Çelişki tam olarak nerede bunu anlamadım? Siz Atatürk ile Fatih Sultan Mehmeti bir görüyorsanız onu bilemem. Atatürk yerine Enver Paşa gelseydi demişsiniz fakat burada Enver Paşanın, Fatih Sultan Mehmet gibi biri olduğunu düşündüğünüzde bambaşka bir kapı açılıyor. Yani alternatif tarih olduğu için ucu bucağı yok. Fakat padişah olarak gelseydi maalesef hiç bir şey yapamayacaktı.
Enver Paşa ile Fatih Sultan Mehmet bir olamaz. Tamam, çok iyi bir komutan ama Fatih seviyesinde değil. Fatih seviyesinde olan o dönem için bir tek Atatürk'ü görüyorum, başka yok. Alternatif tarih olduğu için, evet, ne olacağı pek belli olmaz. Ben de o sebeple "Fatih Sultan Mehmet olsaydı" demek yerine, "O seviyede dahi birisi olsaydı" demeyi tercih ediyorum. Çelişkinin olduğu yer şurası: Az önce de bahsettiğim gibi, o seviyede dahi birisi.

Enver Paşa ile Fatih Sultan Mehmet bir olamaz. Tamam, çok iyi bir komutan ama Fatih seviyesinde değil. Fatih seviyesinde olan o dönem için bir tek Atatürk'ü görüyorum, başka yok. Alternatif tarih olduğu için, evet, ne olacağı pek belli olmaz. Ben de o sebeple "Fatih Sultan Mehmet olsaydı" demek yerine, "O seviyede dahi birisi olsaydı" demeyi tercih ediyorum. Çelişkinin olduğu yer şurası: Az önce de bahsettiğim gibi, o seviyede dahi birisi.
Siz yazdığımı tam anlayamamışsınız. Açıklamaya da uğraşmayacağım, dediğim gibi alternatif tarih herkesin kendi fikri başkadır.

Çelişki tam olarak nerede bunu anlamadım?
Çelişkilerin olduğu yeri anlatayım. Fatih Sultan Mehmet'i o dönemlerden alıp bu döneme getiremezsin çünkü bu mantığa aykırı. O dönemde kim olacaktı? O zaman, ben de bu sebeple dahi birisi olsaydı diyorum. Bana o dönem için Fatih seviyesinde dahi birisini söyleyin. Bana göre Atatürk, Fatih Sultan Mehmet kadar dahi birisidir.
Siz Atatürk ile Fatih Sultan Mehmeti bir görüyorsanız onu bilemem.
Evet öyle görüyorum.

Aslında gözümden bir şey kaçtı; o da şu ki, evet, Vahdettin döneminde belki bir şeyler yapamayabilirdi. Ama bir İttihat ve Terakki döneminde olsa bu kadar fazla kayıp olur muydu, olmazdı. Ve bir Kurtuluş Savaşı dönemi yaşar mıydık, sanmıyorum. Gene Cumhuriyeti getirir miydi, bence evet getirirdi.

Vahdettin döneminde Fatih Sultan Mehmet olsaydı, savaş varken düğün yapmazdı, sarayda; yani bir şeyler yapardı gene.
İttihat ve Terakki dediğin dönem 1913 ile başlıyor. Balkan Savaşı kaybedilmiş, 1. Dünya savaşına 1 yıldan az süre kalmış, İngiltere ve Rusya bir araya gelip seni bölüşmüş ve İngilizler Osmanlı'ya işgal kuvvetlerini daha şimdiden yollamış bile. Savaştan nasıl kaçınacak? Savaşı nasıl kazanacak? İsterse 50 tane Fatih gelsin yine bir şey yapamayacaktı. Kaldı ki Fatih en iyi Osmanlı mareşali bile değil.

Savaştan kaçacak, demedim ki.
Atatürk gibi isimlere askeri alanda daha fazla yetki verecek. Bunlar arasında Enver Paşa da var. Enver Paşa güzel bir komutan, ama liderlik ile komutanlık ayrı şeyler.

Ayrıca savaşı kazanmaktan kastettiğin tam olarak ne? İllaki bir kayıp olacaktır; bu kayıp, böyle dahi birisi yönetirse, çok daha minimal olacaktır.

Savaştan kaçacak, demedim ki.

Atatürk gibi isimlere askeri alanda daha fazla yetki verecek. Bunlar arasında Enver Paşa da var. Enver Paşa güzel bir komutan, ama liderlik ile komutanlık ayrı şeyler.

Ayrıca savaşı kazanmaktan kastettiğin tam olarak ne? İllaki bir kayıp olacaktır; bu kayıp, böyle dahi birisi yönetirse, çok daha minimal olacaktır.
Öyle bir şey yok. Sen baya hayal alemindesin. Mondros Mütarekesi ile de aynı şeyi düşündüler, işgale devam edildi. Adamlar kafalarına koymuşlardı artık. Atatürk gibi isimlere zaten yetki verildi. Enver Paşa ve Atatürk'ün Çanakkale'de 1 saatlik görüşme sonrası Atatürk'ün rütbelerini bir kontrol et, zaten kendisi düşük rütbede olsa bile gerekli izinler veriliyor. O savaşın sonu Sevr, yıllar önce zaten kararlaştırıldı.

Öyle bir şey yok. Sen baya hayal alemindesin. Mondros Mütarekesi ile de aynı şeyi düşündüler, işgale devam edildi. Adamlar kafalarına koymuşlardı artık. Atatürk gibi isimlere zaten yetki verildi. Enver Paşa ve Atatürk'ün Çanakkale'de 1 saatlik görüşme sonrası Atatürk'ün rütbelerini bir kontrol et, zaten kendisi düşük rütbede olsa bile gerekli izinler veriliyor. O savaşın sonu Sevr, yıllar önce zaten kararlaştırıldı.
Atatürk'e Çanakkale Savaşı'ndan sonra gelen rütbe, Liman von Sanders sayesinde geldi. Enver'in verme gibi bir planı yoktu, Sanders ikna etti. Hayal aleminde değilim; ben sana savaşı kazanacağız, bütün ittifak devletlerini yeneceğiz demiyorum.

Atatürk'e Çanakkale Savaşı'ndan sonra gelen rütbe, Liman von Sanders sayesinde geldi. Enver'in verme gibi bir planı yoktu, Sanders ikna etti. Hayal aleminde değilim; ben sana savaşı kazanacağız, bütün ittifak devletlerini yeneceğiz demiyorum.
Aynı Sanders, Atatürk'e rütbe vermek yerine ceza vermek isteyen adamın ta kendisi. O adam ile ilgili Alman subayların yazdıkları yazıyı okumanı öneririm. Enver Paşa Sanders'i dinlemeyi bırak, kendisini yok sayıp Atatürk ile görüştü ve kendisini iyice dinledi. Sanders bize az kalsın o savaşı kaybettirecekti. Sen savaşı yine kaybedeceğiz ama daha minimal diyorsun ama ben de diyorum ki öyle bir şey mümkün değil. Özellikle Fatih ile bir şey değişmeyecek zaten. Fatih mareşal karnesi o kadar iyi olmayan bir padişah. Yöneticiliği ve diplomatik hamleleri onu yükseltiyor fakat diplomatik yollar kapanmış, ülkenin bir cephesinden haber alınamıyor ve 2 tanesine destek yollanamıyor. Hiçbir şey değiştiremez, ne savaşı hafifletir ne sonuçları. Hatta savaşa girmesek bile bize saldırmak için ordu yollayıp İstanbul'u abluka altına almıştı adamlar.