Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.

10710

Uzman
Yer
富士山(Mount Fuji)
Merhaba,

Fedora kurulumunu başarıyla tamamladım şimdi GRUB menüsünü değiştirmek istiyorum.
Ancak Gemini, bana GRUB Customizer programı ile değiştirmenin Fedora için güvenli olmadığını bunun yerine manuel yapmam gerektiğini belirti. Ancak yeni bir kullanıcı olduğum için ne yapmam gerektiğini bilmiyorum. Pek fazla da Türkçe rehber bulunmuyor.

1774260848310.webp

Şimdiden teşekkürler.

Çözüm
Merhaba,

GRUB konsoluna girdiğimde "videoinfo" yazınca çıktı vermiyordu. Bende biraz kurcalamam sonucu temayı ekleyebildim ancak bu sefer Windows, seçenekler arasında görünmüyor.

sudo grub2-mkconfig -o /boot/grub2/grub.cfg kodunu girdiğimde.

Found Windows Boot Manager on /dev/nvme0n1p1@/EFI/Microsoft/Boot/bootmgfw.efi çıktısını alamıyorum. sanırım sorun buradan kaynaklı.

Görüldüğü üzere burada dediğim parametreler bulunuyor.

Sanırım sonuca yakınız, her şey için şimdiden teşekkürler🙏 @Qnix

Öncelikle sudo fdisk -l komutuyla Windows sisteminize ait EFI Partition'unu bulun. Ardından aşağıdaki komutu çalıştırarak, bu Partition'un UUID'sini öğrenin:

sudo blkid /dev/sda1

/dev/sda1'i, sudo fdisk -l komutunun çıktısından bulduğunuz EFI Partition'u ile değiştirmeniz gerekli. Girdiğiniz komudun çıktısında aldığınız UUID'yi bir yere not edin. Ardından /etc/grub.d/40_custom dosyasına, aşağıdaki satırları ekleyin:

Kod:
menuentry 'Windows 10' {
 search --fs-uuid --no-floppy --set=root CC66-4B02
 chainloader (${root})/EFI/Microsoft/Boot/bootmgfw.efi
}

CC66-4B02'yi, blkid komutunun çıktısında bulduğunuz değerle değiştirmeniz gerek. Ardından tekrar sudo grub-mkconfig -o /boot/grub/grub.cfg komutunu çalıştırın ve yeniden başlatın. Windows Entry'ı GRUB'a eklenmiş olmalı.
Merhaba, yapay zekalara her zaman "güvenme". Knowledge Cutoff dediğimiz durum vardır (AI ve ML verileri belli bir tarihle kısıtlıdır). Fedora Linux ile içli dışlı biri değilim ama @kompetankedi'nin dediği gibi GRUB temalarını kurabilirsiniz. İstediğiniz temaları bulun. Ancak GRUB'u bozarsanız sorumluluk Fedora Linux ve Red Hat ekibinin sorumluluğu dahilinde olmayabilir. Size çok daha deneyimli kullanıcılara yönlendireyim. @Qnix.

Merhabalar, sorun aktif olarak devam ediyor.

Tahminlerime göre GRUB_TERMINAL_OUTPUT="console" kısmını "gfxterm" olarak değiştirdiğim zaman bu sorun oluşuyor. Ayrıca bunu her yaptığımda sistemde GRUB gözükmeden direkt Fedora'yı boot ediyor.

Terminale sudo grub2-mkconfig -o /boot/grub2/grub.cfg kodunu verdiğim zaman oluşan çıktı;

Grub yapılandırma dosyası oluşturuluyor ...
Bulunan linux kalıbı: /boot/vmlinuz-6.19.8-200.fc43.x86_64
Bulunan initrd kalıbı: /boot/initramfs-6.19.8-200.fc43.x86_64.img
Bulunan linux kalıbı: /boot/vmlinuz-6.17.1-300.fc43.x86_64
Bulunan initrd kalıbı: /boot/initramfs-6.17.1-300.fc43.x86_64.img
Bulunan linux kalıbı: /boot/vmlinuz-0-rescue-aca3def08b4542feb8ed95bb79a78e99
Bulunan initrd kalıbı: /boot/initramfs-0-rescue-aca3def08b4542feb8ed95bb79a78e99.img
Adding boot menu entry for UEFI Firmware Settings ...
bitti

şeklindedir.

Terminalden GRUB_TERMINAL_OUTPUT="console" kısmını ellemez isem bu seferde şöyle bir çıktı oluşuyor:

Generating grub configuration file ...
Found linux image: /boot/vmlinuz-6.19.8-200.fc43.x86_64
Found initrd image: /boot/initramfs-6.19.8-200.fc43.x86_64.img
Found linux image: /boot/vmlinuz-6.17.1-300.fc43.x86_64
Found initrd image: /boot/initramfs-6.17.1-300.fc43.x86_64.img
Found linux image: /boot/vmlinuz-0-rescue-aca3def08b4542feb8ed95bb79a78e99
Found initrd image: /boot/initramfs-0-rescue-aca3def08b4542feb8ed95bb79a78e99.img

Found Windows Boot Manager on /dev/nvme0n1p1@/EFI/Microsoft/Boot/bootmgfw.efi

done

Ayrıca bu kısmı "console" bırakırsam sistemde GRUB beliriyor ve seçim yapabiliyorum.

Müsait iseniz @Qnix

Merhabalar, sorun aktif olarak devam ediyor.

Tahminlerime göre GRUB_TERMINAL_OUTPUT="console" kısmını "gfxterm" olarak değiştirdiğim zaman bu sorun oluşuyor. Ayrıca bunu her yaptığımda sistemde GRUB gözükmeden direkt Fedora'yı boot ediyor.

Terminale sudo grub2-mkconfig -o /boot/grub2/grub.cfg kodunu verdiğim zaman oluşan çıktı;

Grub yapılandırma dosyası oluşturuluyor ...
Bulunan linux kalıbı: /boot/vmlinuz-6.19.8-200.fc43.x86_64
Bulunan initrd kalıbı: /boot/initramfs-6.19.8-200.fc43.x86_64.img
Bulunan linux kalıbı: /boot/vmlinuz-6.17.1-300.fc43.x86_64
Bulunan initrd kalıbı: /boot/initramfs-6.17.1-300.fc43.x86_64.img
Bulunan linux kalıbı: /boot/vmlinuz-0-rescue-aca3def08b4542feb8ed95bb79a78e99
Bulunan initrd kalıbı: /boot/initramfs-0-rescue-aca3def08b4542feb8ed95bb79a78e99.img
bitti

şeklindedir.

Terminalden GRUB_TERMINAL_OUTPUT="console" kısmını ellemez isem bu seferde şöyle bir çıktı oluşuyor:

Generating grub configuration file ...
Found linux image: /boot/vmlinuz-6.19.8-200.fc43.x86_64
Found initrd image: /boot/initramfs-6.19.8-200.fc43.x86_64.img
Found linux image: /boot/vmlinuz-6.17.1-300.fc43.x86_64
Found initrd image: /boot/initramfs-6.17.1-300.fc43.x86_64.img
Found linux image: /boot/vmlinuz-0-rescue-aca3def08b4542feb8ed95bb79a78e99
Found initrd image: /boot/initramfs-0-rescue-aca3def08b4542feb8ed95bb79a78e99.img

Found Windows Boot Manager on /dev/nvme0n1p1@/EFI/Microsoft/Boot/bootmgfw.efi

done

Ayrıca bu kısmı "console" bırakırsam sistemde GRUB beliriyor ve seçim yapabiliyorum.

Müsait iseniz @Qnix
Her ne kadar gerekli olduğunu düşünmesem de, yine de öncelikle aşağıdaki komutları sırasıyla girerek GRUB'u yeniden kuralım:

Bash:
sudo rm -rf /boot/grub2/grub.cfg /boot/efi/EFI/fedora/grub.cfg

sudo dnf reinstall shim-\* grub2-efi-\* grub2-common

sudo grub2-mkconfig -o /boot/grub2/grub.cfg

Bütün bunları girip yeniden başlattıktan sonra, /etc/default/grub dosyasını, favori metin düzenleyicinizle çalıştırın. Ardından, dosyanın içerisindeki değişkenleri, şu şekilde değiştirin (Eğer bu değişkenlerden herhangi biri yoksa, dosyaya ekleyin):

Kod:
GRUB_GFXMODE="auto"
GRUB_GFXPAYLOAD_LINUX="keep"
GRUB_TERMINAL_OUTPUT="gfxterm"

Bunun yanında, önceden yaptığınız gibi GRUB_THEME değişkenini kullanarak, indirdiğiniz temanın içerisindeki theme.txt dosyasının konumunu, yine /etc/default/grub dosyasında belirtin (GRUB_THEME="/boot/grub2/themes/theme_name/theme.txt"). Ayrıca, eğer mevcutsa, GRUB_TIMEOUT_STYLE="hidden" satırını da "commentleyin" veya direk kaldırın.

Bütün adımları uyguladıktan sonra, tekrardan grub2-mkconfig -o /boot/grub2/grub.cfg komutunu çalıştırın.

Eğer işe yaramazsa, geçici bir çözüm olsa da; GRUB_ENABLE_BLSCFG değişkenini false olarak değiştirmenin (GRUB_ENABLE_BLSCFG=false) sorununuzu çözüp çözmediğini belirtin.

Bütün bunların yanında, eğer sorununuz çözülmezse, /etc/default/grub dosyanızın içeriğini ve kurmaya çalıştığınız temayı burada paylaşın.

Bu komutu çalıştırdığınız zaman, eğer /etc/default/grub dosyasında ayarladığınız tema bulunursa, aldığınız çıktıların içerisinde Found theme: /boot/grub2/themes/theme_name/theme.txt gibi bir satır da olmalı. Paylaştığınız çıktılara göre, kurduğunuz tema algılanmamış. Yukarıda dediğim gibi, /etc/default/grub dosyasının çıktısını paylaşın.

Ayrıca /etc/default/grub üzerinde yapacağınız her değişiklik için grub2-mkconfig -o /boot/grub2/grub.cfg komutunu yürütmeniz gerek.

Bunun yanında, sorununuz GRUB_ENABLE_BLSCFG=false değişkeni ile çözülüyorsa, gelen her kernel güncellemesinden sonra da bu komutu çalıştırmanız gerekebilir. Şimdilik bunun detayına çok girmemize gerek yok, sorununuzun çözülüp çözülmediğine ve bu değişkeni kullanıp kullanmamanıza bağlı olarak, bunu otomatikleştirmek için ayrı bir çözüm uygularız.

Son düzenleme:
Merhabalar, sorun halen devam etmekte.

Dediğiniz komutları uyguladım ve yazma işlemini de yaptım, aşağıdan inceleyebilirsiniz
1774448089676.webp

Bu komutları yazdıktan sonra grub2-mkconfig -o /boot/grub2/grub.cfg kodunu uyguladım ancak şu an GRUB menüsü dahi gelmiyor direkt Fedora boot oluyor.

1774448258526.webp

Fakat dikkatimi çeken bir durum söz konusu. Her GRUB_TERMINAL_OUTPUT="gfxterm" kısmını "gfxterm" olarak değiştirdiğim zaman grub2-mkconfig -o /boot/grub2/grub.cfg çıktısında;

Found Windows Boot Manager on /dev/nvme0n1p1@/EFI/Microsoft/Boot/bootmgfw.efi çıktısını bulamıyorum.

1774448476561.webp

Bu görsel bahsettiğim kısmı "console" olarak değiştirdiğim zaman oluşan çıktının görselidir. Ayrıca bu halde iken yine tema oluşmuyor.

Sanırım sorun bir nevi bunla ilgili olabilir. Şimdiden yardımlarınız için teşekkürler🙏 @Qnix

Kullanmaya çalıştığım tema aşağıdaki gibidir.

Merhabalar, sorun halen devam etmekte.

Dediğiniz komutları uyguladım ve yazma işlemini de yaptım, aşağıdan inceleyebilirsiniz

Bu komutları yazdıktan sonra grub2-mkconfig -o /boot/grub2/grub.cfg kodunu uyguladım ancak şu an GRUB menüsü dahi gelmiyor direkt Fedora boot oluyor.

Fakat dikkatimi çeken bir durum söz konusu. Her GRUB_TERMINAL_OUTPUT="gfxterm" kısmını "gfxterm" olarak değiştirdiğim zaman grub2-mkconfig -o /boot/grub2/grub.cfg çıktısında;

Found Windows Boot Manager on /dev/nvme0n1p1@/EFI/Microsoft/Boot/bootmgfw.efi çıktısını bulamıyorum.

Bu görsel bahsettiğim kısmı "console" olarak değiştirdiğim zaman oluşan çıktının görselidir. Ayrıca bu halde iken yine tema oluşmuyor.

Sanırım sorun bir nevi bunla ilgili olabilir. Şimdiden yardımlarınız için teşekkürler🙏 @Qnix

Kullanmaya çalıştığım tema aşağıdaki gibidir.

Öncelikle GRUB_TERMINAL_OUTPUT değişkenini tekrar gfxmode olarak değiştirip, /etc/grub.d/00_header dosyasını favori metin düzenleyicinizle açın. Ardından set gfxmode satırın bulun:

Kod:
set gfxmode=${GRUB_GFXMODE}
load_video
insmod gfxterm

load_video satırından hemen öncesine, sleep .5 satırını ekleyin. Şöyle bir görünüm elde etmelisiniz:

Kod:
set gfxmode=${GRUB_GFXMODE}
sleep .5
load_video
insmod gfxterm

Ardından tekrar sudo grub-mkconfig -o /boot/grub/grub.cfg komutunu çalıştırın. Sonrasında da sorunun düzelip düzelmediğini kontrol edin.

İşe yaramazsa, eğer GRUB_TERMINAL_OUTPUT değişkenini console olarak değiştirdiğinizde, GRUB menüsü gözüküyorsa, GRUB menüsündeyken c tuşuna basarak Console ekranını açın, ardından açılan Console'ye videoinfo komutunu girin.

Komutu girdikten sonra, aşağıdakine benzer bir çıktı almanız gerek:

1774452824160.webp

Aldığınız çıktıda, monitörünüzün desteklediği resolution'lar olmalı. Bu değerlerden düşük olan herhangi birisini / birkaç tanesini not edin (örneğin benim paylaştığım görselde 1280x1024x32).

Ardından bu değeri /etc/default/grub dosyasındaki GRUB_GFXMODE değişkeninin değeri ile değiştirin (Örneğin: GRUB_GFXMODE="1280x1024x32"). Aynı zamanda GRUB_TERMINAL_OUTPUT değerini tekrardan gfxterm olarak değiştirin.

Eğer birden fazla değer not ettiyseniz, bu değerleri teker teker deneyerek GRUB menüsünün gözüküp gözükmediğini kontrol edebilirsiniz. /etc/default/grub dosyasını her değiştirdiğinizde grub2-mkconfig -o /boot/grub2/grub.cfg komutunu girmeniz gerektiğini unutmayın.

Bunların da işe yaramaması durumunda, bu sorunun sebebinin bu olacağını pek düşünmesem de, sudo grub2-editenv - unset menu_auto_hide komutunu da çalıştırmayı deneyin.

Son düzenleme: