Bilgisayarımı oyunları açtıktan 5-10 dakika sonra çökme ve ani FPS düşüşü sorunları yüzünden Excalibur Ankara yetkili servisine yolladım. Bana bakımları yapıldı mı sürücüler güncel mi gibi değişik soruları sorup durdular. Sonrasında servise göndermem gerektiğini söylediler. Geçen gün bilgisayarım yetkili servisten geldi. Bilgisayarı açtığımda içine Valorant yüklendiğini gördüm. Bilgisayarı Valorant oynayıp denediklerini ve sonra bunda bir şey yok gönder dediklerine falan inaniyorum artık. Bu bilgisayar 3. gönderişim ve neredeyse hep aynı sorunlardan gönderiyordum. İlgilenen birisi yok gerçekten. Sorunumu nasıl çözebilirim bilen var mı acaba? (sorunu her oyunda yapıyor genelde ama LoL hariç nedenini bilmiyorum)
Bilgisayarım ve özellikleri:
Excalibur g870.
NVIDIA GeForce RTX 3060.
12th Intel Core i7-12650H
32 GB RAM.
1 TB SSD.
Biraz geç cevap veriyorum kusura bakmayın bu yüzden. G870 modelini uzun süredir kullanmaktayım, bana kalırsa çok zayıf bir soğutması var. Sebeplerini saymam gerekirse işlemci ile ekran kartının aynı anda kullanıldığı oyunlarda eğer Control Center yüksek performans modundaysa GPU throttle yiyorum. Diğer modlarda olmuyor, oluyorsa da daha az oluyor o bir kesin çünkü W sınırı var ve W demek ısı demek bunu kabul ettiğimizde gelin eleştiri sebeplerine bir daha değinelim. GPU throttle dedik, GPU throttle nedir? Ekran kartının 86 derece limitine dayanması demek laptoplarda ekran kartın 86 derece olduğunda ekran kartı güç kısmaya başlıyor ya W kısıyor ısıyı düşürmek için ya da MHz ve bunu anlık yapıyor. Bunu ben oyunlarda yaşadığım drop ile fark ettim (droplarda milisaniyelik ufak ufak giriyor düzeliyor). İşin komik yanı, oda sıcakken bu sorun daha da artarken oda soğuksa daha azalıyor çünkü laptop kendini daha kolay soğutuyor. Bir gün laptopu mesela koltuğa koymuşum ve Forza 5 açmışım maksimum ayarlar ve throttle yememiş ekran kartı 90 dereceyi gördü ve laptop kendini korumaya aldı. Sebebi de koltukta altının az hava alması olduğunu düşünüyorum. "Nereden anladın ?" Derseniz derecelere bakmadım o anda olayların hızlıca gerçekleşmesinden ötürü ama ekran kartı driveri gitti geldi, buradan da anladım ki işlemci değil ekran kartı sıcaklığı sorun olmuş.
E spor falan oynamıyorsanız Valorant vs. çoğu oyunda işlemci yerine ekran kartı daha çok kullanıldığından kafanız işlemci tarafında rahat olsun. Hikayeli AAA oyunlarda dahi işlemci kendini 30W'a sabitliyor ve 3.5 ile 4.4 ghz arası çalışıyor yani o kısımda pek sorun yok. İşlemciniz oyunlara girip çıkarken, hızlı seyahat yaparken alan yüklerken genelde zorlanıyor sadece genelde. Bu arada işlemci de tabii ekran kartının sıcaklığından etkileniyor. Bu sadece G870'e özel bir durum değil elbette, tek bir bakır boru üzerinden hem işlemci hem ekran kartı soğutulmaya çalışılıyor. Haliyle ekran kartı derecelerinize bakın, ekran kartı dereceleriniz yüksekse işlemci kullanılmasa bile yükselecektir işlemci sıcaklıkları. Bu da benim dediklerimi kanıtlıyor. MSI Afterburner programı yüklüyse takip etmenizi yoksa da yüklemenizi ve kullanım rehberlerine bakmanızı tavsiye ederim. Oyuncu laptopları maalesef içindeki güçlü bileşenlerden dolayı böyle olabiliyor. Ben şu an mesela 4060 için 90W yeterli geldiğinden 80W 89W arasına sınırlandırdım oyunda ekran kartını ve ona rağmen 86 dereceye arada çıkıyor ekran kartım. Soğuk bir yerdeyken bu da olmuyor üstüne laptopun da bakımını da yapmadım bu yüzden pek şikayetçi değilim. Bakımını yaptıracağım en kısa zamanda diye umuyorum. Yani genel olarak performanslar fena değil ama throttle ve sıcaklıklar inanılmaz zorluyor. Bakımda düzgün macun ve temizlik yapıyorlarsa benim sıcaklıklarım düşer gibi görünüyor ama sizde böyle olmadıysa demek ki bakıma pek de ihtiyacı yokmuş gibi geldi bana. Bunu da unutmamak lazım 4060 oyunlarda 90W değerine kadar fps artışı sağlıyor. Yani 80W ile 90W arasında fps farkları mevcut. Bu yüzden laptoplarda ekran kartı w değeri çok önemli.
Cihaz sınırlarda geziyor, fabrika çıkışı da böyle. Şaka gibi ama gerçek G870'ler fabrika çıkışı size throttle yedirebilir sınırlı olmayan modunda çünkü kasa Acer Aspire serisinin kasasının aynısı. Böyle thermal pad değiştirip veya çok değişik macunlarda çok iyi soğutma performansı alanlar gördüm ancak fabrika çıkışı böyle bir durum yok. "Neden yok ?" Bu G870'in kasası aslında Acer Nitro V15 kasasının neredeyse bire bir aynısı ve bu kasalar sadece ofis laptopları için kullanıldı Aspire serisi adı altında, Acer bu kasayı alıp fanları sadece büyüterek oyun kasası diye pazarlamış ve adını da Nitro V15 koymuş akıllılık yapıp sadece 3050 4050 kartlarını kullanarak ve 75W sınırı ile yapıyor böylece bir ısınma da olmuyordur. Casper ise 3060 4060 üstüne 105W gibi daha büyük bir sınırla sunuyor kullanıcılara, evet iyi bir şey gibi duruyor ama
problemde buradan kaynaklanıyor. Ucuz etin yahnisi kara olur derler ya he tam olarak bu. Ha aldığınız performans daha mı iyi ? Evet ama ömür olarak sorarsan diğer laptoplar daha iyi derim.
Casper'ın da burada bir kurnazlığı var, Casper oyun modunu kullandığınız zaman yüksek performans yerine gpu değerleri 80W gibi değerlere sınırlanıyor böylece ekran kartı sıcaklıkları 80 dereceyi geçmiyor. Tabii bir insan ekran kartını 80W kullanmak ister mi ? 90 100W varken şahsen hayır.