Fan motoru neden USB güç bağlantısı ile çalışmıyor?

Hakan Yusuf

Uzman
Makaleler
5
Yer
Kocaeli
Masaüstü, küçük USB fanım vardı. Daha önceden motorunu yakmıştım. Bugün elektronikçiden bir DC motor aldım. Aynı motordan aldım hem de, motorun bağlantılarını yaptım kablolarda hiçbir sorun yok. Powerbank ile denedim güç koruma moduna aldı, yani bir kısa devre var. Neyse dedim şarj adaptörüne taktım adaptör cızırdamaya başladı, oradan çıkardım. Sonra son çare Arduino'nun 5V girişine taktım orada nasıl olduysa sorunsuz çalıştı ama şarj aleti powerbank vs. ile çalışmıyor. Eski fan motoru çalışıyordu. Yeni aldığım neden çalışmaz?
Bir şey mi yapmam gerekiyor?

Son düzenleyen: Moderatör:
Motor fazla guclu galiba, USB'nin verebilecegi akimdan fazlasini cekiyor olmali. 5V smps ( halk arasinda LED trafosu ) ile deneyin. Varsa olcu aleti ile cektigi akimi gozleyin. Ya da direkt PC PSU'sunun 5V cikisina baglayin.

Powerbankte iken güç koruma moduna geçiyor ölçü aletinde ise devre tamamlama modunda iken motorun + ve - kutbuna tuttuğumda bip sesi geliyor ölçü aletinden.

Motor fazla guclu galiba, USB'nin verebilecegi akimdan fazlasini cekiyor olmali. 5V smps ( halk arasinda LED trafosu ) ile deneyin. Varsa olcu aleti ile cektigi akimi gozleyin. Ya da direkt PC PSU'sunun 5V cikisina baglayin.

Hocam motor bozuk mu diye bir tane daha aldım. Bu sefer başta o hatayı yapmadı. Sonra fanın içine taktım pervaneyi taktım aynı sorunu yapmaya başladı. Pervaneyi döndürdüm motor kilitlenmiştir diye bana mısın demedi. Kısa devre moduna geçiyor yani. Yapacak bir şey yok demek ki fan motorları özel olarak tasarlanıyor. Yoksa aynı motoru almıştım aslında farklı değildi. Ama malzemeden veya teknolojiden çalınca olmuyor demek ki.

Son düzenleme:
Aldığınız motor düz DC motor mu? Bazıları için ec kontrolcü gerekebiliyor.

Bu motorun tıpatıp aynısı.

1742558988335.webp

Yeni konular

Geri
Yukarı Alt