Öyle güzel yazmışsınız ki hocam, izin verirseniz alnınızdan öpmek isterim. Herhangi bir felsefe alanında uzman veya bilgili birisi değilim. Ancak, saygı göstermek yerine yasaklamayı tercih ediyorlar. Bu çok yanlış bir şeydir, her insanoğlu farklıdır. Birisi ineğin varlığı hakkında sorgular, bir diğeri tanrının var olup olmadığını sorgular. Bunların olması o kadar doğal ki, herhalde konu sahibinden bağımsız söylüyorum. Bazı arkadaşlarımız ilk defa görüyorlar, yoksa gerçekten olağan dışı. Yasaklanması yakışık kalmaz.
Ben mesela sorulan sorulardan yaşları anlayabiliyorum artık. 14-15 yaşındaki birisi mesela Tanrının var olup olmadığı hakkında konu açıyor. Millet de "Sıkıldık artık hep aynı konuları açıyorsunuz." diyor.
Gözlemlediğime göre, yaş küçüldükçe sorular daha geniş bir tanımı kapsıyor. Mesela "Tanrı var mı?". Ne kadar ucu açık bir soru değil mi? Öte yandan eğer bu işe gerçekten merakı varsa, sadece okuyacağı bir giriş kitabında bile aslında sorulacak daha yüzbinlerce soru olduğunu görüyor, sonrasında da sorular daha spesifik bir hal alıyor. Mesela:
Before: "Tanrı var mı?"
After: "Kelam Kozmolojik Argüman'ın anlatmak istediği şey nedir?"
Sonra ona da devam ederse soru şuna dönüşüyor:
"Kelam Kozmolojiye yapılan karşıt bir eleştiri olan, "Zamanın B Kuramı" argümanının geçerliliği nedir?"
Kategorideki çoğu kişinin yaş seviyesi düşük, yanlış yönlendirilmeye de aşırı meğilliler. Böyle bir şey gördüklerinde de Din Felsefesi ile alakalı alakasız şeyler oluşacak kafalarında. Ayet atmaktan ibaret gören bir yığın var.
Misal şöyle düşün, yarın üstte belirttiğim gibi kategorize etmiş olsak, yaşı nispeten küçük ve yeni yeni bu işler ile ilgilenmeye başlamış bir kişi o kategoriye girdiğinde yaşayacağı şoku hayal edebiliyorum. Çünkü hayatında daha önce hiç böyle bir şey görmemiş.
Epistemoloji (Bilim Felsefesi), Ontoloji (Varlık Felsefesi) gibi başlıkları görünce aslında hiçbir şey bilmediğini fark edip ufkunu genişletmeye ve sorulacak tek sorunun: "Arkadaşlar Tanrı var mı? Varsa bile bencil bence(?)" 'den ibaret olmadığını görmüş olacak.