Uğur.y

Çalışkan
Merhaba,

Windows 11 işletim sistemi kullanıyorum. Bu aralar Linux işletim sistemine geçmeyi düşünüyorum ama Linux nasıl? Kolay olup olmadığını bilmediğimden geçmeye çekindiğim bir konu (Fedora, Ubuntu ve Zorin OS). Hangisi daha iyi?

Oyun kullanmıyorum bu arada ama bazı programlar kullanıyorum (Fortect, IObit Uninstaller, AVG Driver, Advanced Systemcare ve Internet Download Manager). Diğer işletim sisteminde çalışır mı ve en önemlisi güvenlik ve güncellemesi nasıl?

Bu konuda uzman kişilerin görüşlerini ve fikirlerini bilmek isterim.

Son düzenleyen: Moderatör:
Merhaba,

Windows 11 işletim sistemi kullanıyorum. Bu aralar Linux işletim sistemine geçmeyi düşünüyorum ama Linux nasıl? Kolay olup olmadığını bilmediğimden geçmeye çekindiğim bir konu (Fedora, Ubuntu ve Zorin OS). Hangisi daha iyi?

Oyun kullanmıyorum bu arada ama bazı programlar kullanıyorum (fortect, IObit uninstaller, AVG driver, Advanced System Care ve Internet Download Manager). Diğer işletim sisteminde çalışır mı ve en önemlisi güvenlik ve güncellemesi nasıl?

Bu konuda uzman kişilerin görüşlerini ve fikirlerini bilmek isterim.

Windows 11 kullanırken bu saydığın programların çoğu gereksiz ürünler. Driver için bir uygulama kullanman mesela çok yanlış bir davranış. Genellikle yanlış ve bozuk sürücüleri kurarlar. Windows Update kendisi zaten neredeyse tüm sürücüleri yüklüyor, çok nadir eksik kalıyor.

Gelelim Linux'a. Neden Linux kullanmak istiyorsun? Sadece denemek için mi yoksa temelli geçmek için mi? Sadece denemek istiyorsan sanal makine içerisine kur Windows'ta, öyle dene takıl kurmana gerek yok bilgisayarına. Güvenlik konusuna gelirsek güvenlidir evet.

Ana soru şu: Neden Linux?

Windows 11 kullanırken bu saydığın programların çoğu gereksiz ürünler. Driver için bir uygulama kullanman mesela çok yanlış bir davranış. Genellikle yanlış ve bozuk sürücüleri kurarlar. Windows Update kendisi zaten neredeyse tüm sürücüleri yüklüyor, çok nadir eksik kalıyor.

Gelelim Linux'a. Neden Linux kullanmak istiyorsun? Sadece denemek için mi yoksa temelli geçmek için mi? Sadece denemek istiyorsan sanal makine içerisine kur Windows'ta, öyle dene takıl kurmana gerek yok bilgisayarına. Güvenlik konusuna gelirsek güvenlidir evet.

Ana soru şu: Neden Linux?
Öncelikle cevap verdiğiniz için teşekkür ederim hocam Windows dışında sadece farklı işletim sistemi denemek istiyorum linux'u çok öven yorumlar okudum bende merak uyandırdı bu işletim sistem'e karşı
programlar konusunda haklısınız ama mesela IObit Uninstaller programı çok işime yarıyor kaldırılamayan programları kaldırıyor Kalan dosya, klasör ve kayıt defteri girdilerini temizliyor aynı şekilde advanced systemcare öyle RAM ve CPU kullanımını optimize ediyorum Disk birleştirme, internet hızını optimize etme ve Dosyaları Kurtarma bakımından kullanıyorum

Öncelikle cevap verdiğiniz için teşekkür ederim hocam Windows dışında sadece farklı işletim sistemi denemek istiyorum Linux'u çok öven yorumlar okudum bende merak uyandırdı bu işletim Sistem'e karşı.
Programlar konusunda haklısınız ama mesela IObit uninstaller programı çok işime yarıyor kaldırılamayan programları kaldırıyor kalan dosya, klasör ve kayıt defteri girdilerini temizliyor aynı şekilde Advanced System Care öyle RAM ve CPU kullanımını optimize ediyorum disk birleştirme, internet hızını optimize etme ve dosyaları kurtarma bakımından kullanıyorum.

Kullanmış olduğunuz bu "optimize" yazılımları çoğu zaman göz boyuyorlar. Önermiyorum. Bazı hafif ve işe yarayan yazılımları paylaşayım sizinle:

Revo Uninstaller: https://techolay.net/sosyal/indir/revo-uninstaller-free.113/
Mem Reduct: https://memreduct.org/,
Wise Memory optimizer: https://apps.microsoft.com/detail/xp9kl8b0zvqbxq?hl=tr-TR&gl=JP

Linux konusuna gelecek olursak; dediğim gibi öncelikle sanal makineye kurun ve birkaç gün o şekilde deneyin, günlük işlerinizi ilerletmeye çalışın, eğer beğenirseniz kurulumunu yaparsınız. Ne önerirsin konusuna gelecek olursak fazla uğraştırmaması adına Zorin OS veya Ubuntu öneririm açıkçası. Ama sanal makine olacağı için diskiniz yettiği sürece hepsini kurup deneyebilirsiniz :D.