Yer
Ankara
-Fon Yatırımcılığı-

Fon yatırımcılığı, yatırımcılara profesyonel bir portföy yönetimi ve çeşitlendirilmiş yatırım fırsatları sunan bir stratejidir. Hisse senetleri, tahviller, emtialar, vadeli işlem ve opsiyon fonları gibi farklı varlık sınıflarına yatırım yaparak risklerin dağıtılmasını sağlar. Bu yatırım aracı, özellikle bireysel yatırımcılar için düşük maliyetle alanında uzmanlaşmış yatırım uzmanları tarafından yönetilen yatırımlara erişim imkanı tanır. Türkiye'deki fon piyasası, Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) tarafından düzenlenmekte olup, yatırımcılara çeşitli fon türleri aracılığıyla farklı risk profillerine uygun seçenekler sunar. Fon yatırımcılığı, doğru analiz ve strateji ile başarılı bir yatırım aracı haline gelebilir.

Fon yatırımcılığındaki temel amaç: elindeki mal varlığını yatırım amaçlı kullanamayacak insanların elindeki mal varlıklarını alanındaki yatırım uzmanları tarafından kullanılmasına izin vermektir. Bu şekilde yatırım yapmak konusunda herhangi bir bilgi birikimi olmayan kişiler belirli risk oranlarınca değer kazanan yatırımlar yapmış olurlar.

Ülkemizde özellikle pandemi sonrası yaygınlaşan öğrenci, ev hanımı, işçi, memur kesim gibi kişilerce oldukça tercih edilmektedir. Bunun başlıca sebepleri kişilerin düşük efor, az takip ile rahatça getiri sağlaması, Türkiye Cumhuriyetinin Faiz arttırımı sonrası dini sebeplerle faiz hassasiyeti olan kişilerin faiz yerine başka türlü yatırım araçlarına yönelmesi gibi sebepler yer alır.

Peki Fon Yatırımı Nasıl Yapılır?

Fon yatırımı için yapmak isteyen yatırımcı fon türlerinden emtia, hisse senedi gibi çeşitler gibi ilgili olduğu bir fon türünü seçmeli. Bu fon türünü satın alabileceği Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) onaylı bankayı veya aracı kurumu seçerek ilgili fon hakkında alım-satım yapabilir.

Pandemi sonrası fon yatırımı getiri örnekleri:

Buradaki veriler ve kaynaklar TÜRKİYE ELEKTRONİK FON ALIM SATIM PLATFORMU (TEFAS) tarafından sağlanmaktadır.
1741107979240.webp

Başka bir kaynaktan Fon yatırımlarının diğer yatırım araçlarına göre 1 senelik karşılaştırması ise görseldeki gibidir:
1741108007372.webp

Bu örneklerden de görülebileceği üzere Altın yılda yüzde 61,37 getiri sağlar iken Dolar yüzde 15,9 BIST100 ise 11,12 getiri sağlamıştır. En çok kazandıran Fonlardan ZJB kodu ile Ziraat Portföy Birinci Serbest (TL) Fon ise yüzde 143,28 getiri sağlamıştır.

Bu veriler ışığında Fon yatırımı bilinçli bir şekilde yapıldığında diğer yatırım araçlarının üzerinde getiri sağlayabildiği görülebilmektedir. Özellikle Yatırım yapmaya yeni başlayan yada yatırım konusunda herhangi bir bilgi birikimi olmayan yatırımcılar arasında çokça tercih Yasal Uyarı

"Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.

Yatırım danışmanlığı hizmeti, Sermaye Piyasası Kurulu tarafından yayımlanan Seri:V, No:52 Sayılı "Yatırım Danışmanlığı Faaliyetine ve Bu Faaliyette Bulunacak Kurumlara İlişkin Esaslar Hakkında Tebliğ" çerçevesinde aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada ulaşılan sonuçlar, tercih edilen hesaplama yöntemi ve/veya yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmakta olup, mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabileceğinden, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi sağlıklı sonuçlar doğurmayabilir. Yatırımcıların verecekleri yatırım kararları ile bu sitede bulunan veriler, görüş ve bilgi arasında bir bağlantı kurulamayacağı gibi, söz konusu yorum/görüş/bilgilere dayanılarak alınacak kararların neticesinde oluşabilecek yanlışlık veya zararlardan paylaşılan içerik sorumlu tutulamaz."

Paylaştığım 2. görseli https://www.yatirimdirekt.com/ sitesinden bulabilirsiniz

Kısaca fonlar, yatırım uzmanları tarafından yönetilen yatırım araçlarıdır. Bunun karşılığında yıllık yönetim ücreti tahsis edilir. Bir fon birden fazla yatırım enstrumanı bulundurabilir. Uzmanlar yönettiğinden riski biraz daha düşük olabilir ama yatırımın riski hala geçerlidir. O yüzden yatırım tavsiyesi olmadığını belirtmekte fayda var. Güzel rehber olmuş(Kişisel fikirdir, yatırım tavsiyesi değildir).

Kısaca fonlar, yatırım uzmanları tarafından yönetilen yatırım araçlarıdır. Bunun karşılığında yıllık yönetim ücreti tahsis edilir. Bir fon birden fazla yatırım enstrumanı bulundurabilir. Uzmanlar yönettiğinden riski biraz daha düşük olabilir ama yatırımın riski hala geçerlidir. O yüzden yatırım tavsiyesi olmadığını belirtmekte fayda var. Güzel rehber olmuş(Kişisel fikirdir, yatırım tavsiyesi değildir).
Benim ilk Techolay Makalem. Normalde bu platformlarda pek makale yayınlanmasını doğru bulmuyorum ama ileride daha detaylı özellikle gayrimenkul arsa,arazi,tarla,ev,ofis yatırımı gibi daha spesifik konularda da açacağım. Bu şimdilik başlangıç gibi. Umarım özellikle öğrenciler gibi yatırıma pek hakim olmayan insanlara ulaşır.

Yatırımınızın sürekli başında durmanız lazım. Özellikle hisse senetleri çok volatiliteye sahipler. Trader değilseniz fonlar en iyisi. yatırım tavsiyesi değildir.

Her gün başında durmaya gerek yok. Ben her akşam sadece 1 kere sırasıyla günlük grafikte endekslere, emtialara, petrol ve tahvil faiz oranlarına bakıp kapatıyorum. Benim yaptığım yatırım tarzı aktif yatırım oluyor. Pasif bir yatırımcı olunacaksa warren Buffett'in önerdiği gibi ABD endeksi yatırımı yaparsınız ve dönüp bir daha bakmazsınız. Dediğiniz gibi bir fon yatırımı yapılacaksa gelişmekte olan ülkelerin endeksleri uzun vadede çoğu zaman kazandırmıyor hatta kaybettirenleri bile var. Kimin ne yatırım tarzını seçeceği psikolojisine bağlı oluyor. "Paranın Psikolojisi", "Sağduyulu Yatırım Rehberi" ve "Akıllı Yatırımcı" gibi kitaplarını önerebilirim.

Hocam, şimdi bu yazı tam anlamıyla işin içine girmemiş, yüzeysel kalmış, temel yanlışlarla dolu bir içerik. Bu konuya rehber yazmak, adeta yatırımcıyı kandırmak olur. Fon yatırımcılığını bu kadar basitçe ve yanlış bir şekilde anlatmak, gerçekten komik.

Başlangıçtan itibaren yazının içeriği yanlıştan başka bir şey değil. “Fon yatırımcılığı, yatırımcılara profesyonel portföy yönetimi ve çeşitlendirilmiş yatırım fırsatları sunar” demek, fonların işleviyle ilgili ciddi bir eksiklik içeriyor. Evet, fonlar çeşitlendirilmiş fırsatlar sunar ama bu, sadece “portföy yönetimi” ile açıklanamaz. Fon yatırımcılığı sadece profesyonellere güvenmek değil; aynı zamanda risk yönetimi, piyasa analizleri ve sermaye stratejilerinin de bir araya gelmesiyle anlam kazanır. Yazının buradaki temel eksikliği, bu derinliği görmeden konuya girmeye çalışması. Kısacası, fonlar sadece “işi uzmanına bırakmak” değil, çok daha fazlası.

İkinci olarak, şu cümleye bakın: “Elindeki mal varlığını yatırım amaçlı kullanamayacak insanların elindeki mal varlıklarını alanındaki yatırım uzmanları tarafından kullanılmasına izin vermek.” Bu, yazının en saçma kısmı. Fonlar, insanların paralarını yönetir, kimsenin "mal varlığı" kullanılmaz. Burada yazılan, finansal enflasyon ve eksik bilgiyle dolu. Bu cümle, temelde yanlış bir anlayışa dayanıyor ve okuyucuya fonların nasıl çalıştığını anlattığı iddiasında bulunuyor ama gerçeklikten tamamen uzak.

Pandemi sonrası fon getirileri üzerinden örnekler veriliyor ama burada da ciddi bir eksiklik var. “Ziraat Portföy Birinci Serbest (TL) Fon, %143,28 getiri sağlamış” deniyor ama bu getiri oranı ne kadar sürdürülebilir? Hangi risklerle bu getiri sağlandı? Yatırımcıya bununla ilgili herhangi bir bilgi verilmemiş. Bu kadar yüksek getiri, aşırı riskli bir stratejiyle elde edilmiş olabilir. Yani burada kullanılan örnekler, yatırımcılara yanlış bir güven aşılamak için kullanılıyor. Yatırımcıyı “yüksek getiri, az risk” fikriyle kandırmak, tehlikeli bir yaklaşım. Yazı, yatırımcıyı riskleri göz ardı etmeye teşvik ediyor.

Sonuç olarak, bu yazı kesinlikle bir rehber olamaz. Başlangıçtan sona kadar yanlışlarla dolu, eksik ve yanıltıcı bir içerik. Eğer gerçekten değerli bir rehber yazılacaksa, bu kadar basit ve yanlış bilgileri ortadan kaldırmak gerek. Bu yazı, hem finansal okuryazarlığı düşüren hem de yatırımcıyı yanlış yönlendiren bir içerik.

Hocam, şimdi bu yazı tam anlamıyla işin içine girmemiş, yüzeysel kalmış, temel yanlışlarla dolu bir içerik. Bu konuya rehber yazmak, adeta yatırımcıyı kandırmak olur. Fon yatırımcılığını bu kadar basitçe ve yanlış bir şekilde anlatmak, gerçekten komik.
Rehberde herhangi bir hata bulunmuyor, çünkü net verilen bir bilgi yok. Bunlar sadece yatırımcı olmayı düşünen kişiler için tavsiye niteliğindedir sadece.
Başlangıçtan itibaren yazının içeriği yanlıştan başka bir şey değil. “Fon yatırımcılığı, yatırımcılara profesyonel portföy yönetimi ve çeşitlendirilmiş yatırım fırsatları sunar” demek, fonların işleviyle ilgili ciddi bir eksiklik içeriyor. Evet, fonlar çeşitlendirilmiş fırsatlar sunar ama bu, sadece “portföy yönetimi” ile açıklanamaz. Fon yatırımcılığı sadece profesyonellere güvenmek değil; aynı zamanda risk yönetimi, piyasa analizleri ve sermaye stratejilerinin de bir araya gelmesiyle anlam kazanır. Yazının buradaki temel eksikliği, bu derinliği görmeden konuya girmeye çalışması. Kısacası, fonlar sadece “işi uzmanına bırakmak” değil, çok daha fazlası.
Burası kısmen doğru, lakin temel mantığı bu zaten fon yatırımının ben burada kısaca ve işe yeni girmeyi düşünen kişiler için basitçe anlatmak istedim. Yoksa ETF ile fon kavramlarının ayrımı, fon yönetimi kesintisi, Fon yatırımını denetleyen kurum kuruluşlar ayrı konular.
İkinci olarak, şu cümleye bakın: “Elindeki mal varlığını yatırım amaçlı kullanamayacak insanların elindeki mal varlıklarını alanındaki yatırım uzmanları tarafından kullanılmasına izin vermek.” Bu, yazının en saçma kısmı. Fonlar, insanların paralarını yönetir, kimsenin "mal varlığı" kullanılmaz. Burada yazılan, finansal enflasyon ve eksik bilgiyle dolu. Bu cümle, temelde yanlış bir anlayışa dayanıyor ve okuyucuya fonların nasıl çalıştığını anlattığı iddiasında bulunuyor ama gerçeklikten tamamen uzak.
Burası saçmalık. Bu konudaki asıl sizin eksik bilginizi barındırıyor. Mal varlığı kavramı Hukuk dilinde parayı da kapsayan bir kavramdır. Para Fon alım -satım için kullanılan en yaygın ödeme şeklidir. Fon alabilmeniz için illa ki para olması şart değildir. Vadeli/Vadesiz Borçlar ile de fon alabilirsiniz, Alacak karşılığı fon alabilirsiniz, Takanlar fon alabilirsiniz. Bu liste uzar ve gider. İşin kısacası Elindeki Mal varlıkları ile alabilirsin. Türk Kanunlarına ve mevzuattaki tanıma göre Elindeki Para, emtia gibi hali hazırdaki mal varlıkları "Aktif Mal varlığı" iken Alacak hakkı, Takas gibi aktifinde bulunmasa da hakkın olan varlıklar "Pasif Mal Varlıklarıdır" Hukuki açıdan bunlar çok farklı kavramlardır Mesela buradaki bazı mal varlıklarınızı Velayetinize bırakamazsınız. Yada ölen kişinin fon piyasasında varlığı var paraya çevirilip mi miras kalacak? Ben sizin dahi bu ayrımı bilmediğinizi ve soruların cevaplarını bilmediğinizi düşünüyorum, burada okuyan kaç kişi bilebilir? Ben bu kadar akademik dil kullanırsam kime ne faydası olur?
Pandemi sonrası fon getirileri üzerinden örnekler veriliyor ama burada da ciddi bir eksiklik var. “Ziraat Portföy Birinci Serbest (TL) Fon, %143,28 getiri sağlamış” deniyor ama bu getiri oranı ne kadar sürdürülebilir? Hangi risklerle bu getiri sağlandı? Yatırımcıya bununla ilgili herhangi bir bilgi verilmemiş. Bu kadar yüksek getiri, aşırı riskli bir stratejiyle elde edilmiş olabilir. Yani burada kullanılan örnekler, yatırımcılara yanlış bir güven aşılamak için kullanılıyor. Yatırımcıyı “yüksek getiri, az risk” fikriyle kandırmak, tehlikeli bir yaklaşım.
Sadece getirinin örneği olarak paylaşılmış ve diğer örnekler de görselde belirtilmiştir.
Yazı, yatırımcıyı riskleri göz ardı etmeye teşvik ediyor.
Alenen boş ve asılsız bir söylemdir. SPK kanunları ile Yazı tasdiklenmiş ve yatırım tavsiyesi niteliği taşımamaktadır.
Sonuç olarak, bu yazı kesinlikle bir rehber olamaz. Başlangıçtan sona kadar yanlışlarla dolu, eksik ve yanıltıcı bir içerik. Eğer gerçekten değerli bir rehber yazılacaksa, bu kadar basit ve yanlış bilgileri ortadan kaldırmak gerek. Bu yazı, hem finansal okuryazarlığı düşüren hem de yatırımcıyı yanlış yönlendiren bir içerik.
Hangi yazının kaldırıp kaldırılmayacağına moderasyon karar verir. Söylediklerim Türk Kanunlarına göre düzenlenmiş ve güvenliği sağlanmıştır. Burası da Türkiye hakimiyeti altında bir site. Forumda az çok yazılarınızı gören birisiyim. Benim kendi alanım daha çok gayrimenkul yatırımcılığı alenen bir dramanın rehberimde yeri olmasını istemiyorum. Fikirlerinize saygı duyuyorum. Kararı okurlar versin. İyi sosyaller.

Burası saçmalık. Bu konudaki asıl sizin eksik bilginizi barındırıyor. Mal varlığı kavramı Hukuk dilinde parayı da kapsayan bir kavramdır. Para Fon alım -satım için kullanılan en yaygın ödeme şeklidir. Fon alabilmeniz için illa ki para olması şart değildir. Vadeli/Vadesiz Borçlar ile de fon alabilirsiniz, Alacak karşılığı fon alabilirsiniz, Takanlar fon alabilirsiniz. Bu liste uzar ve gider. İşin kısacası Elindeki Mal varlıkları ile alabilirsin. Türk Kanunlarına ve mevzuattaki tanıma göre Elindeki Para, emtia gibi hali hazırdaki mal varlıkları "Aktif Mal varlığı" iken Alacak hakkı, Takas gibi aktifinde bulunmasa da hakkın olan varlıklar "Pasif Mal Varlıklarıdır" Hukuki açıdan bunlar çok farklı kavramlardır Mesela buradaki bazı mal varlıklarınızı Velayetinize bırakamazsınız. Yada ölen kişinin fon piyasasında varlığı var paraya çevirilip mi miras kalacak? Ben sizin dahi bu ayrımı bilmediğinizi ve soruların cevaplarını bilmediğinizi düşünüyorum, burada okuyan kaç kişi bilebilir? Ben bu kadar akademik dil kullanırsam kime ne faydası olur?
Hocam öncelikle bu kısma geleyim, burada dedikleriniz çoğunlukla doğru ancak ben size burada yazdıklarınızdan bahsetmedim. Benim dediğim şey "fonlar parayı kullanmaz, parayı yönetir"di. Siz metinde fonlar parayı kullanır yazmışsınız. Buraya dikkat çektim. Burada bayağı boş laf yapmışsınız. Keşke bu kadar yazmaya uğraşmasaydınız.
Sadece getirinin örneği olarak paylaşılmış ve diğer örnekler de görselde belirtilmiştir.
Buradaki sıkıntı da bu zaten. %130'u hangi risk durumunda kazanmışlar, onu paylaşmanız lazımdı bence.
Alenen boş ve asılsız bir söylemdir. SPK kanunları ile Yazı tasdiklenmiş ve yatırım tavsiyesi niteliği taşımamaktadır.
Burada dedikleriniz de tamamen boş olmuş. Ben size yatırım tavsiyesi veriyorsunuz demedim. Sadece %130 getiriden bahsetmişsiniz. Fonun risk puanından veya yıl içinde en çok ne kadar düşmüş, onlardan bahsetmemişsiniz. Benim burada "riskleri göz ardı etmek" dediğim şey tam anlamıyla bu.
Hangi yazının kaldırıp kaldırılmayacağına moderasyon karar verir. Söylediklerim Türk Kanunlarına göre düzenlenmiş ve güvenliği sağlanmıştır. Burası da Türkiye hakimiyeti altında bir site. Forumda az çok yazılarınızı gören birisiyim. Benim kendi alanım daha çok gayrimenkul yatırımcılığı alenen bir dramanın rehberimde yeri olmasını istemiyorum. Fikirlerinize saygı duyuyorum. Kararı okurlar versin. İyi sosyaller.
Ben zaten yazı kaldırılsın demedim. Sadece hatalarınızdan bahsettim. Bu arada burada drama falan yaşamıyoruz. Ben sadece sizi eleştirdim. Bence bu drama falan değil. Eleştiri kaldıramayacaksanız zaten yazı yazmayın. Sizi biraz sert eleştirmiş olabilirim, üzgünüm. Ancak bence alanınınız gayrimenkul ise gayrimenkul içerikleri paylaşın. Söz veriyorum sizin takipçiniz olacağım. Borsa ve fonlarla alakalı içerikleri de ben paylaşayım. O kadar deneyimli adamım. Zamanında pek çok şirkette çalıştım. Mesela fonlarla alakalı olarak kısa süreli de olsa Bridgewater Associates'te çalıştım. Yani her şekilde sizden daha deneyimliyim. Bence rekabete gerek yok. Daha dostça konuşabiliriz. Siz iyi sosyaller diyerek bitirmişsiniz. Ben de size iyi sosyaller diyorum. Kendinize iyi bakın.

Son düzenleme: