OnePC

Uzman
Aileden bir arsa satılma durumu var. Bizim payımıza düşen miktarda ortalama 5-6 milyon lira. Abim o parayı faize koyup, her ay gelen parayla otellere vs. gidelim diyor. Bende o parayla Mersinden (Adanada yaşıyoruz o yüzden Mersin dedim ve bir sürü tanıdıklar orada.) yazlık ev almayı istiyorum. Çünkü sülalede tek yazlım evi olmayan biziz ve her sene başkasının evinde misafir olmaktan utanıyorum artık. Site içerisinde 3+1 ev alalım diyorum ama abim faiz daha mantıklı diyor. Ben faizden çok anlamıyorum. Yani paranın değeri ilerleyen senelerde düşer mi o para erir mi bilmiyorum. Sizce hangisi daha mantıklı?

Aileden bir arsa satılma durumu var. Bizim payımıza düşen miktarda ortalama 5-6 milyon lira. Abim o parayı faize koyup, her ay gelen parayla otellere vs. gidelim diyor. Bende o parayla Mersin'den (Adana'da yaşıyoruz o yüzden Mersin dedim ve bir sürü tanıdıklar orada.) Yazlık ev almayı istiyorum. Çünkü sülalede tek yazlım evi olmayan biziz ve her sene başkasının evinde misafir olmaktan utanıyorum artık. Site içerisinde 3+1 ev alalım diyorum ama abim faiz daha mantıklı diyor. Ben faizden çok anlamıyorum. Yani paranın değeri ilerleyen senelerde düşer mi o para erir mi bilmiyorum. Sizce hangisi daha mantıklı?

Faize koymak daha mantıklı geldi bana yazlık ev zaten maksimum 3 ay falan kullanılıyor onun yerine maaş gibi para yatacak. Yazında o parayla airbnb veya hotel kiralamak daha mantıklı.

Faize koymak daha mantıklı geldi bana yazlık ev zaten maksimum 3 ay falan kullanılıyor onun yerine maaş gibi para yatacak. Yazında o parayla airbnb veya hotel kiralamak daha mantıklı.
Üniversiteyi Mersinde okuyabilirim kışında orada yaşarım, kışın orada yaşamasam bile her haftasonu sessiz sakin olduğu için yazlığa gitmek isterim aslında. Benim korktuğum konu şu;

Bir ev aldığın zaman değeri düşmez tam tersi değeri arttıkça artar. Bu evin 2021’de fiyatı 350 bin lira civarıydı. O zaman ortak olduğumuz dükkan satılmıştı bize 300 bin kalmıştı paramız yetmediği için alamamıştık başka semtten kışlık ev almıştık kiraya vermek için. Yani 4 sene önce 350 bin lira olan ev şuan 6-7 Milyon lira. Ama Faizde aynı şekilde olacak mı? Yoksa tam tersine değeri mi düşecek paranın?

Ev daha mantıklı. Faize koyulan para belli bir süre idare eder, sonra erir. Değer kazandırmaz faiz.

Ben bunu maalesef anlatamıyorum bende sizin gibi düşünüyorum ama kafamı karıştırıyor abim o yüzden konu açtım. Ben bir şey bilmiyormuşum, paranın değeri arttıkça faizdeki paranında değeri artıyormuş. Kendisi öyle dedi. Teşekkür ederim hocam.

Abinin çalışmada gözü yok herhalde. Ev tabi ki. Sahibi olduğu evden çıkıp faize girip bir ton sıkıntı yaşayan insan var. Mantıksız bence de. Abine göre zaten bu para yoktu, ekstra gelir kapısı.

Abin biraz cahil sanırım özür dilerim. Bugününü düşünüyor. Peki yarını? Bugün faizden gelen para 100k getirisi olsun. Önümüzdeki yıl 70k getirisi olacaktır. Faiz oranı enflasyona oranla sürekli düşecektir. Evin kirası 30k olsun. Önümüzdeki sene 40k olsun. Ev fiyatı satış miktarı olarak sabit kalmayacak. Sürekli değer kazanır. Ev fiyatı kira getirisi olarak sürekli artış gösterecek. Eğer çöpe atacak 5 milyonunuz ve kalan 4 5 yıl ömrünüz var ise neden olmasın?

Abinin çalışmada gözü yok herhalde. Ev tabi ki. Sahibi olduğu evden çıkıp faize girip bir ton sıkıntı yaşayan insan var. Mantıksız bence de. Abine göre zaten bu para yoktu, ekstra gelir kapısı.
2 sene önce mezun oldu, yüksek lisansı yeni bitti. Ama daha iş bulamadı. Birde dün şey yüzünden kavga ettik. Ben yurtdışına çıkacağım dedi. Neden benim hakkımın olduğu parayla yurt dışına çıkıyorsun dedim herkes Erasmusla vs. kendi hakkıyla yurt dışı yapıyor sen neden ev parasıyla yurt dışına çıkıyorsun dedim.

Abin biraz cahil sanırım özür dilerim. Bugününü düşünüyor. Peki yarını? Bugün faizden gelen para 100k getirisi olsun. Önümüzdeki yıl 70k getirisi olacaktır. Faiz oranı enflasyona oranla sürekli düşecektir. Evin kirası 30k olsun. Önümüzdeki sene 40k olsun. Ev fiyatı satış miktarı olarak sabit kalmayacak. Sürekli değer kazanır. Ev fiyatı kira getirisi olarak sürekli artış gösterecek. Eğer çöpe atacak 5 milyonunuz ve kalan 4 5 yıl ömrünüz var ise neden olmasın?
Çok şükür tek paramız o değil. Ama ben diyorum ki elimize böyle bir fırsat geçmişken güzel bir ev alalım, yazın gidelim diyorum. Ailede tek yazlığı olmayan biziz çünkü. Kendisi de İstatistikçi ama nasıl böyle cahil düşünüyor anlamıyorum. Araba alsak içim gitmez. Faize atmak isteyince içim gidiyor.

Sahibi olduğu evden çıkıp faize girip bir ton sıkıntı yaşayan insan var.
Benim arkadaşımlar geçen sene öyle yaptılar. Evi, dükkanı, arsayı, arabayı her şeyi satıp faize attılar. Her ay şu kadar gelirimiz var diyip geziyordu.

Aileden bir arsa satılma durumu var. Bizim payımıza düşen miktarda ortalama 5-6 milyon lira. Abim o parayı faize koyup, her ay gelen parayla otellere vs. gidelim diyor. Bende o parayla Mersinden (Adanada yaşıyoruz o yüzden Mersin dedim ve bir sürü tanıdıklar orada.) yazlık ev almayı istiyorum. Çünkü sülalede tek yazlım evi olmayan biziz ve her sene başkasının evinde misafir olmaktan utanıyorum artık. Site içerisinde 3+1 ev alalım diyorum ama abim faiz daha mantıklı diyor. Ben faizden çok anlamıyorum. Yani paranın değeri ilerleyen senelerde düşer mi o para erir mi bilmiyorum. Sizce hangisi daha mantıklı?
Tecrubelerime göre kesinlikle ev.