Bir de kasa fanları 3 pinli. Kontrolcü alırsam sorun olur mu?
Detaylar
Kim cevapladı?Bir de kasa fanları 3 pinli. Kontrolcü alırsam sorun olur mu?
Öyle kontrol edemezsin. 1 fan 4 pinli olacak.
cr0xip
Başarılı
Fan kontrolcüsüne bağlı fanları BIOS'tan genelde kontrol edemezsin.
Anakart header'ına takılı fanlar BIOS'tan, kontrolcüye takılanlar ise kontrolcünün kendi yazılımı/tuşu üzerinden yönetilir.
Dediği gibi fan kontrolcüden renkleri, fan çoklayıcıya takılan 4 pin PWM fanları BIOS'tan kontrol edebilirsiniz.
@AMG GOAT kontrolcüye ARGB fan ise onları takacaksın, fan çoklayıcıya 3 pinli PWM ise onları takıp anakarta bağlarsın oradan BIOS'ta gözükür.
SwArOn
Uzman
Bir de kasa fanları 3 pinli. Kontrolcü alırsam sorun olur mu?
Bendeki fanlar 4 pinli kırmızı işaretli kablo ile anakart fan girişine bağlayıp BIOS'tan kontrol edebiliyorsun.
cr0xip
Başarılı
Bendeki fanlar 4 pinli kırmızı işaretli kablo ile anakart fan girişine bağlayıp BIOS'tan kontrol edebiliyorsun.
Eki Görüntüle 215792
Bu fan çoklayıcı işte, bir de ARGB çoklayıcı olan var 3 pin girişli, 4 pinliler fan oluyor. Satadan güç alıyor fanlar için.
Yusuf7878
Üstün
- Makaleler
- 14
Kontrolcü/anakart DC kontrol yapabiliyorsa hızlarını ayarlayabilirsin. İlla ki 4 pinli olmasına gerek yok.Bir de kasa fanları 3 pinli. Kontrolcü alırsam sorun olur mu?
Son düzenleme:
- Makaleler
- 1
Buraya şöyle bir uyarı paylaşmak istiyorum, anakartların fan çıkışları genelde 1A güç verebilir, bu kullanma klavuzlarında yazar. Tek bir yuvadan 4 adet fanı tam güçte çalıştırdığınızda bu akım aşılabilir ve anakart zarar görebilir, o yüzden fanlarınız üzerine bakıp kaç Amper çektiklerini kontrol edin.
cr0xip
Başarılı
Buraya şöyle bir uyarı paylaşmak istiyorum, anakartların fan çıkışları genelde 1A güç verebilir, bu kullanma kılavuzlarında yazar. Tek bir yuvadan 4 adet fanı tam güçte çalıştırdığınızda bu akım aşılabilir ve anakart zarar görebilir, o yüzden fanlarınız üzerine bakıp kaç amper çektiklerini kontrol edin.
1A veriyor evet, 12v olması lazım ama normal fan girişlerinde. Bu değer CPU_FAN'da 2A/24W PUMP_SYS'de 3A/36W ben anakartımda PUMP_SYS'den 4 kasa fanını (P12 maX) rahat besliyorum. SYS fan olanlar düşük mesela ve onlarda güç kesiyordu başlangıçta fanlar. Sonra düzeliyordu ama 3300 RPM dönen fanı besliyordu, tabi dediğiniz gibi anakarta zarar verebilir düşük bir ihtimal de olsa.