sirius

Moderasyon Üyesi
Moderatör
Makaleler
8
Fedora 44 ile gelen güncellemelerden bir tanesi de SDDM'nin (Simple Desktop Display Manager) bir fork'ü olan Plasma Login Manager'ın varsayılan olması. Ancak sistemi yükselterek geçen kullanıcılarda SDDM varsayılan olarak kalmaya devam edebiliyor. Değiştirmek için sırasıyla aşağıdaki komutları giriyoruz.

Öncelikle gerekli paketleri indirelim. Eğer zaten sistemi yükselttiyseniz size paketler mevcut diyebilir.

Bash:
sudo dnf install plasma-login-manager kcm-plasmalogin

1777459433641.webp

Sonrasında SDDM'yi devre dışı bırakalım.

Kod:
sudo systemctl disable sddm

1777459492206.webp

Yeni servisi devreye alalım ve bilgisayarımızı yeniden başlatalım.

Bash:
sudo systemctl enable --force plasmalogin.service && reboot

Şu anda SDDM ile arasında fark yoktur. Plasma ekibi buna ileride HDR gibi gelişmiş ekran özellikleri, daha iyi erişilebilirlik entegrasyonu, Japonca gibi IME'ye ihtiyaç duyan dillere daha iyi entegrasyon, doğrudan VNC/RDP desteği, Wi-Fi/Bluetooth bağlantısı ve güç yönetimi gibi Plasma'nın kendisine bağlı özellikleri de desteklemeyi hedeflemektedir.

Plasma kısa zaman önce SDDM'yi kendi bünyesine kattı(proje o zamana kadar bağımsız geliştiricilerce geliştiriyordu). Dikey entegrasyon özellikle Linux gibi sistemlerde pek sevilmez, bir şeyi bağımlı yaptığınızda diğer alternatifleriyle çalışmama sorunu yaratmaktadır.

Günümüzde systemd'nin defacto standart olmasıyla bu sorun kendi kendini çözdü. Plasma'da SDDM projesinin uyumluluğunu bozmadan QoL güncellemelerini ekleyebilmek için projeyi çatallayıp KDE Plasma projesine dikey entegrasyon özellikleriyle uyumlu hale getirecek. Dediğim gibi şu anki hali SDDM'den farksızdır.

@Cruslan Plasebo mu yoksa yeniden başlattığım için mi bilmiyorum ama giriş ekranına geldikten ve giriş yaptıktan sonraki bekleme sürem azalmış gibi geldi bana. Ufak performans iyileştirmelerinin olması çok da şaşırtıcı olmaz gerçi.

@Cruslan Plasebo mu yoksa yeniden başlattığım için mi bilmiyorum ama giriş ekranına geldikten ve giriş yaptıktan sonraki bekleme sürem azalmış gibi geldi bana. Ufak performans iyileştirmelerinin olması çok da şaşırtıcı olmaz gerçi.
SDDM, varsayılan olarak X11 kullanıyor ama Wayland'da destekliyor. Plasma Login Manager artık direkt KDE projesinin bir ürünü olduğu için SDDM'yi Linux'da özgürlük adına tercih edilen bazı prensiplerden uzak geliştirebilir. KDE'nin Wayland desteği çok güçlüdür, bu sebeple Wayland varsayılan seçili olabilir. Bu sebeple de biraz daha hızlı çalışabilir. Wayland'ın gecikmesi ve kare üretme performansı X11'den daha iyidir. Ancak buna rağmen öyle büyük bir fark olmaması gerekiyor, sonuçta tek işi giriş yapıp DE'yi ayağa kaldırmak. Plasma ayarlarınızı login manager'a aktarırsanız ekran hz'niz de(normalde 60) aktarılacağından daha akıcı gelmiş olabilir.

İhtimalleri saydım ama bence sizin yaşadığınız placebo'dur. Bu dediklerim hissi olarak iyileştirebilir ama gerçekte aman aman fark yaratmaz. Şu anda SDDM ve login-manager kullananlar arasında hiçbir fark olmayacak, aynı kod tabanını paylaşıyorlar. KDE ekibi gelecek güncellemelerde Plasma'ya daha fazla entegre edecek yukarıda saydığım şeyleri, ana rakipleri olan GDM çoktan bu dönüşümü yaptı yukarıda saydığım neredeyse tüm özellikleri destekliyorlar.

Dikey entegrasyonun uyumluluğu azaltmak gibi bir sorunu var, uyumluluğu öncelikleyen sayısı da bir hayli fazladır Linux'da. Bu geçişin Plasma tarafında bu kadar geç olması yeni Linux kullanıcılarıyla eski Linux kullanıcılarının arasındaki bu çatışmadır. GNOME açık kaynak proje olsa da yoğun firma desteği dolayısıyla bu dönüşleri kendi lehlerinde daha hızlı yapabiliyorlar.