Aynı Sanders, Atatürk'e rütbe vermek yerine ceza vermek isteyen adamın ta kendisi. O adam ile ilgili Alman subayların yazdıkları yazıyı okumanı öneririm. Enver Paşa Sanders'i dinlemeyi bırak, kendisini yok sayıp Atatürk ile görüştü ve kendisini iyice dinledi. Sanders bize az kalsın o savaşı kaybettirecekti. Sen savaşı yine kaybedeceğiz ama daha minimal diyorsun ama ben de diyorum ki öyle bir şey mümkün değil. Özellikle Fatih ile bir şey değişmeyecek zaten. Fatih mareşal karnesi o kadar iyi olmayan bir padişah. Yöneticiliği ve diplomatik hamleleri onu yükseltiyor fakat diplomatik yollar kapanmış, ülkenin bir cephesinden haber alınamıyor ve 2 tanesine destek yollanamıyor. Hiçbir şey değiştiremez, ne savaşı hafifletir ne sonuçları. Hatta savaşa girmesek bile bize saldırmak için ordu yollayıp İstanbul'u abluka altına almıştı adamlar.
Liman von Sanders yerine Enver Paşa falan olsaydı, tahmini ihtimalle Atatürk'ü haklı bulmaz ve yüksek ihtimalle yenilgiye sebep olurdu.

Aynı Sanders, Atatürk'e rütbe vermek yerine ceza vermek isteyen adamın ta kendisi. O adam ile ilgili Alman subayların yazdıkları yazıyı okumanı öneririm. Enver Paşa Sanders'i dinlemeyi bırak, kendisini yok sayıp Atatürk ile görüştü ve kendisini iyice dinledi. Sanders bize az kalsın o savaşı kaybettirecekti. Sen savaşı yine kaybedeceğiz ama daha minimal diyorsun ama ben de diyorum ki öyle bir şey mümkün değil. Özellikle Fatih ile bir şey değişmeyecek zaten. Fatih mareşal karnesi o kadar iyi olmayan bir padişah. Yöneticiliği ve diplomatik hamleleri onu yükseltiyor fakat diplomatik yollar kapanmış, ülkenin bir cephesinden haber alınamıyor ve 2 tanesine destek yollanamıyor. Hiçbir şey değiştiremez, ne savaşı hafifletir ne sonuçları. Hatta savaşa girmesek bile bize saldırmak için ordu yollayıp İstanbul'u abluka altına almıştı adamlar.

2:45 ve sonrasını izler misiniz.

Son düzenleme:
Liman von Sanders yerine Enver Paşa falan olsaydı, tahmini ihtimalle Atatürk'ü haklı bulmaz ve yüksek ihtimalle yenilgiye sebep olurdu.

2:45 ve sonrasını izler misiniz.

Bir kere Atatürk'ün buradaki yazıları benim dediğimi değiştirmez. Çünkü benim dediğim görüşme Atatürk'ün mektuplarından sonra gerçekleşiyor. Evet, Enver Paşa zaten Atatürk'ün yetki almasını istemiyordu fakat durum ciddi olduğunda da bu yetkiyi vermemezlik etmiyordu. Sonuçta verildi. Cemal Paşa'nın hatıralarını okumalısınız. Bizim ordumuz bombalanırken Sanders'in neler yaptığını görürsünüz. Bu görüşme ne için yaşandı biliyorsun değil mi? Sanders, Atatürk'ün üzerine bir Alman subay atayıp onu kontrol altına almak istemişti. Üst yönetimi bile emekliye zorlayıp Alman subay atayınca Atatürk, Enver Paşa'ya şikayet mektubu yazıyor. Enver Paşa gidip konuşuyor. Yani Çanakkale'de birbirlerini yiyen taraf Enver Paşa ve Atatürk değil, Almanlardı. Sanders'in yetki vermesi zorunluluktandı.

Fatih Sultan Mehmet gibi zeki bir padişah büyük askeri stratejileri ile en azından Osmanlı'nın çöküşünü yavaşlatabilirdi.