Selam, ben 3D modelleme işindeyim. Çalışma düzenim ve saatlerim serbest; zamanımın %60'ını evde, %40'ını ofiste geçiriyorum. Aslında istesem tamamen evden çalışabilirim ama müşterilerimle yüz yüze görüşmek için arada ofise uğramam gerekiyor.
Evden yapılabilecek işlere gelince, birçok seçenek var. Benim aklıma gelenler üzerinden gidersek;
- Tasarım Alanı: Grafik tasarım, Photoshop, 3D modelleme gibi yaratıcılığa dayalı işlerin neredeyse tamamını evden yürütebilirsin.
- Yazılım: Yazılımcılık da evden çalışmaya çok uygun. Başlangıçta bir şirkette biraz pişmek gerekebilir ama işi kaptıktan sonra freelance olarak evden rahatça devam edebilirsin.
- Video Kurgu ve Editörlük: Video düzenleme, montaj gibi kurgu işleri de evden yapılabilecek popüler seçeneklerden.
- E-Ticaret: E-ticaret dünyası evden çalışmak için derya deniz. Özellikle Etsy'yi değerlendirebilirsin; iyi kazanç potansiyeli var. Çevremde sadece Etsy'de takı satarak ayda 70-80 bin TL gibi karlar elde edenler var ancak risklidir dikkat etmelisin.
- İçerik Üretimi ve Sosyal Medya: Kendi YouTube kanalını açmak ya da bir Instagram hesabını büyütüp reklam almak da kazançlı bir yol olabilir.
- Dijital Pazarlama: Kendi dijital reklam ajansını kurarak firmaların sosyal medya hesaplarını (Instagram vb.) yönetebilir, reklamlarını optimize edebilir, SEO çalışmaları yapabilirsin.
- Çevirmenlik işleri: Fazla bilgim yok ancak 11 sene İspanya'da yaşamış bir arkadaşım şuan internet üzerinden çeviri yeteneği ile para kazanıyor.
Elbette bunlar sadece ilk akla gelenler, eminim keşfedilecek daha pek çok alan vardır. Şimdilik benim de aklıma gelenler bunlar lakin seni bir konuda uyarmak istiyorum.
Parlayan nesne sendromu yaşamamaya dikkat et.
Parlayan Nesne Sendromu,
bir bireyin mevcut projelerini, hedeflerini veya görevlerini bir kenara bırakıp sürekli olarak yeni ve daha cazip görünen fırsatlara yönelme eğilimidir. Bu, özellikle iş dünyasında sıkça karşılaşılan bir durumdur, ancak kişisel yaşamda da etkilerini gösterebilir. Yani mutlaka bir hedef belirle ve o yoldan şaşma eğer sürekli farklı yollara yönelirsen asla başarılı olamazsın aynı anda iki tavşan kovalanmaz...