Nefs İlmi

Üstün
Makaleler
81
ChatGPT ve Gemini gibi AI modelleri, insan müdahalesi olmadan anında makaleler, blog yazıları, hatta kitaplar bile üretebiliyor. Bu durum, pek çok kişiyi orijinal olmayan içerik üretmenin etik olup olmadığı konusunda düşünmeye itiyor.

Ben bu konudaki düşüncem: Etik olduğu yönünde!

Ama
bu etikliğin temelinin prompt engineering olduğunu da unutmamak lazım. Prompt engineering, AI modeline ne üretmesini istediğinizi net ve kapsamlı bir şekilde anlatan bir talimat verme sanatı. Nasıl bir ressama ne tür bir resim çizmesini istediğinizi detaylı bir şekilde tarif ederseniz, AI modeline de aynı şekilde talimat vermeniz gerekiyor.

Eğer bu aşamada özenli ve bilgili bir şekilde davranırsanız, AI modeli de size o denli kaliteli ve orijinal bir çıktı sunacaktır. Ben, konuya hakim bir insan olarak, AI modelini bir ses dikte aracı gibi kullanıyorum. Ona uygun bir dille, detaylı, kapsamlı ve nitelikli bir prompt giriyorum ve karşılığında da o derece kaliteli bir metin elde ediyorum.

Unutulmamalıdır ki, AI modeli kendi başına düşünebilen bir varlık değildir. Ona neyi nasıl üreteceğini öğreten, onu yönlendiren insandır. Bu nedenle, AI ile üretilen içeriğin orijinalliği ve etiği, büyük ölçüde kullanıcının etik anlayışına ve bilgi birikimine bağlıdır.

Eğer siz de AI'nin metin üretme potansiyelinden faydalanmak istiyorsanız, prompt engineering'in önemini göz ardı etmemelisiniz. Bu sayede, hem etik sınırlar içinde kalabilir hem de özgün ve kaliteli içerikler üretebilirsiniz.

Tartışmaya açık fikirlerinizi ve deneyimlerinizi yorumlarda paylaşmayı unutmayın!

Prompt engineering ile ilgili rehberim:

Bu “orijinal olmayan içerik” mevzusuna ben komple karşıyım. Bunun dil modeliyle ya da bizzat insan tarafından yapılması arasında ben de çok ayrım yapmıyorum. Eşit derecede interneti çöpe çeviriyorlar.

Belki bugün kullandığımız araçların en büyük faydası bu tip içeriklerin fiyatını aşırı düşürerek faydasız hale getirmesi olabilir. Çöpsüz bir interneti belki bu sayede görebiliriz.

Doğru kullanıldığı zaman sorun yok bildiğim bir konu hakkında uğraşmak yerine ChatGPT'ye hatırlattım kontrolde edip paylaştım buradaki sorun bilmediğimiz bir konuda ChatGPT kullanıp paylaşım yapmak olursa sorun teşkil eder bence.

Xiamio Türkiye Forum'da var ki. Hatta kaçak telefonun nasıl açılabileceğini de anlattı bana.

Yapay zeka kullanarak üniversite tezi yazılmaya çalışılması gibi şeyler olmazsa sorun yok.

Etikliğini bilmem ama şu kısma yorum yapayım:
Prompt engineering, AI modeline ne üretmesini istediğinizi net ve kapsamlı bir şekilde anlatan bir talimat verme sanatı. Nasıl bir ressama ne tür bir resim çizmesini istediğinizi detaylı bir şekilde tarif ederseniz, AI modeline de aynı şekilde talimat vermeniz gerekiyor.

Ressamın AI olması, sanatı AI'ın yapması hoşuma gitmiyor. Fark belli oluyor. Kişisel görüşlerim bu yönde. Okuduğum sadece içerik değil, üretenin emeği de oluyor aynı zamanda. Emeği okumak hoşuma gidiyor.

Yapay zeka ile bir şey yaparken birlikte yapılmalı, tüm işi yapay zekaya devretmek bana doğru gelmiyor. Zaten öyle yapan kişi de hiçbir şey yapmamış oluyor mantıken.

Mesela yapay zekaya "kocum bana şu konu hakkında 3-5 bilgi ver" denir ve verdiği bilgiyi kopyala-yapıştır kullanırsa zaten kişi bir aracı görevi görmüş oluyor.

Ressamın AI olması, sanatı AI'ın yapması hoşuma gitmiyor.
Ressam yapay zeka da olsa insan olmadan pek bir işe yaramıyor aslında. Kendi kendine bir şey yapamıyor "şu an".
Dediğin şeye gelirsek, hamuru mikserle hazırlanan keklerden de hoşlanmaman lazım o zaman. Elle çırpılan kekleri daha cok mu seviyorsun 😁