Excalibur G770 bilgisayarıma SSD üzerinden Chimera OS yüklerken kurulum tamamlanıp yeniden başladığında Excalibur yazısında kaldı bir daha düzelmedi, BIOS'a falan giremiyordum. SSD'yi çıkardım düzeldi. HDD'ye Windows 11 kurdum SSD'yi biçimlendirmek için, fakat biçimlendirmek için SSD'yi geri taktığımda yine aynı sorun oluyor BIOS üzerinden boot sıralamasında HDD en üstte olmasına rağmen. Ne yapmalıyım, SSD çöp mü oldu? Markası Kingston SA400M8240G.
1.
SSD’yi Kontrol Et:
- Kingston SSD Toolbox veya benzeri bir yazılım ile SSD'yi başka bir bilgisayarda test edin. Bu, SSD'nin sağlığını ve durumunu kontrol etmenizi sağlar.
2.
BIOS Ayarlarını Gözden Geçir:
- Bilgisayarınızı açarken BIOS’a (genellikle F2, F10, DEL tuşlarından biri ile) erişin.
- Boot sıralamasının doğru olduğundan emin olun. HDD’nin en üstte olduğundan emin olun.
- SSD'nin diske bağlı olup olmadığını kontrol edin.
3.
SSD'nin Durdurulması ve Yeniden Takılması:
- SSD’yi SSD yuvasından çıkarın ve tekrar takarak bağlantıların sağlam olduğundan emin olun.
- SSD’nin doğru bir şekilde oturduğundan emin olun.
4.
Güç Kaynağını Kontrol Edin:
- Ayrıca laptopun güç kaynağının tam olarak çalıştığını kontrol edin. SSD’ler bazen yetersiz güç alımından dolayı sorunlar yaşayabilir.
5.
SSD Biçimlendirme ve Yeniden Formatlama:
- SSD’yi başka bir bilgisayara takarak Disk Yönetimi üzerinden yeniden biçimlendirin. NTFS veya FAT32 dosya sistemiyle biçimlendirmeyi deneyin.
6.
Chimera OS'yi Kaldırmayı Deneyin:
- SSD’yi başka bir bilgisayarda eski bir OS yükleyerek verileri ve mümkünse Chimera OS izlerini kaldırmaya çalışın.
7.
Firmware Güncellemesi:
- Kingston’ın web sitesinden SSD’niz için mevcut bir firmware güncellemesi olup olmadığını kontrol edin ve güncelleme yapın.
Eğer yukarıdaki adımlar sorunu çözmezse, SSD muhtemelen bozulmuş olabilir. Kingston müşteri destek hattı ile iletişime geçerek garanti durumu hakkında bilgi alabilirsiniz.