anilx

Yetkin
Arkadaşlar binama fiber gelmek üzere kabloyu binaya soktular, kutuyu da koyacaklar yakında. Şimdi bizim duvardan delik değil bina yapılırken bakır kablo yolu duvarlardan geçirilerek yapılmış önceden, bir daha bina içerisinden doğal gaz borularına sarılarak mı çekilecek yoksa bakır kablo yoluyla eve taşınır mı? Bakır internete baktım binanın girişinden yukarı doğru çekmeleri nasıl olacak bilmiyorum.

Son düzenleyen: Moderatör:
Muhtemelen binanın içinden dağıtıp dış daire kapısının orada içeriye doğalgaz borusunun üstünde geçecek pay yoksa matkap ile delip daire girişine bırakıp giderler. Fiber kablo buat içinden sonradan çekilebilecek bir yapıda kablo değil çok çabuk kırılma yapar hiç bir firma da bu kablo kırılma masrafını göze alıp dairenin içindeki buatlar üzerinden fiber kablo çekmez.

Gelen ekibe, çekilecek yolun yapısına ve kablonun türüne göre değişir. Eğer kablo yolu düzgün ise çekilmemesi için bir neden yok.

Bakır kablo yolu varsa ve tıkalı değilse yada yeterli genişlikteyse orası kullanılıyor. Benim eski oturduğum binada apartman boşluğundaki kablo kanalından çıkarmışlardı. Doğalgaz borusuna sarılıp çekilmez ki zaten yasak.

Ben de DSL hat kullanıyordum. Fibere geçiş sürecinde santralden binamın dışında yer alan ankastreye kadar çıkarılıp mevcut yol üzerinden bina içerisine alınmıştı. Gelen ekiple görüşmen daha sağlıklı olur.

Muhtemelen binanın içinden dağıtıp dış daire kapısının orada içeriye doğal gaz borusunun üstünde geçecek pay yoksa matkap ile delip daire girişine bırakıp giderler. Fiber kablo buat içinden sonradan çekilebilecek bir yapıda kablo değil çok çabuk kırılma yapar hiçbir firma da bu kablo kırılma masrafını göze alıp dairenin içindeki buatlar üzerinden fiber kablo çekmez.

Ben de DSL hat kullanıyordum. Fibere geçiş sürecinde santralden binamın dışında yer alan ankastreye kadar çıkarılıp mevcut yol üzerinden bina içerisine alınmıştı. Gelen ekiple görüşmen daha sağlıklı olur.

Bakır kablo yolu varsa ve tıkalı değilse ya da yeterli genişlikteyse orası kullanılıyor. Benim eski oturduğum binada apartman boşluğundaki kablo kanalından çıkarmışlardı. Doğal gaz borusuna sarılıp çekilmez ki zaten yasak.

Gelen ekibe, çekilecek yolun yapısına ve kablonun türüne göre değişir. Eğer kablo yolu düzgün ise çekilmemesi için bir neden yok.

Peki kablo çekildi diyelim, benim odama kadar nasıl çekecekler? Şalterlerin oradan çekebilirler mi? Bende Archer AX23 modem var. Bir daha ekstra modem almama ya da kiralamama gerek var mı Türk Telekom'dan? Gerek yoksa fiber internet paketi dışında ödemeyeceğim değil mi? Bir de görevli 1 hafta içinde bağlanır dendi, bağlandıktan kaç gün sonra sistemden gözükür?

Peki kablo çekildi diyelim, benim odama kadar nasıl çekecekler? Şalterlerin oradan çekebilirler mi? Bende Archer AX23 modem var. Bir daha ekstra modem almama ya da kiralamama gerek var mı Türk Telekom'dan? Gerek yoksa fiber internet paketi dışında ödemeyeceğim değil mi? Bir de görevli 1 hafta içinde bağlanır dendi, bağlandıktan kaç gün sonra sistemden gözükür?
Bu, fiberin türüne bağlı olarak değişir hocam. Kimisi binaya kadar fiber getirip sonrasını CAT kabloyla taşıyor. Böyle bir durumda siz de CAT kablo alıp kendiniz odanıza çekebilirsiniz. Ama FTTH olursa ekipler dairenize kadar çekmek zorunda.

Bu, fiberin türüne bağlı olarak değişir hocam. Kimisi binaya kadar fiber getirip sonrasını CAT kabloyla taşıyor. Böyle bir durumda siz de CAT kablo alıp kendiniz odanıza çekebilirsiniz. Ama FTTH olursa ekipler dairenize kadar çekmek zorunda.
Sadece bizim binaya değil bütün mahalleye geldi hocam, cat6 kablo normal ethernet mi yoksa fiber kablosu mu?

GPON cihazı olan fiber ile çakma fiber var terim adını bilmiyorum. Senin odana kadar da fiber çekilmez dediğim gibi bu fiberi buat içinden geçirmezler çok çabuk kırılan bir şey şuan o buatın içi elektrik uydu vs kablolarıyla dolu. Asıla asıla ancak getirilir. Benim dairemin girişine de fiber için kablo getirip daire kapısının orada bıraktılar. Ben elektrikçi çağırıp odama buat üzerinden CAT6 kablo getirtmiştim. Zaten getirdikleri fiber kablo GPON cihazına bağlanıyor. GPON cihazından da Modeme giriliyor. Odanıza elektrikçi çağırıp CAT6 çektirip GPON'dan gelen kabloyu modeme takarsanız modemi odanıza taşımış olursunuz. Fiber Modem konusuna gelince de zaten Türk Telekom kendi modemini zorunlu olarak kiralıyor. Sıkıntı yaşarsanız fiber altyapısı bağlandı Wi-Fi6 modem istiyorum derseniz yeni modeminizi getirirler.

GPON cihazı olan fiber ile çakma fiber var terim adını bilmiyorum. Senin odana kadar da fiber çekilmez dediğim gibi bu fiberi buat içinden geçirmezler çok çabuk kırılan bir şey şuan o buatın içi elektrik uydu vs kablolarıyla dolu. Asıla asıla ancak getirilir. Benim dairemin girişine de fiber için kablo getirip daire kapısının orada bıraktılar. Ben elektrikçi çağırıp odama buat üzerinden CAT6 kablo getirtmiştim. Zaten getirdikleri fiber kablo GPON cihazına bağlanıyor. GPON cihazından da Modeme giriliyor. Odanıza elektrikçi çağırıp CAT6 çektirip GPON'dan gelen kabloyu modeme takarsanız modemi odanıza taşımış olursunuz. Fiber Modem konusuna gelince de zaten Türk Telekom kendi modemini zorunlu olarak kiralıyor. Sıkıntı yaşarsanız fiber altyapısı bağlandı Wi-Fi6 modem istiyorum derseniz yeni modeminizi getirirler.
Doğal gaz borusu aşağı iniyor. Matkapla ben bu akşam kırıcam zaten. Zilin altında ufak bir delik var zaten oradan geçirtirim, benim bildiğim kabloyu çekiyor evin içine sokuyor, ONT cihazına takıyor. Oradan etherneti modeme takıp ne yaparsan yap diyorlar. Şimdi hocam fiber gelince evin içinden sigortadan odama kadar getirtebilir miyim?