Samsung Foundry'nin 2nm'ye gecisi hizli oldu ama yeni degil. SF2 sureci uzun suredir bir hedef gibi davraniliyordu. Bu 2nm icin bir avantaj oldu. TSMC'nin N2 surecinde wafer verimi su anda %60-70 bandinda, Samsung'un ise %50 ve sene sonuna %70 hedefleniyor. Fark var ama gectigimiz nesillerde bu fark daha derindi. Bu bir umut mu derseniz, evet. Cunku wafer verimi yani yield dedigimiz 100 wafer'dan kacinin basarili sekilde tamamlandigini verir. Ne kadar yuksek deger, o kadar basarili bir gidisat gosterir. Mesela %30 wafer demek %70'lik uretimin cope gitmesi demek, bu milyonlarca dolar bir kayip demek.
Bunun en basit ornegi 8 Gen 1'di mesela. 8 Gen 1 doneminde Samsung'un yield'i yaklasik %30-35 idi, TSMC ise %70'in ustundeydi bile. Aradaki absurt farka dikkat edin. Cunku 4nm surecinde birkac sorun yasanmisti. Cok fazla etken var ama kabaca 2600'u de alakadar eden bir etkene gelelim: transistor tasarimi. Bunlarin ne oldugunu kabaca
surada anlatmistim.
3nm'ye kadar Samsung FinFET kullaniyordu. Bu kotuydu cunku FinFET'in o fin'li yapisini 4nm ve 5nm'ye optimize etmek cok zordu. Bu da transistor icinde sizintilara neden oluyordu. Sizinti demek, guc kaybi demek. Guc kaybi demek daha fazla guc tuketmesi demek. Bu da isinma ve verimsizlige cikiyor. Ama Samsung, TSMC ile yarisabilmek adina acele ediyordu.
Bu konuda devrimsel taraf daha verimli ve uygun transistor tasarimi olan GAA'ye gecilmesi oldu. 2600, 2500'den sonra bu transistoru ilk kullanan urun olacak. 4nm ve 5nm sureclerinde yasanan kritik sorunlardan birisi eksildi yani. Ayrica Samsung eski dugumlerde EUV'yi kullansa da DUV'den de destek aliyordu. Yine eski teknolojiyi yenisine zorluyordu gibi bir sey denebilir. Zaten o yuzden 8 Gen 1 4nm gibi tasarlanan bir 5nm idi aslinda. 2200 de zaten en dusuk verimli dugumle dokumu yapildigi icin bir daha parantez acmiyorum onun icin. 2nm icinse bunlari yapmalari imkansiz, bu da avantaj.
Bu sebepten eski donemleriyle bir tutmak dogru olmaz. Yine daha verimsiz olacak mi? Muhtemelen. Ama eskisi kadar fark yiyecegini sanmiyorum. Dedigim gibi, SF2 sureci Samsung'un senelerdir ugrastigi bir surec.
Onun disinda NPU'su ilgi cekici olabilir bu sene cunku buna dair sizintilar da eskiye dayaniyor. 2500'un NPU'su son nesil amirallere kadar en hizli NPU'ydu mesela. 2600'un de yeni en hizlisi olma ihtimali yuksek. Ama her sey hiz degil, verim vs. daha onemli. CPU'su muhtemelen guncel Snapdragon'a yakin bir gucte olacak. GPU'ya ise guvenemiyorum pek. Ray Tracing'de muhtemelen birinci olacak ama genel GPU performansinda kaynaktaki kadar guclu olacagini sanmiyorum.