha önce forumda konuşulmuştu.

Artık markalar ürünleri daha sağlam yapmak yerine satışı daha fazla artıracak girişimlere başvuruyorlar çünkü böylesi daha kazançlı. Sen sağlam bir cihaz aldığın için mutlu olabilirsin ancak firma, sana sattığı o sağlam cihaz için sana yıllarca başka satış yapamayacak. Dolayısıyla eskitme mühendisliği gibi yollara başvuruluyor son yıllarda. Hatta artık bozulan cihazları bile tamir etmiyorlar, direkt yenisini almanı sağlıyorlar.

Kısaca; daha sağlam ürün yapıp az satacaklarına, ürünleri cilalayıp her yıl satma politikasına yöneldiler.

Uretim ile alakali bu. Her zaman ayniydi. Eski High-End alet tabi ki saglam kalacak. Dell XPS M2010, ThinkPad G41, PowerBook 2400c, PowerBook Duo, Vaio PCG 505, Toshiba Libretto 50CT falan.

This Does Not Compute ve Psivewri'nin videolarina bakmanizi oneririm.

Güncel laptoplarda parçaların günden güne daha değiştirilemez ve bilgisayara gömülü hale gelmesinin sebebi tamir edilmesini zorlaştırarak planlı eskitmeye kurban etmektir. Bu yüzden eski laptoplar her daim daha güzel benim gözümde.Bende eski HP Pavilion dv3 laptopum var. Bataryası dahil her şeyi çalışıyor. İçinde de en şık işletim sistemi Vista var. Takır takır kullanıyorum. Arada linux denerim onla.

2013 üretimi Casper Nirvana GT 630M laptop:
1 senede HDD arızası.
3 senede ekran kartı yanması+sağ portların hepsinin arızası.
Yaşandı. Casper markasının eskisi de aynı yeniside:D.

Değillerdi. Bu konuda nostalji güzellemesi yapmaya gerek yok. Şimdiki mobil teknoloji, eskiden çok çok daha iyi.

Nasıl daha iyi ya planlı eskitme diye bir şey var. Önceden şarj aletleri telefonların yanında verilirdi şimdi ise tepe modellerde verilmiyor mesela. (Maliyet yüzünden)
Önceden telefonlar çıkarılabilir batarya ile gelirdi şimdi ise neredeyse hepsi metal kasa.
Planlı eskitme= Telefonlar yazılım güncellemeleri aldıkça yavaşlıyor bu uzun zamandır böyle. Ama güncellemek gerekiyor çünkü zamanla uygulama desteğini kaybediyor ve eskiyorlar. Zaten resmi güncellemeler de bittiğinde telefonlara Custom ROM denen ROM'lar yüklenerek kullanımının uzatılması amaçlanıyor.

Eski laptoplar hem sağlan hem de 95 100 derecede saatlerce oyun oynardık bana mısın demezdi. Hatta Dell insprion vardı sıcaklığı koltuğu yakmış. Üzerine ütü unutulmuş gibi bir iz vardı. Tek fanla alet taş gibi yıllarca kullandım. MSI aldım kasası ufalandı 3 kere menteşe kırdı. Kasa döküldü. En son menteşe tamirine 5bin istediler Lenovo aldım. Şimdi 1 yıllık cihazda Wi-Fi problemi yaşıyorum. HDD 3500'den bir anda 20 MB düşüyor yazma takılma yaratıyor. Kısacası son 5 yılda aldığım bütün cihazlar sorunlu. Marka fark etmiyor.
Eski cihazlarda da problem vardı bak şimdi hatırladım.
Dell ekran gitti ekran değişimi
Lenovo şarj girişi kısa devre yaptı kasayı eritti. Ucuz bir parça değişimi ile düzeldi
2 Lenovo da hiç sorun yaşamadım kardeşime verdim hala kullanıyor.
HP ekran kartı yandı ati ekran kartı çipseti vardı. Dahili ekran kartı ile devam sürekli fan arizası oluyor. 3kez fan değişti.
Toshiba sorunsuz arada ekran gidip geliyor
Huawei sorunsuz. İşlemciye termal bakım yapayım derken vida yalama oldu çıkmıyor.
MSI 3 kere menteşe kırdı kasa döküldü. Ekran gitti değiştirdim
Lenovo şun kullandığım HDD ve Wi-Fi problemleri. Garanti bitiminde SSD solidegem ve Realtek Wi-Fi 6 kartını değiştiririm,

Biraz şans işi de olabilir.

Eski laptoplar hem sağlan hem de 95 100 derecede saatlerce oyun oynardık bana mısın demezdi. Hatta Dell insprion vardı sıcaklığı koltuğu yakmış. Üzerine ütü unutulmuş gibi bir iz vardı. Tek fanla alet taş gibi yıllarca kullandım. MSI aldım kasası ufalandı 3 kere menteşe kırdı. Kasa döküldü. En son menteşe tamirine 5bin istediler Lenovo aldım. Şimdi 1 yıllık cihazda Wi-Fi problemi yaşıyorum. HDD 3500'den bir anda 20 MB düşüyor yazma takılma yaratıyor. Kısacası son 5 yılda aldığım bütün cihazlar sorunlu. Marka fark etmiyor.
Eski cihazlarda da problem vardı bak şimdi hatırladım.
Dell ekran gitti ekran değişimi
Lenovo şarj girişi kısa devre yaptı kasayı eritti. Ucuz bir parça değişimi ile düzeldi
2 Lenovo da hiç sorun yaşamadım kardeşime verdim hala kullanıyor.
HP ekran kartı yandı ati ekran kartı çipseti vardı. Dahili ekran kartı ile devam sürekli fan arizası oluyor. 3kez fan değişti.
Toshiba sorunsuz arada ekran gidip geliyor
Huawei sorunsuz. İşlemciye termal bakım yapayım derken vida yalama oldu çıkmıyor.
MSI 3 kere menteşe kırdı kasa döküldü. Ekran gitti değiştirdim
Lenovo şun kullandığım HDD ve Wi-Fi problemleri. Garanti bitiminde SSD solidegem ve Realtek Wi-Fi 6 kartını değiştiririm,

Biraz şans işi de olabilir.
Şans işi değil bilerek öyle tasarlanıyor.