21611

Becerikli
Kediler aşıları tamamlanınca gezip istediği zaman eve dönmesi sağlanmalı mı? Evde sıkılabileceklerini düşünüyorum. Çip takarak eve balkondan istediği zaman girebileceği şekilde kapıyı açmalı mıyız?

Eğer salabilirsek dikkat etmemiz gereken bir şey var mı? Cinsiyeti dişi ve kısırlaştırılmış değil.

Kesinlikle hayır.

Aşıları tam olan ancak viral hastalıklara yakalanan yüzlerce kedi gördüm. Bu sebeple dışarı çıkmasını kesinlikle tavsiye etmem, bütünlük açısından da dışarıda bir hayvan sevdiyseniz eğer eve girdiğinizde kıyafetinizi direkt yıkamanız gerekmektedir ve ayakkabılarınızı ulaşamayacakları yerlere koymalısınız.

Ev kedisi denmesinin bir sebebi var. Araç çarpması gibi ihtimalleri kenara bıraksak bile, insanlar tekin değil. Hayvanlara zarar verebilecek kişiler varken, bırakın kediyi dışarı salmayı, bizim çıkmamız bile sakıncalı. Kısaca hayır ev kedileri dışarıya çıkmamalı.

Kedimiz "Tijen" ile tanıştırayım sizi. Dişi bir kedi bizim ile 8. yılında. Bize geldiğinde tahminen 3 yaşında idi. Biz sahiplendiğimizde kısırlaştırlmıştı. Bahçeli evimiz var, ne zaman isterse (günde en az 2 kere) dışarıya çıkar. Yazın 15-20 dk, kışın 5-10 dk çıkar ve canı istediğinde geri gelir. Aşı yaptırmıyoruz. Kimyasal yüklemeye karşıyız. Doğasına ve karakterine saygı duyuyoruz. Doğal yaşaması için elimizden ne geliyor ise yapmaya çalışıyoruz. Biraz yaşlandı artık uzun uzun uyumakta. Daha az dışarı çıkmak istiyor. Bizde ona her türlü kolaylığı sağlamaya çalışıyoruz.

Dosya Ekleri

• WhatsApp Image 2025-09-02 at 17.55.04.webp
    WhatsApp Image 2025-09-02 at 17.55.04.webp
    648,4 KB · Görüntüleme: 68
"Gerekli değil, ihtiyaç duymaz fakat isterseniz çıkartabilirsiniz." Veterinerimiz bize böyle demişti. Çıkartmadık hiç. Oldukça da keyfi yerinde.

Kediler aşıları tamamlanınca gezip istediği zaman eve dönmesi sağlanmalı mı? Evde sıkılabileceklerini düşünüyorum. Çip takarak eve balkondan istediği zaman girebileceği şekilde kapıyı açmalı mıyız?

Eğer salabilirsek dikkat etmemiz gereken bir şey var mı? Cinsiyeti dişi ve kısırlaştırılmış değil.

Kesinlikle dışarıya çıkartılmalı fakat tamamen özgür bir şekilde bırakamazsınız. Eğer alışırsa göğüslük ile sizinle birlikte veya etrafı kapalı park, bahçe gibi bir alana götürüp gözetim altında salabilirsiniz.

Ev kedisi diye bir şey yok bunlar oldukça sosyal canlılar özellikle tek kediyse ve evinizde ona özel bir yaşam alanı, tırmanma/atlama alanları yoksa kediniz bir hapishanede yaşıyor demektir.

Dışarıda tasma aracılığıyla gezdirin ama diğer kedilerle etkileşime girmesine izin vermeyin. Aşılı olmasına rağmen hastalık kapabilir. Kediler doğası gereği açık havada gezmeyi severler. Ev koşulları kedilerin psikolojisini iyi yönde her zaman tutamayabilir. Bu yüzden kafes hayvanı muamelesi yapmamalı taraftarındayım. Zaten dışarıda bakamayacak kadar vaktiniz yoksa evde evcil hayvan beslememelisiniz.

Kedimiz "Tijen" ile tanıştırayım sizi. Dişi bir kedi bizim ile 8. yılında. Bize geldiğinde tahminen 3 yaşında idi. Biz sahiplendiğimizde kısırlaştırlmıştı. Bahçeli evimiz var, ne zaman isterse (günde en az 2 kere) dışarıya çıkar. Yazın 15-20 dk, kışın 5-10 dk çıkar ve canı istediğinde geri gelir. Aşı yaptırmıyoruz. Kimyasal yüklemeye karşıyız. Doğasına ve karakterine saygı duyuyoruz. Doğal yaşaması için elimizden ne geliyor ise yapmaya çalışıyoruz. Biraz yaşlandı artık uzun uzun uyumakta. Daha az dışarı çıkmak istiyor. Bizde ona her türlü kolaylığı sağlamaya çalışıyoruz.
Yanımda olsa yerim ben bunu vallahi.