Ukrayna halkini gaza getiren burjuvalar ve devlet adamlari su an Avrupa'da gununu gun ediyor. Ailesi olmayan kadinlar bir sekilde kacti, erkekler can veriyor, ailesi olan kadinlar perisanlik cekiyor. NATO dedigimiz olusum ABD ve kuklalarindan baskasina hizmet etmiyor zaten. Ukrayna, Rusya ile daha ilimli bir politika gudebilirdi ama birilerinin gazina geldi maalesef.

Sınırdaş olduğu her devleti öyle ya da böyle işgal etmiş bir ülkeye karşı nasıl ılıman olmayı planlıyorsun? Masa başında ülkenin %40'ını verip kendi ordunu terhis ederek mi? Hadi Sovyet dönemindeki yönetim sebeplerini bahane göstererek Kırım'ı işgal ettiler sonra hiçbir tahrik olmadığı halde operasyon başlatıp Kiev'i düşürmeye yönelik harekat düzenlediler bu bile planlarının en başta "Rus bölgelerini" özgürleştirmek değil de Ukrayna hükümetini kukla haline getirmek olduğunun göstergesi.

Adamlar gün aşırı finlandinya hava sınırlarını işgal ediyor. Estonya, Litvanya ve Letonya'yı her noktada tehdit ediyorlar, ufacık nüfusa sahip ülkeleri bile ekstrem militarist bir topluluğa döndürdüler bu aşırılıkları ile. Belarus zaten kuklaya dönmüş vaziyette. Kuş kadar Moldova'yı bile bölüp kendilerine kukla bir yönetim oluşturdular. Ermenistan-Azerbaycan olaylarını bahane edip oraya dahi asker sokmasını ve Gürcistan'ın bazı bölgelerini hala işgal altında tutmasını saymıyorum bile.

Rusya halledilmesi gereken azgın bir ayı. Osmanlı yıllarca bunlarla uğraştı hiçbir Avrupa'lı devlet umursamadı şimdi bu ayı kendilerini ısırıyor. Uzun lafın kısası Rusya'nın haklı olduğu veya anlaşılabilir noktada bulunduğu hiçbir nokta yok. Zaten kültür olarak da anlaşmaya meyilli insanlar değiller.

Edit: Şunu da söylemeden geçemeyeceğim. Argümanlarınız resmen sosyal medyayı işgal eden rusbotlarının argümanları ile aynı neymiş Ukrayna'lı zenginler hayatını yaşıyorlarmış, kadınlar kaçmış da olan erkeklere oluyormuş. Peki bunun aynısını Kurtuluş Savaşı hakkında da söylüyor musunuz? İstanbul'da zenginler hayatını yaşıyordu, kadınlar İngiliz subaylarla düşüp kalkıyordu halleri yerindeydi savaşa gerek yoktu. Zaten Yunan ile "ılımlı" bir politika gütseydik sıkıntı olmazdı diyor musunuz?

Sınırdaş olduğu her devleti öyle ya da böyle işgal etmiş bir ülkeye karşı nasıl ılıman olmayı planlıyorsun? Masa başında ülkenin %40'ını verip kendi ordunu terhis ederek mi? Hadi Sovyet dönemindeki yönetim sebeplerini bahane göstererek Kırım'ı işgal ettiler sonra hiçbir tahrik olmadığı halde operasyon başlatıp Kiev'i düşürmeye yönelik harekat düzenlediler bu bile planlarının en başta "Rus bölgelerini" özgürleştirmek değil de Ukrayna hükümetini kukla haline getirmek olduğunun göstergesi.

Adamlar gün aşırı finlandinya hava sınırlarını işgal ediyor. Estonya, Litvanya ve Letonya'yı her noktada tehdit ediyorlar, ufacık nüfusa sahip ülkeleri bile ekstrem militarist bir topluluğa döndürdüler bu aşırılıkları ile. Belarus zaten kuklaya dönmüş vaziyette. Kuş kadar Moldova'yı bile bölüp kendilerine kukla bir yönetim oluşturdular. Ermenistan-Azerbaycan olaylarını bahane edip oraya dahi asker sokmasını ve Gürcistan'ın bazı bölgelerini hala işgal altında tutmasını saymıyorum bile.

Rusya halledilmesi gereken azgın bir ayı. Osmanlı yıllarca bunlarla uğraştı hiçbir Avrupa'lı devlet umursamadı şimdi bu ayı kendilerini ısırıyor. Uzun lafın kısası Rusya'nın haklı olduğu veya anlaşılabilir noktada bulunduğu hiçbir nokta yok. Zaten kültür olarak da anlaşmaya meyilli insanlar değiller.

Edit: Şunu da söylemeden geçemeyeceğim. Argümanlarınız resmen sosyal medyayı işgal eden rusbotlarının argümanları ile aynı neymiş Ukrayna'lı zenginler hayatını yaşıyorlarmış, kadınlar kaçmış da olan erkeklere oluyormuş. Peki bunun aynısını Kurtuluş Savaşı hakkında da söylüyor musunuz? İstanbul'da zenginler hayatını yaşıyordu, kadınlar İngiliz subaylarla düşüp kalkıyordu halleri yerindeydi savaşa gerek yoktu. Zaten Yunan ile "ılımlı" bir politika gütseydik sıkıntı olmazdı diyor musunuz?
Bu adamlarla mı dost olalım.

Peki Orta Doğu'daki terör örgütlerinin çoğunu kuran kimdi? Ya da sana doğalgazı daha pahalıya kilitleyen? Avrupa birliğine almayanlar?

Whataboutism ve kel alaka örnekler gelmeye devam ediyor hayır ABD PKK'yı destekliyor o yüzden dost olmamalıyız diyorsun sonra ben Rusya'da aynısını yaptı diyorum bunu bırakıp başka bir örneğe geçiyorsun hayırdır Rusların ölümüne sebep olduğu vatandaşlarımız "kaza payı" mı sizin gözünüzde? Rusya, Türkiye'nin tarihi düşmanıdır ve ezele kadar öyle kalacaktır. Bunu Rus botları etkisinde kalmış kişiler değiştiremez. Belki ABD dün dostumuz yarın düşmanımız olacaktır belki şu an düşmanımız yarın dostumuz olacak ama Rusya'nın her cephede karşımızda olacağını azıcık tarih özellikle Türk tarihi ve coğrafya bilen herkesin fark edeceği bir gerçektir.

Hadi cevap verelim terör örgütlerinin en büyüğünü kuran sovyetlerdi. Senin ülkenin 70'lerini yok eden komünist fikirleri ülkene Ruslar ekti. Sana nükleer enerjiyi pahalıya üstüne de teknoloji paylaşımı yapmadan Ruslar kilitledi. Avrupa birliğine ise sen kendini aldırmadın. Müzakere masasından onlar kalkmadı Türkiye gereklilikleri sağlayamayarak masadan ayrıldı. Tabi bunlar konu ile alakalı değil. Benim yorumum Ukrayna hakkındaydı.

Edit: Senin ülkenin boğazlarını kontrol altına almana en büyük muhalefeti bile Sovyetler yaptı. Resmi olarak senin ülkenden, senin milletinin yaşadığı toprakları da Sovyetler istedi.

Edit2: Rus hava kuvvetlerinin senin askerlerine direkt saldırı yapıp 34 askerini şehit ettiğini de unutmamak lazım. Hani proxy falan kullanmamışlar direkt Rus uçakları senin askerlerini bombaladı. Torbalara doldurup mezara gömdün askerlerini. Bilgin olsun sayın çok Russever dostum.

Son düzenleme:
Hiç kimse Rusların Türkiye'ye yaptığı kötü şeyler yok demiyor ama ABD kadar değil, bu bir gerçek. Bazı şeyleri bir bağlam içerisinde incelemeden sonuca ulaşmanız imkansız. Bir denge politikasının mantıklı olduğu fikrini savunuyorum elbette ama günün sonunda bir arkadaş çıkıp 'ABD sen çok yaşa' derse ben de Rusya'yı alternatif gösteririm. Ha, bir denge politikası yapılacak ise, bunu ABD-Rusya-Çin denkleminde değil, Rusya-Çin denkleminde yapılması gerektiğini savunuyorum. Halen Rusya Suriye'den çıktı, fakat ABD halen bölgeyi rahat bırakmamaya inat etmiş durumda.
Diğer bir konu ise solcu-sağcı konusunda tek hatalı taraf solcular gösteriliyor. İkisinin de hataları var ama günün sonunda en çok zararı solcular yedi.
Diğer bir konu ise Türkiye'nin denge politikasını ne kadar iyi yaptığı konusu. Atatürk'ün ölümünden sonra büyük oranda ABD ile ilişkiler hep daha iyi olmuştur. Bunun nedeni nedir?
Son olarak bağlamsal olarak bir şeylere bakmanız için aşağıdaki seriyi izlemenizi öneririm. Ha, bir de Rusya'yı makul bulmak solcu olmak değildir; Rusya da şu an solcu değil zaten.

Haluk Tatar YTT

Siz mesaji cok yanlis anlamissiniz hocam. Kurtulus savasi ile Ukrayna savasini nasil bir tuttunuz orasini zaten hic ama hic anlamadim. Oncelikle Ukrayna'da pek cok burjuva ve burokrat ulkenin NATO'ya girecegini dusunerek savasa girmek konusunda oldukca hevesliydi ve halki da bu konuda gaza getirdi lakin bugun gelinen noktada o adamlarin hepsi disarida hayatlarina normal bir sekilde devam ediyor. Halk ise iceride perisanlik cekerek oluyor maalesef. Kurtulus savasinda bizim ulkemiz hali hazirda iceriden ve disaridan kusatilmisti. O mucadeleyi duzenleyen basta Mustafa Kemal Ataturk ve silah arkadaslarinin hicbirisi disariya kacmadi, ulkelerinde kalip savasmaya devam ettiler. Bunu da bir birlige vs. girip kendilerini garantiye alacaklarini sanarak degil sirf Turkiye'nin bagimsizligi icin yaptilar. Cok sacma sapan bir kiyas icerisine girmissiniz bu sekilde bahsetmenizi anlayamadim bile.

Ikinci durum burada kiyasimiz Rusya ile ABD. ABD'ye baktigimiz zaman Rusya'nin o kadar da yozlastirici bir devlet olmadigini cok rahat soylebiliriz. Rusya yozlastirici politikalar gutmuyor ABD gibi. Bu demek degil ki Rusya pamuk gibi, dis siyasette hicbir zaman al canim ver canim olmaz zaten. Ukrayna'nin NATO vaadiyle yaptigi her sey de elinde patladi. Bugun Rusya hem o topraklara girdi, hem de Ukrayna NATO'ya giremedi bir de uzerine liderleri Trump tarafindan medya onunde asagilandi. En neticesinde de ABD ile Rusya anlasti. ABD boyle bir devlet yarin bir gun Turkiye NATO'da olmasina ragmen bir savas ciksin orada da farkli hileler yapar.

Rusya'nin azgin bir ayi oldugu konusuna katiliyorum. Ben zaten asiri sicak kanli bir devlet demedim. Hem uretim hem de askeri acidan sanayileri oldukca gelismis, yaptirim da uygulayabilecegin bir devlet degil. Rusya'da diyor ki siz NATO'dasiniz diye kendinize cok guvenmeyin, gelin biz burada farkli bir yapi olusturalim. Onun amaci da etrafinin NATO uyesi devletler tarafindan sarilmasini engellemek dogal olarak. NATO'ya guvenilmeyecegi de bir gercek. Basta F-35 mevzusu olmak uzere ABD'nin bize yaptiklari ortada. Orta Dogu'nun maalesef teror yuvasi olmasindan, bunlarin ABD tarafindan fonlanmasindan vs. bahsetmiyorum bile. Adamlarin tum pis islerini yapmamiza ragmen her firsatta arkamizdan bicaklamaya devam ediyorlar.

Ozetle Rusya bir azgin ayi isi diger tarafta kuduz bir ayi olan ABD var. Rusya vahsi olsa da kuduz degil en azindan belki uzlasabilirsin.

Hiç kimse rusların Türkiye'ye yaptığı kötü şeyler yok demiyor ama ABD kadar değil, bu bir gerçek. Bazı şeyleri bir bağlam içerisinde incelemeden sonuca ulaşmanız imkansız. Bir denge politikasının mantıklı olduğu fikrini savunuyorum elbette ama günün sonunda bir arkadaş çıkıp 'ABD sen çok yaşa' derse ben de Rusya'yı alternatif gösteririm. Ha, bir denge politikası yapılacak ise, bunu ABD-Rusya-Çin denkleminde değil, Rusya-Çin denkleminde yapılması gerektiğini savunuyorum. Halen Rusya Suriye'den çıktı, fakat ABD halen bölgeyi rahat bırakmamaya inat etmiş durumda.
Diğer bir konu ise solcu-sağcı konusunda tek hatalı taraf solcular gösteriliyor. İkisinin de hataları var ama günün sonunda en çok zararı solcular yedi.
Diğer bir konu ise Türkiye'nin denge politikasını ne kadar iyi yaptığı konusu. Atatürk'ün ölümünden sonra büyük oranda ABD ile ilişkiler hep daha iyi olmuştur. Bunun nedeni nedir?
Son olarak bağlamsal olarak bir şeylere bakmanız için aşağıdaki seriyi izlemenizi öneririm. Ha, bir de Rusya'yı makul bulmak solcu olmak değildir; Rusya da şu an solcu değil zaten.

ABD kadar değil ABD'den daha kötü haklısın. Rusların siyasi emelleri yüzünden senin şehitlerinin mezarlıkları Erzurum, kars gibi yerlerde bol bol var ziyaret etmeni öneririm. Bunun dışında adamların senin askerlerini bombalayarak kasti olarak öldürdü bu olayın üstünden 5 yıl geçti mezarlarını ülkenin dört bir yanında ziyaret edebilirsin. Hadi bunu geçtim senin ülkende yaşayan Çerkezlere, Tatarlara ve hatta Gürcülere sorarsan neden Ruslara güvenilmemesi gerektiğini sana güzelce anlatırlar.

Rusya-Çin denkleminde bir denge politikası fikrinize de çok güldüm. Rusya şu an boynunu Çin'e kaptırmış vaziyette bir aparat haline dönüşmüş vaziyette. Özellikle mançurya çevresindeki bölgeleri resmen Çin'e teslim ettiler ve Çin o bölgelere iyice yerleşmeye başladı. Çin ve uydu devletlerinden gelen mermiler, bombalar ve ekipman ile savaşa devam ediyor Rusya.

Rusya ise yüce gönüllüğünden dolayı çıkmadı. Ukrayna çamuruna battığı için askeri güce ihtiyacı olduğu için çekilmek zorunda kaldı. Eğer Rusya bu kadar yüce gönüllü ise Ermenistan ve Gürcistan'dan da çekilsin.

ABD ile ilişkilerin daha iyi olmasının sebebi basit. Sovyetler senden kendi boğazını kontrol etmemeni istediler, senin ülkenden toprak istedi. Açık açık seni işgal edip uydu bir Sovyet kukla devleti yapmak istediğini belirtti. Bu durumda ne yapılmasını bekliyordunuz? Türkiye'yi NATO'ya sovyetler attı.

Rusya'yı makul bulmak solculuktur demedim öyle bir imada bile bulunmadım. Nereden çıkardınız bilmiyorum. Rusya kuduz bir ayıdır. Saldırmadığı komşusu olmayan bir ülkeye anlaşabilirsiniz demek çok komik. Ukrayna anlaşmaya çalıştı nükleer silahlarını teslim etti saldırmama garantisi konusunda sonuçta geldiğimiz noktayı görüyoruz. Rusya nükleer silahları iade etti de haberimiz mi yok?

Ülkenin %40'ını verip üstüne de ordunu terhis etmeni isteyen bir ülkenin şartlarını kabul etmek uzlaşmak mı oluyor?

. Rusya vahsi olsa da kuduz degil en azindan belki uzlasabilirsin.
Rusya devleti Türkiye'nin bir numaralı düşmanıdır, bu tarihimizde var olan kesinleşmiş bir olgu. Hiçbir zaman anlaşamayacağımız tek millet Rus'lardır.

Ermenistan ile bile anlaşabilirsin, ama Rus dedin mi akar sular durmalı. Adamlar daha seneler önce askerini bombaladı.