Ben ilk Winrar kuruyorum, sonra VC Redist kuruyorum, sonra çipset sürücüsünü sonra anakartın sürücülerini sonra ekran kartı sürücüsünü sonra da Windows update yapıyorum.

Çok zor veya karışık bir şey değil aslında. Adım adım açıklıyorum:
  1. İlk baş Windows Update üzerinden sistem ve genel sürücü güncellemelerini kontrol edebilirsiniz. Genel erişimdeki stabil sürümün en son hâline ulaşabilmeniz için güncellemeleri denetlemeden öncesinde aynı alanda bulunan ''En son güncelleştirmeleri kullanıma hazır olur olmaz alın.'' seçeneğini de aktifleştirmeniz gerekiyor.

Ayrıca isteğe bağlı güncelleştirmeleri de kontrol edip, yapmanızı tavsiye ederim. Tüm güncellemeler tamamlanana kadar bilgisayarınız birkaç defa yeniden başlatılacağı için her yeniden açıldığında yeni bir güncelleme gözükmeyene kadar aynı yerden denetlemeniz gerekmektedir.
  2. Ardından ekran kartı ile Chipset sürücülerini indirip, kurabilirsiniz.
  3. Sürücü güncellemelerinin ardından bilgisayarı yeniden başlatınca en gerekli olan temel programları kurmaya başlayabilirsiniz.
Hepsi bu kadar. Dediğim gibi zor veya karışık bir işlem yok. Temel programlar konusu ise birçok kişiye göre değişkenlik gösterebilir. Sıklıkla kullandığınız bir web tarayıcısı kurmakla işe başlayabilir ve ardından arşiv yöneticisi (zorunda değilsiniz), video oynatıcı, IDM gibi indirme yöneticileri vb. kurabilirsiniz.

Windows 11'de ekstra olarak bir arşiv yöneticisi kurmanız gerekmiyor ama kurmak isterseniz eğer; WinRAR yerine kesinlikle Bandizip yazılımını tavsiye ederim. Ücretsiz sürümü çok hafif düzeyde Pop-Up reklam barındırsa da kesinlikle rahatsız edici değil ve oldukça kullanışlı bir yazılım.

İndirme yöneticisi olarak zaten Internet Download Manager (IDM), Free Download Manager (FDM) veya JDownloader dışında bir yazılım pek önermiyorum. Torrent kullanımınıza bağlı olarak qBittorrent yükleyebilirsiniz.

Video oynatıcı olarak ise kesinlikle PotPlayer ve Codec Guide üzerinden indireceğiniz, K-Lite Codec Pack Mega içerisinde gömülü olan MPC-HC ikilisini tavsiye ederim. Aslında sadece PotPlayer kursanız da birçok açıdan yeterli olur ancak K-Lite Codec'in Mega paketini de ekstra kurmanızı tavsiye ediyorum.

Ekran görüntüsü ve ekran kaydı almak için kesinlikle ekran kartınızın yazılımını kullanmanızı tavsiye ediyorum ancak 3. parti bir yazılım olmasını da istiyorsanız, OBS Studio ve daha hafif/basit bir alternatif olan Bandicam'i tavsiye edebilirim.

Tüm bunların haricinde özellikle eski oyunlarda problem yaşamamanız için kurmanızı mutlaka tavsiye ettiğim ek bileşenler de bulunuyor. Bunları tek tek arayıp, kurmak yerine yukarıda önerildiği gibi Ninite kullanabilirsiniz. Tabii ben Ninite yerine All In One Runtimes veya Visual C++ Redist Installer gibi toplu paket kurulumlarını kullanıyorum. Bu toplu paketler katılımsız kurulum sağladığı için belki Warez olarak görülebilir ancak sakıncalı olduklarını veya Warez olduklarını düşünmüyorum. Sonuçta kurulum paketi içerisinde yer alan tüm bileşenler resmi ve orijinal kaynaklarından, ücretsiz bir şekilde derlenerek; paket haline getiriliyor.

Ekstra bir antivirüs yazılımı filan da kullanmanız gerekmiyor. Standart ev kullanıcıları için Windows Defender, fazlasıyla yeterli bir koruma sağlayacaktır. Önerdiğim programların bir kısmı Ninite üzerinde bulunmadığı için ayrıca belirtmek istemiştim.

Ayrıca bana göre en iyi Windows kurulum yöntemi; internet bağlantısı olmadan, Local yani yerel bir kullanıcı hesabı oluşturmaktır. Bu sayede Microsoft hesabınıza bağlanmanız gerekmeden kurulumu tamamlayabilirsiniz. Aynı süreci kurulum esnasında birtakım terminal komutları girerek de yapabiliyorsunuz.

Her şey hazır olduktan sonra O&O ShutUp10++ gibi yazılımlar ile Windows'un telemetri özelliklerini devredışı bırakabilir, sürücü yazılımları üzerinden ekran kartınızın ayarlarını özelleştirebilir ve en iyi görüntü kalitesi için Windows ayarları ile monitörün OSD menüsünden ekran ayarlarınızı kalibre edebilirsiniz.

NOT: Bilgi kirliliği olmaması adına belirtmek istiyorum. Evet, belli başlı kurulumsuz yazılımlar veya terminal komutları ile Windows'u kalıcı olarak etkinleştirebiliyorsunuz ancak bu süreç yasal olmadığı gibi kullandığınız yönteme bağlı olarak riskler de içermektedir. En Legal ve güvenilir yöntem, ücretli bir lisans anahtarı satın almak ve aldığınız anahtar üzerinden manuel etkinleştirme yapmaktır. Tabii bende terminal komutları ile etkinleştirme yapıyorum orası ayrı :D. Dediğimi yap, yaptığımı yapma hesabı oluyor biraz :sırıt:.