- Makaleler
- 3
Ukrayna zaten abilerinden yeterince destek alıyor.
Ukrayna halkini gaza getiren burjuvalar ve devlet adamlari su an Avrupa'da gununu gun ediyor. Ailesi olmayan kadinlar bir sekilde kacti, erkekler can veriyor, ailesi olan kadinlar perisanlik cekiyor. NATO dedigimiz olusum ABD ve kuklalarindan baskasina hizmet etmiyor zaten. Ukrayna, Rusya ile daha ilimli bir politika gudebilirdi ama birilerinin gazina geldi maalesef.
Bu adamlarla mı dost olalım.Sınırdaş olduğu her devleti öyle ya da böyle işgal etmiş bir ülkeye karşı nasıl ılıman olmayı planlıyorsun? Masa başında ülkenin %40'ını verip kendi ordunu terhis ederek mi? Hadi Sovyet dönemindeki yönetim sebeplerini bahane göstererek Kırım'ı işgal ettiler sonra hiçbir tahrik olmadığı halde operasyon başlatıp Kiev'i düşürmeye yönelik harekat düzenlediler bu bile planlarının en başta "Rus bölgelerini" özgürleştirmek değil de Ukrayna hükümetini kukla haline getirmek olduğunun göstergesi.
Adamlar gün aşırı finlandinya hava sınırlarını işgal ediyor. Estonya, Litvanya ve Letonya'yı her noktada tehdit ediyorlar, ufacık nüfusa sahip ülkeleri bile ekstrem militarist bir topluluğa döndürdüler bu aşırılıkları ile. Belarus zaten kuklaya dönmüş vaziyette. Kuş kadar Moldova'yı bile bölüp kendilerine kukla bir yönetim oluşturdular. Ermenistan-Azerbaycan olaylarını bahane edip oraya dahi asker sokmasını ve Gürcistan'ın bazı bölgelerini hala işgal altında tutmasını saymıyorum bile.
Rusya halledilmesi gereken azgın bir ayı. Osmanlı yıllarca bunlarla uğraştı hiçbir Avrupa'lı devlet umursamadı şimdi bu ayı kendilerini ısırıyor. Uzun lafın kısası Rusya'nın haklı olduğu veya anlaşılabilir noktada bulunduğu hiçbir nokta yok. Zaten kültür olarak da anlaşmaya meyilli insanlar değiller.
Edit: Şunu da söylemeden geçemeyeceğim. Argümanlarınız resmen sosyal medyayı işgal eden rusbotlarının argümanları ile aynı neymiş Ukrayna'lı zenginler hayatını yaşıyorlarmış, kadınlar kaçmış da olan erkeklere oluyormuş. Peki bunun aynısını Kurtuluş Savaşı hakkında da söylüyor musunuz? İstanbul'da zenginler hayatını yaşıyordu, kadınlar İngiliz subaylarla düşüp kalkıyordu halleri yerindeydi savaşa gerek yoktu. Zaten Yunan ile "ılımlı" bir politika gütseydik sıkıntı olmazdı diyor musunuz?
Peki Orta Doğu'daki terör örgütlerinin çoğunu kuran kimdi? Ya da sana doğalgazı daha pahalıya kilitleyen? Avrupa birliğine almayanlar?
Sınırdaş olduğu her devleti öyle ya da böyle işgal etmiş bir ülkeye karşı nasıl ılıman olmayı planlıyorsun? Masa başında ülkenin %40'ını verip kendi ordunu terhis ederek mi? Hadi Sovyet dönemindeki yönetim sebeplerini bahane göstererek Kırım'ı işgal ettiler sonra hiçbir tahrik olmadığı halde operasyon başlatıp Kiev'i düşürmeye yönelik harekat düzenlediler bu bile planlarının en başta "Rus bölgelerini" özgürleştirmek değil de Ukrayna hükümetini kukla haline getirmek olduğunun göstergesi.
Adamlar gün aşırı finlandinya hava sınırlarını işgal ediyor. Estonya, Litvanya ve Letonya'yı her noktada tehdit ediyorlar, ufacık nüfusa sahip ülkeleri bile ekstrem militarist bir topluluğa döndürdüler bu aşırılıkları ile. Belarus zaten kuklaya dönmüş vaziyette. Kuş kadar Moldova'yı bile bölüp kendilerine kukla bir yönetim oluşturdular. Ermenistan-Azerbaycan olaylarını bahane edip oraya dahi asker sokmasını ve Gürcistan'ın bazı bölgelerini hala işgal altında tutmasını saymıyorum bile.
Rusya halledilmesi gereken azgın bir ayı. Osmanlı yıllarca bunlarla uğraştı hiçbir Avrupa'lı devlet umursamadı şimdi bu ayı kendilerini ısırıyor. Uzun lafın kısası Rusya'nın haklı olduğu veya anlaşılabilir noktada bulunduğu hiçbir nokta yok. Zaten kültür olarak da anlaşmaya meyilli insanlar değiller.
Edit: Şunu da söylemeden geçemeyeceğim. Argümanlarınız resmen sosyal medyayı işgal eden rusbotlarının argümanları ile aynı neymiş Ukrayna'lı zenginler hayatını yaşıyorlarmış, kadınlar kaçmış da olan erkeklere oluyormuş. Peki bunun aynısını Kurtuluş Savaşı hakkında da söylüyor musunuz? İstanbul'da zenginler hayatını yaşıyordu, kadınlar İngiliz subaylarla düşüp kalkıyordu halleri yerindeydi savaşa gerek yoktu. Zaten Yunan ile "ılımlı" bir politika gütseydik sıkıntı olmazdı diyor musunuz?
Hiç kimse rusların Türkiye'ye yaptığı kötü şeyler yok demiyor ama ABD kadar değil, bu bir gerçek. Bazı şeyleri bir bağlam içerisinde incelemeden sonuca ulaşmanız imkansız. Bir denge politikasının mantıklı olduğu fikrini savunuyorum elbette ama günün sonunda bir arkadaş çıkıp 'ABD sen çok yaşa' derse ben de Rusya'yı alternatif gösteririm. Ha, bir denge politikası yapılacak ise, bunu ABD-Rusya-Çin denkleminde değil, Rusya-Çin denkleminde yapılması gerektiğini savunuyorum. Halen Rusya Suriye'den çıktı, fakat ABD halen bölgeyi rahat bırakmamaya inat etmiş durumda.
Diğer bir konu ise solcu-sağcı konusunda tek hatalı taraf solcular gösteriliyor. İkisinin de hataları var ama günün sonunda en çok zararı solcular yedi.
Diğer bir konu ise Türkiye'nin denge politikasını ne kadar iyi yaptığı konusu. Atatürk'ün ölümünden sonra büyük oranda ABD ile ilişkiler hep daha iyi olmuştur. Bunun nedeni nedir?
Son olarak bağlamsal olarak bir şeylere bakmanız için aşağıdaki seriyi izlemenizi öneririm. Ha, bir de Rusya'yı makul bulmak solcu olmak değildir; Rusya da şu an solcu değil zaten.
Rusya devleti Türkiye'nin bir numaralı düşmanıdır, bu tarihimizde var olan kesinleşmiş bir olgu. Hiçbir zaman anlaşamayacağımız tek millet Rus'lardır.. Rusya vahsi olsa da kuduz degil en azindan belki uzlasabilirsin.