Bu konudaki gerçek nedir? Emek harcanmadan kazanılan bir para olduğu için haram deniyor. Evini kiraya vermekle paranı kiraya vermek arasındaki fark nedir? Evini emek emek çalışıp aldın diyenler oluyor. E bankaya faize yatırdığım parayı çaldım mı? Onu da emek vererek kazandım. Bu konuda kafam karışık. @NightWist
@NanoMetre Hocam sizin biraz önceki konuda verdiğiniz cevap kafamı çorba etti. Biraz terimsel olduğu için anlamadım.
Aslında “hiçbir şey yapmadan para alıyorsun” demek doğru değil. Çünkü sen o parayı köpek gibi çalışıp biriktirdikten sonra, başkalarının o parayı kullanması karşılığında sana bir ücret ödemesini sağlıyorsun. Diyelim bir traktör aldın; biri traktörü 2 gün kullandı ve bu kullanım için sana 20 bin lira verdi. Faiz de aslında aynı mantıkta işliyor, sadece traktör yerine örneğin 100 bin lira para veriyorsun.
Aslında “hiçbir şey yapmadan para alıyorsun” demek doğru değil. Çünkü sen o parayı köpek gibi çalışıp biriktirdikten sonra, başkalarının o parayı kullanması karşılığında sana bir ücret ödemesini sağlıyorsun. Diyelim bir traktör aldın; biri traktörü 2 gün kullandı ve bu kullanım için sana 20 bin lira verdi. Faiz de aslında aynı mantıkta işliyor, sadece traktör yerine örneğin 100 bin lira para veriyorsun.
Günümüzde ekonomik sistem öyle işlemiyor, 1400 yıl öncesinin sistemine göre şimdikini yorumlamak en başından büyük hata. Şu anda sen paranı olduğu gibi tutarsan bu yıl 10 tane ekmek alırken gelecek yıl bu 8-9 ekmeğe inecek, sonraki yıl 6-7 ekmeğe ve bu sürekli devam ediyor. Sen bugün bankaya 10 ekmeklik para yatırsan sonraki yıl alacağın faizle ana parandaki miktar artacak ama bunun sana vereceği ekonomik karşılık önceki yılla aynı yani yine 10 ekmek olacak. Hatta bazen aşırı ekonomik dalgalanmalarda bu da olmuyor, o faize rağmen elindeki paranın değeri eriyor.
Tefeciliğe giren faiz ile bankanın senin paranı "kullanması" için senden alıp karşılığında enflasyona karşı o parayı ezdirmemek için verdiği faizin alakası yok. Günümüzün ekonomik gerçekliğinin dinle hiçbir alakası yok! Birkaç yıl önce bunu denediler, ülkenin geldiği ekonomik durum ortada.
Çok takılmayın hocam böyle şeylere, haram mı değil mi anlamak için 500 kaynaktan okuyup meal öğrenip Arapça okuyup üzerine imam hatip bitirmeniz gerek.