Bu öneri uygulamaya geçirilmeyecektir.

29

Üstün
Makaleler
23
Bana kalırsa din konularının felsefe içinde konuşulması fazlasıyla mantıksız, tamam din felsefesine giren konular konuşulur fakat bazı konular tamamen dini ilgilendiren konular oluyor bunlara ek olarak ayet ve kaynak kavgası da var. İki kategorinin ayrılması ile sorunların genel olarak çözüleceğini düşünüyorum.

Artı 42 Eksi
Var ya da yok, orası tartışılır. Ama bu kategorilerin ayrılması önerisinin uygulamaya geçirilmesi gerekiyor. Bu yaşananlar felsefe dersine girip din dersi görmek kadar saçma bir şey.

Average member of felsefe kategorisi. Şu soruyu muhtemelen milattan önce 2 milyon yılında yalayıp yuttu geçti millet. Ahlak ile din / yaşam ile din gibi etmenleri birbirine bağlı görenler oldukça ne din konuşulur bu forumda ne felsefe. O yüzden bu ortamda açılması gerektiğini düşünmüyorum.

Din konusunda da çok kavga çıkabilir. Her konu kilitlenmiş olur.

Average member of felsefe kategorisi. Şu soruyu muhtemelen milattan önce 2 milyon yılında yalayıp yuttu geçti millet. Ahlak ile din / yaşam ile din gibi etmenleri birbirine bağlı görenler oldukça ne din konuşulur bu forumda ne felsefe. O yüzden bu ortamda açılması gerektiğini düşünmüyorum.
Teknoloji odaklı bir forumda bunların konuşulması bir tık mantıksız evet ama herkesin bu konuda kıt olduğunu düşünmüyorum. Belki aralarında bu konulara ciddi anlamda ilgili olan birileri vardır diye de düşünmüyorum değil. Ha sırf din ve felsefe muhabbeti için o kişinin buraya niye geldiği de ayrı soru ama böyle bir konuda genelleme yapmayı da pek düşünmüyorum. Gerçi bu konularla alakalı açılan konularının çoğunluğunun mantalitesi basit. Dediğim gibi, bu dediğin biraz tartışmaya açık bir konu.

Ben düşünmüyorum, onun yerine tüm kategoriler için başlık açılmalı:
  • Bilim Felsefesi
  • Ahlak Felsefesi
  • Din Felsefesi
  • Varlık Felsefesi
  • Siyaset Felsefesi
  • Sanat Felsefesi
  • Metafizik
Adalet ise adalet, buyurun.

Bu arada Din Felsefesini ayetten ibaret sananlar da bilgilerini biraz gözden geçirsinler.

Öyle güzel yazmışsınız ki hocam, izin verirseniz alnınızdan öpmek isterim. Herhangi bir felsefe alanında uzman veya bilgili birisi değilim. Ancak, saygı göstermek yerine yasaklamayı tercih ediyorlar. Bu çok yanlış bir şeydir, her insanoğlu farklıdır. Birisi ineğin varlığı hakkında sorgular, bir diğeri tanrının var olup olmadığını sorgular. Bunların olması o kadar doğal ki, herhalde konu sahibinden bağımsız söylüyorum. Bazı arkadaşlarımız ilk defa görüyorlar, yoksa gerçekten olağan dışı. Yasaklanması yakışık kalmaz.

Öyle güzel yazmışsınız ki hocam, izin verirseniz alnınızdan öpmek isterim. Herhangi bir felsefe alanında uzman veya bilgili birisi değilim. Ancak, saygı göstermek yerine yasaklamayı tercih ediyorlar. Bu çok yanlış bir şeydir, her insanoğlu farklıdır. Birisi ineğin varlığı hakkında sorgular, bir diğeri tanrının var olup olmadığını sorgular. Bunların olması o kadar doğal ki, herhalde konu sahibinden bağımsız söylüyorum. Bazı arkadaşlarımız ilk defa görüyorlar, yoksa gerçekten olağan dışı. Yasaklanması yakışık kalmaz.

Ben mesela sorulan sorulardan yaşları anlayabiliyorum artık. 14-15 yaşındaki birisi mesela Tanrının var olup olmadığı hakkında konu açıyor. Millet de "Sıkıldık artık hep aynı konuları açıyorsunuz." diyor.

Gözlemlediğime göre, yaş küçüldükçe sorular daha geniş bir tanımı kapsıyor. Mesela "Tanrı var mı?". Ne kadar ucu açık bir soru değil mi? Öte yandan eğer bu işe gerçekten merakı varsa, sadece okuyacağı bir giriş kitabında bile aslında sorulacak daha yüzbinlerce soru olduğunu görüyor, sonrasında da sorular daha spesifik bir hal alıyor. Mesela:

Before: "Tanrı var mı?"
After: "Kelam Kozmolojik Argüman'ın anlatmak istediği şey nedir?"

Sonra ona da devam ederse soru şuna dönüşüyor:

"Kelam Kozmolojiye yapılan karşıt bir eleştiri olan, "Zamanın B Kuramı" argümanının geçerliliği nedir?"

Kategorideki çoğu kişinin yaş seviyesi düşük, yanlış yönlendirilmeye de aşırı meğilliler. Böyle bir şey gördüklerinde de Din Felsefesi ile alakalı alakasız şeyler oluşacak kafalarında. Ayet atmaktan ibaret gören bir yığın var.

Misal şöyle düşün, yarın üstte belirttiğim gibi kategorize etmiş olsak, yaşı nispeten küçük ve yeni yeni bu işler ile ilgilenmeye başlamış bir kişi o kategoriye girdiğinde yaşayacağı şoku hayal edebiliyorum. Çünkü hayatında daha önce hiç böyle bir şey görmemiş.

Epistemoloji (Bilim Felsefesi), Ontoloji (Varlık Felsefesi) gibi başlıkları görünce aslında hiçbir şey bilmediğini fark edip ufkunu genişletmeye ve sorulacak tek sorunun: "Arkadaşlar Tanrı var mı? Varsa bile bencil bence(?)" 'den ibaret olmadığını görmüş olacak.

Kategorideki çoğu kişinin yaş seviyesi düşük, yanlış yönlendirilmeye de aşırı meyilliler. Böyle bir şey gördüklerinde de Din Felsefesi ile alakalı alakasız şeyler oluşacak kafalarında. Ayet atmaktan ibaret gören bir yığın var.
Aslında asıl olay da burada. Bu konuları açan çoğu insanın yaşı küçük, çünkü akılları çoğu zaman ermemiş oluyor işte.
Misal şöyle düşün, yarın üstte belirttiğim gibi kategorize etmiş olsak, yaşı nispeten küçük ve yeni yeni bu işler ile ilgilenmeye başlamış bir kişi o kategoriye girdiğinde yaşayacağı şoku hayal edebiliyorum. Çünkü hayatında daha önce hiç böyle bir şey görmemiş.

Epistemoloji (Bilim Felsefesi), Ontoloji (Varlık Felsefesi) gibi başlıkları görünce aslında hiçbir şey bilmediğini fark edip ufkunu genişletmeye ve sorulacak tek sorunun: "Arkadaşlar Tanrı var mı? Varsa bile bencil bence(?)" 'den ibaret olmadığını görmüş olacak.
Yalnız bunu şimdi okudum da, epey mantıklı geldi aslında. Olabilir, o açıdan bilinç oluşturmak falan iyi olur.

Aslında asıl olay da burada. Bu konuları açan çoğu insanın yaşı küçük, çünkü akılları çoğu zaman ermemiş oluyor işte.

Yalnız bunu şimdi okudum da, epey mantıklı geldi aslında. Olabilir, o açıdan bilinç oluşturmak falan iyi olur.

Tartışma yenmek için yapılmaz, ufku genişletmek için yapılır. Sorun bunun bilinemiyor olmasında.

Haksız olduğun yerde "Haklısın, bu konuda ben yanlış düşünüyormuşum." diyebilmek günümüz şartlarında elde etmesi zor bir erdemdir. Zaten çevremdeki insanları da özellikle buna göre seçiyorum ben.

Aramızda tartışırken mesela iki tane zıt veya çeşit fikri çarpıştırıp ortaya daha iyi bir şeyler koyduğumuz da olmuştur, benim veya onun fikrini kabul ettiğimiz zamanlar da. Al sana diyalektik yaklaşım.

Tartışma yenmek için yapılmaz, ufku genişletmek için yapılır. Sorun bunun bilinemiyor olmasında.

Haksız olduğun yerde "Haklısın, bu konuda ben yanlış düşünüyormuşum." diyebilmek günümüz şartlarında elde etmesi zor bir erdemdir. Zaten çevremdeki insanları da özellikle buna göre seçiyorum ben.
Evet işte, çoğu insanın bu konuda yanlışı var. Doğru olan şey de tam olarak senin söylediğin şey. Ben neyseki bu yaşta böyle düşünmüyorum da neyse.

Evet işte, çoğu insanın bu konuda yanlışı var. Doğru olan şey de tam olarak senin söylediğin şey. Ben neyseki bu yaşta böyle düşünmüyorum da neyse.

Yanlış düşünüyor da olabilirsin o bir problem değil. Düzgün bir şekilde neden yanlış olduğunu anlatırım. Kimse annesinin karnında öğrenmiyor sonuçta. Bir zamanlar herkes toydu.