Fluoksetin (prozac) anoreksiya nervoza tedavisinde endike midir?

• Konuyu başlatan Konuyu başlatan 26812
  • Başlangıç Tarihi Başlangıç Tarihi
  • Mesaj Mesaj 12
  • Görüntüleme Görüntüleme 190

26812

Çalışkan
Uzun zaman önce psikiyatristim tarafından anoreksiya nervoza tanısı almıştım. O dönemde laksatifler kullanarak kendimi kusturacak kadar ileri gitmiştim. Ayrıca iştahımı kesmek için uyarıcı ilaçlar da kullanıyordum. Doktorum psikoterapi önermişti, hatta özellikle BDT konusunda uzman bir doktora yönlendirmişti. Fakat şehir değiştirmek zorunda kaldığım için bu süreci ertelemek durumunda kaldım.

Bu süreçte bana SSRI olarak Prozac (fluoksetin) yazıldı ve ben de düzenli kullanıyorum. Ancak bu ilacın da iştah kesici bir etkisi var ve ben kendimi pek rahatlamış hissetmiyorum. Ne beden algımdaki bozulmalara, ne de kilo kaygıma belirgin bir faydası oldu. Elbette “sihirli bir çözüm” beklemiyorum ama anladığım kadarıyla bu ilaç daha çok mental süreçler için kullanılıyor; bende ise çok etkili olmadı.

Şu anda BMI’m 18, yani zayıf kategorisinde sayılmıyorum. Sanırım bu yüzden iştah etkisi olan bir ilacı çekinmeden yazdı. Ama ben hâlâ yemeklere karşı kaçınmacı davranıyorum; hatta bazen ilacın bana iyi gelmek yerine daha da kötü hissettirdiğini düşünüyorum.

Fluoksetin gerçekten anoreksiya nervoza tedavisinde kullanılıyor mu?

Evet kullanılıyor. Ama sen bence zayıfsın. Bu ilacın senin tedavinde kullanılabilmesi için düzenli ve iyi beslenmen gerek.

Kötü değilsin daha kilo verme. İştahını azaltmaya çalışma. İlacı ne kadar süre kullandın? Normalde ilaç iştah açar.
Ne yazık ki ne kadar herkes zayıfsın dese de kabul edemiyorum. ED topluluklarında fluoksetinin özellikle iştah kestiğini duymuştum. Kendimde de gördüm. Her ne kadar diğer ilaçlar bir yandan iştahımı açsa da bende öyle iştah açılması gibi bir durum oluşmadı. Bugün mesela sabah bir şeyler yedim ama kalan zamanda pek yiyebileceğimi sanmıyorum. Artık kendim istesem de yiyemiyorum. Midem almıyor. Eğer biraz daha yersem muhtemelen kusmak isteyeceğim.

Bu ilaçtan önce SSRI olarak geçmişte Essitalopram (Citoles/Lexapro), Sertralin (Selectra/Lustral), Paroksetin (Paxera) kullandim. Su an Fluoksetin kullanıyorum. Bunu da daha once kullanip birakip tekrar basladim 6 ay falan oluyor yeniden başlayalı.

Evet kullanılıyor. Ama sen bence zayıfsın. Bu ilacın senin tedavinde kullanılabilmesi için düzenli ve iyi beslenmen gerek.
Keşke kendim de kabul edebilsem. BDT almam şart öncelikli olarak. Tedavi veya diyetle çözebilecek gibi değilim.

Keşke kendim de kabul edebilsem. BDT almam şart öncelikli olarak. Tedavi veya diyetle çözebilecek gibi değilim.
Bu ilacın verilmesi için doktorun yeme içme durumuna bakması lazımdı. Az yersen bu ilaç hiçbir işe yaramıyor çünkü. Doktorun bunu sana vermesi tuhaf.

Bak o kadar ilaç denemişsin sana tavsiyem doktorla konuş Efexor XR denesin bir bakalım ama bırakma ilacı etkisini 6 aydan önce göremezsin. Doz yavaş yavaş başlar etkisini görene kadar yükseltir doktor. Düzenli takip şart. Canın istemese bile bir dilim ekmek yemelisin mideyi küstürme. Az az ye sık sık ye.

Bu ilacın verilmesi için doktorun yeme içme durumuna bakması lazımdı. Az yersen bu ilaç hiçbir işe yaramıyor çünkü. Doktorun bunu sana vermesi tuhaf.
Bana da bu yüzden garip geldi ve sormak istedim. Daha önce kullandığım SSRI'ları tek tek söylemiştim kendisine ve özellikle kendimi aç bıraktığımı günlerce fasting yapıp laksatif kullanarak purgelediğimi de belirttim. Bunları biliyordu yani aslında.

İlgi alanım olduğu için psikotropların etkilerini araştırmayı seviyorum. Dikkatimi çektiği için farklı bir doktora daha sordum. O yanlış bir karar olmadığını söyledi. Garip.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…