Far Cry 1 güzel oyun. Far Cry 2, Ubisoft'un Crytek'den aldığı motor ile yaptığı ilk oyun. O yüzden bir tık teknoloji demosu gözüyle bakabilirsin. Hatta direkt öyle bakın. Çünkü Ubisoft o oyundan sonra Far Cry ile gelen motorun tüm teknik ve görsel avantajlarını çöpe atıyor. Görsel olarak Far Cry 2 çıkmamış trailerları bazı konularda çirkin gözükse de, detay anlamında Far Cry 3 ve hatta güncel Far Cry bile daha iyi olduğunu söyleyebilirim. Klasik Ubisoft tembelliği tüm fizik vb. her şeyi çöpe atıyorlar.
Videoda görsel olarak sağdaki daha hoş duruyor. Buna katılıyorum. Ama lens flares ve renk paleti gelirken, toz efektleri, şelalenin efektleri, otlar vb. fizikleri falan direkt kaldırıyorlar. Ya konsol limitlerinde sorun yaşıyorlar. Ya da daha fazla cihaza hitap etmek için oyunu kırpıyorlar. Veya optimizasyonu beceremiyorlar. Ama tembellik yapıyorlar.
Ubisoft'u aşağılamak sektörde artık normalleştiğinden, nefret yaymaya geldiğimi düşünenler olabilir. Ubisoft'un da küçük ama uyuz bir fanboy kitlesi var. Genelde konsol oyuncularının, oyun çıkmadığı dönemde oynadığı oyundur. AC serisinin de büyük ihtimalle en çok sattığı yerlerdir. Indie oyunları denemeye dahi tenezzül etmezler. Neyse amacım aşağılamak değil, sadece saçmalıklarını anlatmak. Yoksa Ubisoft oyunlarından severek oynadığım çok şey var. Ama potansiyelinin daha yüksek olduğuna kızan bir müşterisiyim. Çünkü elindeki ekip ve para gücüne rağmen, çok da efor sarfetmeden oyun yaparlar.
Neyse Far Cry 2 bence keyifli bir oyun. Ubisoft'un karakol sistemini de ilk denediği oyundur. Karakolları ele geçiremediğinden, bir yerden bir yere giderken sürekli sizi takip eden Afrikalılar çok darlayabiliyor. Onun dışında bence en iyi sürüş dinamiği olan Far Cry'dır. Zaten videodaki fizik, animasyon vb. kalitesi olarak ileri gitmek yerine geri gitmiştir.
Çoğu kişi için(oyun dünyasının sosyal medya ile patladığı dönemler) Far Cry 3 en iyisidir. Bana soracak olursan oynanış anlamında Far Cry 1 ve 2. oyundan geridedir. Ama karakterler, yeşillikte gezmesi falan güzeldir.
Far Cry 4 ise Ubisoft'un god rays olarak geçen, oyuncunun toz yansıması olarak bildiği efekti ilk keşfettiği ve bence grafiksel anlamda daha da ileri gitmesini önleyen ilk oyundur. Görsel olarak elbette hoş gözükürler, ama yeni motorlar ile yapılan oyunlar ile son çıkan herhangi bir AC ve Far Cry kıyaslarsan PS4 döneminde kaldığını fark edersin.
Far Cry Primal heves edip ön sipariş(o dönem 120-140 ₺ civarıydı, Tavuk dönerlerin 5-10 ₺ olduğu dönemler) aldığım ama görev sistemi AC1 ile aynı olan oyun. Konseptinden dolayı RP yaparsan salabilir ama çok uygun fiyata bulmadığın sürece önermem.
Far Cry 5 açıkcası ben bu oyunu çok geç oynadım. Nedeni de Far Cry mantığından bıkmış olmam. Zaten bu oyunu da bitiremedim. Belki de en dandiği bu olabilir. Primal bile seni bir tık ileri gitmeye sürüklerken, bu oyunda bölgelerde bir şeyleri ele geçir ve seni kovalayan(%100 yakalayan) teröristlere yakalan, ama ne hikmet seni hafife alıp kaçman için avantaj bıraksınlar oyunu.
Far Cry 6 hakkında bir şey demiyorum. İndirimde genelde Ubisoft oyunlarını yok fiyatına toplarım. Bu oyunu daha almadım. Far Cry 5 ve 6. oyun arasında çıkan ara oyunu da denemedim.
Burada ek not düşeyim, ham FPS oynanışı Far Cry serisinde ilerledikçe kötüleşir. Mesela Far Cry 1 oynayın ve ardından herhangi bir Far Cry girin. Karakter modellerinin plastik bir obje olduğunu fark edeceksiniz. Bu sorun Far Cry 2'den beri var ve asla düzeltmediler. Çoğu zaman askerlere tam bir şarjör sıkmadan öldürmeniz de zor oluyor. Far Cry bu konularda eski kafa Quake, Doom, CS, CoD gibi oyunlar ile yarışacak kalitede asla olmadı. Bu belirli bir tercih de diyebilirim. Oyun içi karakter gelişiyor veya yeni silahlar daha iyi gibi hisset diye var. Ama bence kötü şekilde yapıyorlar. Bu yüzden FPS oyun olarak herhangi bir indie shooter seriyi her türlü tokatlar.
Kabaca oynanacaksa Far Cry 1, Far Cry 2, Far Cry 3 ve Far Cry 4 diyebilirim. Ben hepsini oynayacağım diyorsan da bence arka arkaya oynama. AC2 ve ek oyunları hariç, hiçbir Ubisoft oyununu arka arkaya oynamayı önermem. Çünkü açık dünyaları gerçek anlamda yoruyor. Sadece görevden giden biri olsan bile önermem. Ana görevleri bile bazı oyunların yan görev diye sunduğu tarzda oluyor.
Son olarak GoG güzel platformdur. Eski oyunlara da düzgün çalışsın diye sürekli güncelleme getirir. Ülkemizde AAA çok tüketildiğinden pek bilinen bir platform değil. Veya eski sistemleri olanlar oyun almak yerine korsan tükettiğinden bilinmiyor. Eski oyunların cenneti gibi bir yerdir.