Bana kalırsa din konularının felsefe içinde konuşulması fazlasıyla mantıksız, tamam din felsefesine giren konular konuşulur fakat bazı konular tamamen dini ilgilendiren konular oluyor bunlara ek olarak ayet ve kaynak kavgası da var. İki kategorinin ayrılması ile sorunların genel olarak çözüleceğini düşünüyorum.
Bu öneri uygulamaya geçirilmeyecektir.
Detaylar
Kim cevapladı?Mevzu herkesin kardeş kardeş tartışması değil, mevzu her şeyin birbirine girişmemesi yoksa inançlar ya da din bölümünde (her ne olursa adı örnek olarak verdim ismi) bölümünde herkes oturup cuma fetvası dinlemeyecek herkes birbirine girecek.
Felsefe bölüm sayısı arttırılması mantıklı fakat felsefe bölümüne felsefe amaçlı bakan yok, din kavgası işlevi görüyor bölüm.
Felsefe bölüm sayısı arttırılması mantıklı fakat felsefe bölümüne felsefe amaçlı bakan yok, din kavgası işlevi görüyor bölüm.
- Makaleler
- 9
Mevzu bu değilse bile bence bu olmalı. İnsanı A kategorisine de B kategorisine de koysan o insan yine aynı insan, yine sorun çıkaracaksa çıkarıyor.
E yani. Felsefe çok geniş bir konu olduğundan öyle herkesin girip adam gibi konuşabileceğini zannetmiyorum. Özellikle ülkemizde bu tarz tartışmalara girmek, bir bataklığa girmek gibi bir şey benim gözümde.
Hocam aslında kalitesiz ortamdan kurtulmanın bir yolu var. Tam olarak kurtulmak denemez tabii, görmezden gelmek diyebiliriz. Benim halk ve toplum ile ilgili açtığım konuları hatırlıyorsunuzdur. Mesela ben o konularda fikirlerini düzgün bir üslupla açıklayamayan kim varsa profiline girip "göz ardı et" butonuna bastım. Böyle böyle forumu kendim için daha kaliteli bir yere dönüştürmeye çalışıyorum.
- Makaleler
- 4
Var ya da yok, orası tartışılır. Ama bu kategorilerin ayrılması önerisinin uygulamaya geçirilmesi gerekiyor. Bu yaşananlar felsefe dersine girip din dersi görmek kadar saçma bir şey.Felsefe konusunun %90'ı Allah var mıdır yok mudur yahu kardeşim varsa var yoksa yok. 1 konu aç geç. Diğer kısmı da yasaklanmadan önce X ayetini atıp yaslanıp izleyen tiplerle dolu. Din kategorisi açılıyorsa anasayfadan uzak bir yerde olsun aksi takdirde açılmasın. Bu forumda din felsefesi hakkında konuşacak 5 kişi yoktur.
Ben zaten aynı siyasette olduğu gibi o ortamlardan ve o dediğin kişilerden hep uzak duruyorum. Boşuna getirtmedik kategoriyi ve konuyu göz ardı etme özelliğini. Özellik geldiği gün Dünya ve Türkiye Gündemi kategorisini göz ardı edip geçtim.Hocam aslında kalitesiz ortamdan kurtulmanın bir yolu var. Tam olarak kurtulmak denemez tabii, görmezden gelmek diyebiliriz. Benim halk ve toplum ile ilgili açtığım konuları hatırlıyorsunuzdur. Mesela ben o konularda fikirlerini düzgün bir üslupla açıklayamayan kim varsa profiline girip "göz ardı et" butonuna bastım. Böyle böyle forumu kendim için daha kaliteli bir yere dönüştürmeye çalışıyorum.
- Makaleler
- 4
Genel olarak bahsetmistim zaten sadece foruma mahsus degil.Takıldığım hiçbir forumda kaliteli bir tartışma ortamı göremedim ne yazık ki hocam. A ve B kişisi tartışıyorken A kişisi kaliteli bir şekilde tartışsa bile B kişisi genelde "mağara adamı" olarak nitelendirebileceğimiz tarza konuşuyor. Öyle olunca ortam direkt bozuluyor tabii.
Ulkenin genel gundeminin de etkisinden gelen bir gerginlik var, bu gerginlik boyle seylere de yansiyor buna bir de saglikli arguman sunamama ya da sabit fikir akimina kapilma eklenince isin icinden cikilmiyor, onceki sayfada atilan konu buna ornek.
Son düzenleme:
- Makaleler
- 9
Felsefe bölüm sayısı arttırılması mantıklı fakat felsefe bölümüne felsefe amaçlı bakan yok
Şu konuda asayişi sağlayamamak bir problem zaten. Ayeti yasaklayınca gördüğün gibi problemlerin hiçbirisi çözülmedi. Hala bununla alakalı konular açılıyor ki çözülememiş. Tartışmayı bilmeyen birisini uçurup bir daha konuşturmamak lazım o kategoride. Yaptırım düzgün olursa o iş çözülecek, felsefe kategorisini hak etmeyenler de silinip süpürülecekler.
Sorun burada efektif bir şekilde hareket etmemek. Normalde Bilim, Felsefe, Sanat gibi kategorilere bakacak yetkin bir yetkili lazım. Yoksa bu oluyor sonu.
- Makaleler
- 4
Aslında bu, bizim milletimizin kanında olan bir şey. İnsanların çoğunluğunda tartışma adabı denen şey yok. Konuyla alakalı kanıt sunsa yalan yanlış, düşüncesini paylaşsa akılsız mantıksız şeyler işte.Ulkenin genel gundeminin de etkisinden gerginlik var bu gerginlik boyle seylere de yansiyor buna bir de saglikli arguman sunamama ya da sabit fikir akimina kapilma eklenince isin icinden cikilmiyor, yukarida atilan konu buna ornek.
Evet sorun çıkabilir fakat mevzu sorun çıkartmayı azaltmak değil orası moderasyonun işi, orada millet kendi konusu içinde kavga edecek felsefe konularına sıçramayacak. Yaş kitlesinin çoğu 16 altı olan bir forumdan beklentim çok değil zaten, iki konuda da uyumlu kavgaların edilsin de en azından ortalık shitshowa dönmesin.Mevzu bu değilse bile bence bu olmalı. İnsanı A kategorisine de B kategorisine de koysan o insan yine aynı insan, yine sorun çıkaracaksa çıkarıyor.
Elma ısıran
Üstün
Sen dünyanın en haklı insanısın.Din konusunda özellikle İslam alemi bile bir noktaya varamamış. Birbirlerini öldürmüşler. Bunu bu foruma taşımaya gerek var mı?
- Makaleler
- 9
İnsanların çoğunluğunda tartışma adabı denen şey yok.
Tartışma ahlakı ve kültürü üzerine - Prof.Dr. Doğan Göçmen - Akademik Akıl
Tartışma ahlakı ve kültürü üzerine
Bununla alakalı Doğan hocanın çok güzel bir yazısı var. Okuyunca ufkunu genişletiyorsun.